Šta je novo?

Kina - aplikacije, plaćanja, saveti, itd

Monitor

Poštovan
Učlanjen(a)
05.03.2017
Poena
70
Поздрав, идем у Кину туристички и припремам се за пут. Како је Кина затворено тржиште што се тиче одређених ствари, попут блокаде неких западних интернет компанија, већина апликација је на њиховом језику, људи ретко говоре енглески, платни систем им ретко прихвата Мастеркард и Визу, итд. треба пуно ствари припремити пред пут. Извукао сам разне ствари се разних страна на интернету, али недостаје садржај специфичан за Србију, па реших да отворим ову тему.

Кренуо сам испрва да пишем по постојећим темама, зависно од теме, али мислим да Кина заслужује посебну секцију, јер има доста специфичности. Нисам хтео да вежем ову тему за одређену секцију, јер стварно може бити доста недоумица код путовања у Кину. Али, неке ствари које мислим да се могу дискутовати:
  • Шта обићи? Каква су ваша искуства са путовања, позитивна и негативна изненађења, културолошки шокови, итд.
  • Интернет: Кина блокира Гугл и приступ неким западним сајтовима, па треба користити VPN (већина препоручује LetsVPN) или eSIM картицу, које већином усмеравају саобраћај на Хонг Конг, где нема рестрикција
  • Плаћања: У Кини по закону морају примати готовину, али су углавном плаћања телефоном, где доминирају AliPay и WeChat, који су суперапликације, имају свашта интегрисано
  • Метро
  • Возови
  • Такси: Користи се апликација Диди, која ради као Убер. Има и на енглеском, а може се користити и из AliPay-а
  • Мапе: Apple мапе раде у Кини, али Гугл мапе не. Јако су хваљене Amap (Gaode) мапе, али су само на кинеском. И Баиду мапе кажу да раде добро, али су само на кинеском. Поред Apple мапа, има још неких које су на енглеском, али немају ствари попут ресторана, итд.
  • Превод: Кажу да је Microsoft Translator врхунски за превод разговора уживо, јер Кинези не причају енглески
  • Храна
То су неке опште теме на које се може дискутаовати, а ја сам врло кратко дао пар напомена, да допринесем. Нисам још посетио, па су ми информације из друге руке, али могу да пишем и остало што сам научио са нета ако има интересовања. Јесу неке ставке са списка горе субјективне (попут хране, искуства...), а мене то готово не занима, ја волим да дискутујем чињенице, не мишљења.

Имам и пар питања, покушаћу да се држим ствари које су специфичне за наше посетиоце:
  1. Ја немам eSIM у телефону, па разматрам постпејд роминг пакет из МТС-а. Пакет Planeta NET 3GB је 2400 дин и траје 15 дана. Пара пуно, података мало, али зависно од начина коришћења може бити довољно. Мени је битно да могу да приступам стварима попут банковних апликација (можда и ConsentID) као да сам у Србији и нисам сигуран да ће то радити са VPN-ом. Сад, моје питање је, да ли је овај пакет уопште употребљив у Кини? Требало би да пролази њихове забране, али више мислим да је преспор због рутирања свог саобраћаја кроз Србију
  2. Да ли се наше UnionPay брендиране Дине могу користити у Кини? Мислим да их само ПШ издаје, а како иде конверзија? То више питам јер можда значи другима, ја немам такву картицу. Ја имам Дину Дискавер из бивше МТС банке (која је сада ПШ), и за њу ме занима да ли ради на прихватној мрежи UnionPay-а? Јесте да мора да се убаци и куца пин (негде сам и читао да њихови уређаји нису са 4-цифре пином), али чисто да се има као алтернатива, ако ради
  3. Делује ми по коментарима са нета да AliPay од скоро боље ради са страним картицама него раније, а WeChat и даље тешко. Успео сам да направим налог на AliPay, али нисам повезао картицу још. Пробао сам да направим налог на WeChat, али тражи да ме неко позове. Да ли неко има искуства са коришћем ових апликација? Картице које банке проверено раде? Провизије?
Да не дужим више, можда никог не интересује ово :) За крај, може ли неко да ме прихвати у WeChat? Слободно се јавите у приватној поруци

Alipay sam ja koristio kada sam bio u Chongqing. Wechat ne mozes da placas tj da ubacis njihovu karticu zato sto nemas kineski broj. Ja sam koristio Esim i sve je radilo super. Sto se neta tice bolje kupis tamo karticu pa da imas net posto si tamo bez neta mrtav covek. Mozes prevoz da placas sa Alipay ali moras neku dodatno verifikaciju da prodjes koja se brzo zavrsava. Alipay sve mozes da platis sem taxija ja sam za prvi prevoz od aeroduma do hotela uzeo obican Taxi a posle DIdi preko alipay i to je nabolje tako koristiti posto u onda nemas sta da se objasnjavas sa taxije. Bitna nepomena apsolutno ti niko nece pricati engleski ni jednu jednu rec to shvatite bukvlano znaci nema ni jedne reci da moze da te razumeju.
Hrana mnogo zavisi od provincije do provincije, proviciji gde sam ja bio svo meso ser servira zajedno sa kostima i to mi se nikako nije svidelo. U globalu sve bas jeftino npr Didi od hotela od aeroduma 22km 700rsd, koka kola limenka u radnji 55rsd, obrok u meku 800rsd, xiaomi stvari 40% manje cena nege kod nas, USA i Evropsi brendovi su iste cene kao i kod nas ili skuplje, PC hardware je jefitiniji samo Hong Kongu ili Shezenu.

Kako si se proveo u Kini :) ? Ja idem dosta cesto, bar jednom godisnje, na par meseci. Sto se tice nasih aplikacija, bukvalno nema pravila, moras sam da probas. Meni recimo Intezin e-banking radi odlicno. Sajt 021.rs je pre par godina bio blokiran, medjutim sada radi ok. Od prosle godine sam mogao da povezem Alipay sa Intezinom debitnom i kreditnom karticom, i lepo je radilo. Alipay radi i u Srbiji, WeChat pay ne (za nas iz Srbije).

Ja svaki put uplatim roaming od po par Gb, ali to tako brzo proleti da je bezobrazno, a nisam neko ko trosi net na gluposti. Zbog toga sam od prosle godine sam uzeo kineski broj. Ne preporucujem ti da sam uzimas broj, vec ako mozes pozovi nekog kineza kolegu/poznanika da ti pomogne, puno tu ima zackoljica i na kraju krajeva mogu da ti podvale i polu-ilegalan broj. To ti onda moze napraviti problem, jer je veliki broj aplikacija vezan za broj telefona.

VPN mozes uzeti ako zavisis od Google servisa i radi normalno. Cak bih rekao da je poslednjih par godina protok poboljsan.

Didi je super za taksi i stalno se unapredjuje. Jedino me nervira sto taksisti otvaraju prozor cak i kada je hladno ili napanje hladjenje, a ne mogu da shvate da to nekom smeta, pa se desi da imam nesporazum ili konflikt sa njima. Ja cesto narucujem premier taksi, dosta su bolji, a neznatno skuplji.

Za navigaciju i prevodjenje koristim Baidu Maps i Baidu Translate. Ja sam na mom Xiaomi kineskom telefonu imao aplikaciju koja prevodi ceo sadrzaj ekrana, pa sam na kraju i naucio napamet sta gde stoji i znaci.

Pitanje pod 2. ne znam da ti odgovorim, ali recimo njihova Union Pay kartica radi u 90 % radnji u Srbiji, cak mogu i da podignem gotovinu sa automata. Na 10000 din mi uzme oko 200 din. Za otvaranje bankovnog racuna kao strancu mi je trebalo oko dva i po sata...

Moj savet, nemoj se zezati sa WeChatom - ako te oznate kao suspicious user, imaces puno problema da sve vratis u normalu. Ja bih te dodao, ali upravo iz tog razloga ne smem da rizikujem. Radim za par univerziteta i saradjujem sa firmama i ne smem da izgubim WeChat nalog.

Meni njihova hrana i pice odgovaraju. I slatkisi su im ok, nisu tako slatki kao nasi. Imas da klopas (bar ovde u Pekingu) i za 350 din. Mala flasica vode 20 din. Imas i aplikacije za narucivanje hrane - klopa stize za 30 min, a izbor je bas dobar. Ako zivis u hotelu, dostavljac cesto ostavlja klopu na recepciju, a recepcija onda salje klopu robotom do tvojih vrata.

Ako sam jos nesto izostavio, javi :)

Вратих се и ја и могу рећи да су добри савети из претходна два одговора. Ја ћу задржати утиске за себе и пријатеље, а овде покушати да се фокусирам на ствари специфичне за наше туристе, јер се опште ствари могу наћи на другим местима по нету.

Прво, долазак који је мене изненадио. Летео сам из Београда директним летом до Кине, имао преседање, а крајња дестинација је била Пекинг. Та два лета су била истом авио компанијом, али сам на преседању морао да покупим пртљаг, прођем пасошку контролу, односно уђем у земљу, и пријавим се на наредни лет, који је домаћи, унутар Кине. Ово ми се никада није десило на неком преседању, а сви путници из авиона су били збуњени, а свако је ишао у неки други град. Баш се створила конфузија и паника међу људима који су имали краће преседање. То можда није специфично за наше туристе, али нешто вредно помена. Оно што јесте специфично за српски пасош је боравак у Кини без визе и на тој пасошкој контроли није било баш никаквих питања, само лупе печат за улазак.

SIM картицу сам узео њихову, и углавном је радио Вајбер, што ме баш зачудило. Свака од апликација за дописивање би требала да буде блокирана, а Вајбер је само понекад штуцнуо. Све од банкарских апликација из Србије што користим је радило одлично, а отварају се и наши сајтови са вестима. Бенчмарк форум ради уобичајено, а један други форум геоблокира Кину, а исто ради и Техноманија сајт, тако да није кинеска страна та која ради блокаду, него наша. По потреби сам се качио на неке рутере по Србији и био је спор саобраћај. Нисам пробао роминг пакет као што сам писао у првом коментару, јер је прескуп, а мало података даје. Али, приметио сам да ми српска картица повремено испада са мреже у Кини. Не знам да ли би се исто понашала да имам активан интернет пакет.

Пре поласка сам подесио AliPay и WeChat. У AliPay сам додао картицу Јетел банке и платио неке улазнице још из Србије. При првом плаћању долази једнократни кôд. Мислио сам да ми неће стизати ови кодови у ромингу, али све је радило изненађујуће добро. Тај кôд је тражило само први пут, али сам достигао максимални број месечних трансакција у Јетел банци, што је лако урадити на путовању у Кини, где се све плаћа телефоном. Имао сам и неке четове са агентима банке и мењао подешавања, за шта ми је стигао верификациони SMS у ромингу. Док нисам скапирао да је проблем у броју трансакција, додао сам и картицу Ерсте банке у AliPay, за коју ми није тражио верификациони кôд ни први пут, једноставно је радила. Као што се може прочитати на нету, провизије нема до 200 јуана, а преко тога је 3%, значи наше картице нису посебне по том питању.

Преко AliPay се може плаћати метро унутар Кине, а за сваки град треба активирати градску картицу, а онда скенирате QR кодове. У једном од градова, при активацији картице, тражило ми да сликам прву страну пасоша и направим селфи, као процес верификације унутар AliPay. То је нешто што нисам нашао другде као информацију, а битно је параноичнима. Генерално у Кини ћете морати да пристанете на такве ствари, па ако вам то смета, немојте ни ићи. Мени смета, али сам некако прогутао.

За активацију WeChat вас неко мора позвати, што сам писао у првој поруци. Ја сам то решио тако што сам отишао у кинеску продавницу у свом граду, нашао неког млађег Кинеза и питао га да ме позове. У WeChat сам додао картицу Ерсте банке и мислим да ми је захтевало верификациони кôд, Пре тога сам покушао да додам картицу Јетел банке и писало је да не подржавају ту картицу.

Нисам пробао да платим тамо користећи Дина картицу брендирану са Дискавер мрежом, о којој сам писао у првом коментару, јер плаћања мобилним су завршавала посао. Хтео сам из знатижеље чисто да пробам да видим шта ће се десити, али ипак нисам.

Већина улазница и све вожње возовима иду преко пасоша, заправо је ваш број пасоша ваша улазница. Ако сте се припремали за пут, сигурно сте ову информацију нашли. При контроли на улазу, постоје скенери за пасош, али сам углавном морао на ручну проверу код запослених, где они ручно унесу број пасоша. На неким скенерима је и радило, али не увек. Не знам колико је то специфично за наш пасош, али ето, некад ради, некад не, нема прецизне информације.

Pozdrav svima.
Nemam bas mnogo vremena trenutno i malo sam procitao komentare na brzinu.
Moja iskustva za sad
Instalirajte pre polaska za Kinu par VPN i mozete uplatiti ili odavde.Meni je drugarica dala Lets vpv,radi savrseno,mada sam ja bio instalirao i express vpn,kazu da on najbolje radi.
Alipay instalirao u Srbiji i dodate karticu,withdraw i recharge ne treba.Alupay proradio odmah i nista vam vise ne treba za metro i placanja tamo.
Sim karticu uzeo na aerdromu Shenshen China telecom od 60gb i neogranicenih minuta,dal bese 150 yuana,mnogo povoljniji paket od drugog provajdera,zaboravih ime.Nikako nas roming,lopine.Esim nemam,jet imam Kineski rom Xiaomi 14,pokusavam da ga otkljucam ovde pa cu prebaciti EU rom kasnije,mada i ovako radi savrseno.Vec je neko pisao za taxi i slicno,jedino mi je ona dodala za shoping mnogo bolje of aliexpress,alibaba je njihov Taobao,cene ludilo.Hrana i sve ostalo ovde moze se naci jeftinije dosta nego kod nas.Mcdonalds kao kod nas,ostali slicno.Ali njihove male street hrane i slicno veoma jeftino.Mi smo juce nasli Italijanski fast food tako nesto restoran,pojeli boga oca za 2000 din.Isao sam u HK i sim kartica ne radi Chinese.Odete i seven eleven i kupite za 5e karticu China telecom ja mislim,ali je HK ispostava,i vratite se u China telekom radnju da vam aktiviraju.Neogranicen net i lokalni minuti,sad na koliko dana ne znam.Mnogo toga,skoro sve radi ok i bez vpn tamo,za razliku od Kine,gde ne krecite bez vpn ovamo.Pasos se lako skenira nas,nema problema,nisu me pogledali na granici,mada sam sleteo u Peking u 3am iz Budimpeste,pa cekao let za Shenzhen u 7.To je nesto za prvu sto mogu napisati,ako neko ima neko pitanje nek napise.
Pozzz

Nazad
Vrh Dno