Kupio sam Kindle PaperWhite 3G + WiFi, generacija 2012. godine, nov.
Moj model:
http://www.amazon.com/Kindle-Paperwhite-3G/dp/B007OZNUCE
Najnovi model se može kupiti ovde:
http://www.amazon.com/dp/B00OQVZDJM
Karakteristike :
Noviji model se razlikuje od mog, starije generacije po boljem e-ink ekranu i po većoj internoj memoriji - 4 Gb umesto 2 Gb. Sve ostalo je isto.
Slikao sam uređaj sa telefonom sa lošom kamerom, fotografije pogledajte u galeriji:
http://postimg.org/gallery/1qkl2fvec/
Odavno sam imao želju da kupim ebook reader. Odbijalo me to što bih morao platiti pdv+carinu 32% vrednosti uređaja plus poštarina i špedicija, što znači da bi me najjeftini model od 80 dolara koštao dvostruko. Rešenje je dolazak prijatelja iz USA i plaćanje njemu direktno na ruke pri dolasku.
Prvi utisak prilikom susreta sa Kindle PW bio je razočaravajući. Uređaj je fizički prelep, tanak, odlično dizajniran, ali su opcije softvera skromne. E-ink ekran reaguje sporije na dodir prsta jer ima drugačiju namenu. Stranice knjiga se sporo okreću (što se može ubrzati u podešavanjima), a ako želite da čitate razne knjige većina formata knjiga nije podržana. Najlakši način za konverziju je preko Amazona, koji ne naplaćuje proces već slanje Whispernet mrežom što košta po Mb fajla. Ako hoćete da čitate i konvertujete besplatno, morate koristiti Calibre konvertor formata e-knjiga. Stiče se utisak da je sve podređeno kupovini knjiga preko Amazona, mada preko interne memorije možete ubaciti bilo koju knjigu ako je podržana ili ste je konvertovali. Očekivao sam da će uređaj biti bolji od tableta, ali verovali ili ne Google Play MoonReader je brži i lepši od fabričkog softvera. Jedino što se u stvari stvarno plaća a što tablet nema je e-ink ekran koji je zaista prijatniji za oči i imitira papir. Apdejt softvera i fabrički reset se vrše lako, screensaver-i su prelepi u u fazonu čitanja (olovke, mehanizmi, slova, penkala u sivim nijansama). U sleep modu se ne troši baterija pa gotovo da ne treba isključivati uređaj. Možete deliti preko društvenih mreža šta čitate direktno sa Kindle.
Prednosti:
Zaključak
Ko treba da kupi Kindle? Kindle je pre svega za strastvene ljubitelje knjiga. Ako nemate vremena za čitanje, on definitivno nije za vas. Nemanje novca nije izgovor, plaćene knjige se mogu nabaviti i besplatno.
Scenario 1: Možete potrošiti 15 dolara mesečno, čitate na engleskom. Kupite mesečno 2, 3 knjige na Amazonu i uživaje u predivnom ekranu uz Kindle sa wifi ili 3g opcijom zbog komfora
Scenario 2: Nemate novac za kupovinu knjiga, čitate na srpskom. Nabavljajte knjige besplatno i kupite najjeftiniji Kindle. Wifi ili 3g nisu neophodni, knjige se mogu prebaciti preko usb kabla na internu memoriju.
Moj model:
http://www.amazon.com/Kindle-Paperwhite-3G/dp/B007OZNUCE
Najnovi model se može kupiti ovde:
http://www.amazon.com/dp/B00OQVZDJM
Karakteristike :
- Display Amazon's 6" Paperwhite display with patented built-in light, 212 ppi, optimized font technology, 16-level gray scale
- Size 6.7" x 4.6" x 0.36" (169 mm x 117 mm x 9.1 mm)
- Weight 7.8 ounces (222 grams)
- System Requirements None; fully wireless and doesn't require a computer to download content
- On-Device Storage 2 GB internal (approximately 1.25 GB available for user content). Holds up to 1,100 books
- Cloud Storage Free cloud storage for all Amazon content
- Battery Life A single charge lasts up to eight weeks, based on a half hour of reading per day with wireless off and the light setting at 10. Battery life will vary based on light and wireless usage
- Charge Time Fully charges in approximately 4 hours from a computer via USB cable
- 3G Connectivity HSDPA modem (3G) with a fallback to EDGE/GPRS; utilizes Amazon Whispernet to provide wireless coverage via AT&T's 3G high-speed data network in the U.S. and partner networks outside of the U.S. See Wireless Terms and Conditions
- Wi-Fi Connectivity Supports public and private Wi-Fi networks or hotspots that use the 802.11b, 802.11g, or 802.11n standard with support for WEP, WPA and WPA2 security using password authentication or Wi-Fi Protected Setup (WPS)
- Content Formats Supported Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion
- Included in the Box Kindle Paperwhite 3G, USB 2.0 charging cable, and Quick Start Guide
Noviji model se razlikuje od mog, starije generacije po boljem e-ink ekranu i po većoj internoj memoriji - 4 Gb umesto 2 Gb. Sve ostalo je isto.
Slikao sam uređaj sa telefonom sa lošom kamerom, fotografije pogledajte u galeriji:
http://postimg.org/gallery/1qkl2fvec/
Odavno sam imao želju da kupim ebook reader. Odbijalo me to što bih morao platiti pdv+carinu 32% vrednosti uređaja plus poštarina i špedicija, što znači da bi me najjeftini model od 80 dolara koštao dvostruko. Rešenje je dolazak prijatelja iz USA i plaćanje njemu direktno na ruke pri dolasku.
Prvi utisak prilikom susreta sa Kindle PW bio je razočaravajući. Uređaj je fizički prelep, tanak, odlično dizajniran, ali su opcije softvera skromne. E-ink ekran reaguje sporije na dodir prsta jer ima drugačiju namenu. Stranice knjiga se sporo okreću (što se može ubrzati u podešavanjima), a ako želite da čitate razne knjige većina formata knjiga nije podržana. Najlakši način za konverziju je preko Amazona, koji ne naplaćuje proces već slanje Whispernet mrežom što košta po Mb fajla. Ako hoćete da čitate i konvertujete besplatno, morate koristiti Calibre konvertor formata e-knjiga. Stiče se utisak da je sve podređeno kupovini knjiga preko Amazona, mada preko interne memorije možete ubaciti bilo koju knjigu ako je podržana ili ste je konvertovali. Očekivao sam da će uređaj biti bolji od tableta, ali verovali ili ne Google Play MoonReader je brži i lepši od fabričkog softvera. Jedino što se u stvari stvarno plaća a što tablet nema je e-ink ekran koji je zaista prijatniji za oči i imitira papir. Apdejt softvera i fabrički reset se vrše lako, screensaver-i su prelepi u u fazonu čitanja (olovke, mehanizmi, slova, penkala u sivim nijansama). U sleep modu se ne troši baterija pa gotovo da ne treba isključivati uređaj. Možete deliti preko društvenih mreža šta čitate direktno sa Kindle.
Prednosti:
- Možete čitati puno knjiga na uređaju veličine jedne slikovince za decu
- E-ink tehnologije ne umara oči za razliku od tableta
- Ako vam je neka reč nepoznata možete pronaći njeno značenje u rečniku jednim dodirom ili definiciju na Vikipediji
- Možete podešavati fontove po želji, tip i veličinu
- Možete kupovati knjige sa engleskog govornog područja čim se pojave na Amazonu, što je godinama pre prevoda kod nas, a cena je u proseku 5 dolara
- Možete da pretražite željene pojmove knjige
- Ako koristite Wifi preko Kindle možete se ulogovati na Goodreads, čitati preporuke, pisati komentare, podeliti koje knjige ste kupili ili planirate da pročitate
- Preko 3g mreže možete koristiti Vikipediju, Amazon besplatno na ovom modelu a preko wifi sve ostalo sa polufunkcionalnim browserom
- Možete dodavati beleške
- Možete videti beleške i podvučene redove drugih članova Kindle zajednice, anonimno
- Algoritam u dnu ekrana vam prikazuje za koliko vremena ćete pročitati knjigu što je korisno
- Nije podržana većina ebook formata, npr. epub, doc
- Konverzija košta preko Amazona, a ako hoćete besplatno Calibre neće pomoći uvek - neke knjige su loše formatirane
- Srpski jezik nije podržan a nema ni knjiga na našem jeziku
- PDF na kindle ne izgleda dobro kao AZW, MOBI koji su perfektni i imaju sažetke novijih knjiga (X-Ray)
- Ne dobijate punjač
- Ne možete nabaviti u Srbiji foliju za ekran i futrolu već morate poručiti iz Kine
- Ljudi kod nas slabo čitaju, uglavnom prave knjige, ne postoji zajednica koja koristi e čitače - nemate sa kime da podeliti svoja iskustva
Zaključak
Ko treba da kupi Kindle? Kindle je pre svega za strastvene ljubitelje knjiga. Ako nemate vremena za čitanje, on definitivno nije za vas. Nemanje novca nije izgovor, plaćene knjige se mogu nabaviti i besplatno.
Scenario 1: Možete potrošiti 15 dolara mesečno, čitate na engleskom. Kupite mesečno 2, 3 knjige na Amazonu i uživaje u predivnom ekranu uz Kindle sa wifi ili 3g opcijom zbog komfora
Scenario 2: Nemate novac za kupovinu knjiga, čitate na srpskom. Nabavljajte knjige besplatno i kupite najjeftiniji Kindle. Wifi ili 3g nisu neophodni, knjige se mogu prebaciti preko usb kabla na internu memoriju.