Поздрав, идем у Кину туристички и припремам се за пут. Како је Кина затворено тржиште што се тиче одређених ствари, попут блокаде неких западних интернет компанија, већина апликација је на њиховом језику, људи ретко говоре енглески, платни систем им ретко прихвата Мастеркард и Визу, итд. треба пуно ствари припремити пред пут. Извукао сам разне ствари се разних страна на интернету, али недостаје садржај специфичан за Србију, па реших да отворим ову тему.
Кренуо сам испрва да пишем по постојећим темама, зависно од теме, али мислим да Кина заслужује посебну секцију, јер има доста специфичности. Нисам хтео да вежем ову тему за одређену секцију, јер стварно може бити доста недоумица код путовања у Кину. Али, неке ствари које мислим да се могу дискутовати:
Имам и пар питања, покушаћу да се држим ствари које су специфичне за наше посетиоце:
За крај, може ли неко да ме прихвати у WeChat? Слободно се јавите у приватној поруци
Кренуо сам испрва да пишем по постојећим темама, зависно од теме, али мислим да Кина заслужује посебну секцију, јер има доста специфичности. Нисам хтео да вежем ову тему за одређену секцију, јер стварно може бити доста недоумица код путовања у Кину. Али, неке ствари које мислим да се могу дискутовати:
- Шта обићи? Каква су ваша искуства са путовања, позитивна и негативна изненађења, културолошки шокови, итд.
- Интернет: Кина блокира Гугл и приступ неким западним сајтовима, па треба користити VPN (већина препоручује LetsVPN) или eSIM картицу, које већином усмеравају саобраћај на Хонг Конг, где нема рестрикција
- Плаћања: У Кини по закону морају примати готовину, али су углавном плаћања телефоном, где доминирају AliPay и WeChat, који су суперапликације, имају свашта интегрисано
- Метро
- Возови
- Такси: Користи се апликација Диди, која ради као Убер. Има и на енглеском, а може се користити и из AliPay-а
- Мапе: Apple мапе раде у Кини, али Гугл мапе не. Јако су хваљене Amap (Gaode) мапе, али су само на кинеском. И Баиду мапе кажу да раде добро, али су само на кинеском. Поред Apple мапа, има још неких које су на енглеском, али немају ствари попут ресторана, итд.
- Превод: Кажу да је Microsoft Translator врхунски за превод разговора уживо, јер Кинези не причају енглески
- Храна
Имам и пар питања, покушаћу да се држим ствари које су специфичне за наше посетиоце:
- Ја немам eSIM у телефону, па разматрам постпејд роминг пакет из МТС-а. Пакет Planeta NET 3GB је 2400 дин и траје 15 дана. Пара пуно, података мало, али зависно од начина коришћења може бити довољно. Мени је битно да могу да приступам стварима попут банковних апликација (можда и ConsentID) као да сам у Србији и нисам сигуран да ће то радити са VPN-ом. Сад, моје питање је, да ли је овај пакет уопште употребљив у Кини? Требало би да пролази њихове забране, али више мислим да је преспор због рутирања свог саобраћаја кроз Србију
- Да ли се наше UnionPay брендиране Дине могу користити у Кини? Мислим да их само ПШ издаје, а како иде конверзија? То више питам јер можда значи другима, ја немам такву картицу. Ја имам Дину Дискавер из бивше МТС банке (која је сада ПШ), и за њу ме занима да ли ради на прихватној мрежи UnionPay-а? Јесте да мора да се убаци и куца пин (негде сам и читао да њихови уређаји нису са 4-цифре пином), али чисто да се има као алтернатива, ако ради
- Делује ми по коментарима са нета да AliPay од скоро боље ради са страним картицама него раније, а WeChat и даље тешко. Успео сам да направим налог на AliPay, али нисам повезао картицу још. Пробао сам да направим налог на WeChat, али тражи да ме неко позове. Да ли неко има искуства са коришћем ових апликација? Картице које банке проверено раде? Провизије?