Šta je novo?

KDE Plasma (problemi, konfigurisanje, diskusija)

Space Beer

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
5,531
Poena
455
Ako nekoga zanimaju detalji o mom korišćenju Plazme, ovo su neki od bagova/nestabilnosti sa kojima sam se susretao na različitim sistemima/okruženjima, a koji su mi pali na pamet sad:

 • Menja se redosled definisanih jezika. Na listi se pojavljuje neki koji nije izabran (ubedljivo najgora stvar za mene)
 • Ne prikazuje se tačno vreme (vremenska zona)
 • Jedan od 2 ekrana se ne pali posle buđenja iz sleep moda (pomaže čupanje naponskog kabla, nije do monitora)
 • Ikonice u system tray-u se dupliraju ili nestaju
 • Ikonice u system tray-u ne prate podešavanja (hidden / visible)
 • Nema mreže nakon buđenja iz sleep moda.
 • Raspoređivanje ikonica u start meniju ne funkcioniše (duplira se, ne pojavljuje se)
 • Prilikom gašenja jednog monitora, prozori sa njega ostaju nevidljivi, ne prebacuju se na primarni
 • Promena podešenih podrazumevanih programa, čak i bez ažuriranja ili instaliranja novih

Sve navedeno se dešava(lo) na Windowsu, uglavnom na istom hardveru na kom koristim i Plazmu. Većinu programa koje koristim, koristim na svim sistemima. Nešto od ovoga se dešava i u enterprise verziji OS-a u enterprise okruženju (radna stanica, kontrolisan OS i aplikativni softver, nije dozvoljeno prčkanje od strane korisnika). Neki od ovih bagova se pojavljuju u Cinnamonu. Na Plazmi mi se ovakve stvari ne dešavaju, ili su ređe. Čini mi se da je slično i sa GNOME okruženjem, mada Ubuntu sam koristio dosta manje, pa nisam ni imao mnogo prilike da vidim.

Ne kažem da je KDE Plasma najstabilnije okruženje niti da bilo ko treba da pređe na ovu kombinaciju (Tumbleweed + KDE). Ne kažem ni da su alternative lošije/nestabilnije. Samo govorim kakvo je moje iskustvo na hardveru koji imam/koristim. Informacije o programima koje koristim, izgledu, widgetima i podešavanja sam ostavljao ovde, nije out-of-box, nije prazan sistem.
 

Zile995

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
01.04.2014
Poruke
4,424
Poena
200
Moja oprema  
Pristup internetu
 1. Kablovski internet
 2. ADSL
Na Plasmi mi se iskreno ne sviđa što ima previše razbacanih podešavanja. Ok, postoje kategorije u settings-u, ali nekako deluje da nisu dobro raspoređena i da ih previše ima.
Kao da nisu imali viziju, a želeli su svima da udovolje. Udri i postavi sve gde stigneš, zaboravi na margine, kategorije i pristupačnost podešavanjima. Pa onda sređuj to, jer smo primetili da se novi korisnici žale. I stvarno, impresivno je šta sve može da se podešava, ali mišim da je previše za prosečnog korisnika. Kapiram da postoji search, ali nekad jednostavno iz settings-a želim odmah na klik da pronađem šta želim.

Za mene nemaju viziju, ne donose novitete. Skoro su ubacili novi activities overview, kopiju onog sa Gnome-a koji je naprednihi. Prebližnije je ipak onom sa Windows 11 (doduše i MS njih kopira).
Ono što je dobro je da su jedinstveni po svojoj otvorenosti i dodavanju novih korisnih opcija. I stvarno, lakše je sarađivati sa njima.

I da, Gnome, Cinnamon, Pantheon imaju mnogo bolje odrađena osnovna podešavanja.
 

Space Beer

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
5,531
Poena
455
Slažem se da su podešavanja mogla biti bolje urađena, navodili smo ovde loše primere. Znam da je teško (nemoguće?) napraviti odličan UI kada imaš previše opcija, ali neke stvari su su stvarno naopako. Mislim da i dalje ne znam napamet kako se menja "single-double clik", znam samo da nije mouse settings :d

Što se vizije i noviteta tiče, nemam zamerki. Mislim, ne znam šta bi mogli da dodaju/promene. Ono što sam ja primetio da je bolje urađeno u odnosu na neki raniji period su podešavanja ekrana i zvuka. Ono što sam uhvatio da fali je da u taskbaru piše naziv programa, a ne naziv prozora (Cinnamon ima taj izbor). Ali sve zavisi od potreba i navika korisnika.
 • Ja npr. postavljam taskbar tako da se vide nazivi prozora, a ne samo ikone. S tim što hoću da neke programe imam uvek dostupne sa leve strane (pin ili quick launch). I na plazmi ako su pinovani, po startovanju se prebacuju desno, u grupu sa ostalim aktivnim programa. Ili mogu da postavim quick launch widget sa 2 reda sitnih ikonica, koje ne zauzimaju mnogo prostora. Npr. na windowsu ostaju po pinovanom redosledu, pa mi pola programa na taskbaru budu ikone, a pola paneli prozora, užasno izgleda, užasno je za rad. A quick launch u drugim okruženjima ima manje opcija.
 • Na glavnom ekranu radim sa 5-6 programa maksimalno, i to je lepo vidljivo u panelu, pošto mogu da ograničim uvek vidljive programe u system tray-u. Zato na drugi ekran mogu da stavim panel i tray widget gde ću i ređe korišćene programe postaviti kao uvek vidljive. Pošto na tom ekranu imam uglavnom 2-3 programa i nemam pinovane programe/QL widget, ima dovoljno prostora da sve bude pregledno (na cimetu mi pola panela zauzme sys tray). Pa kada pređem na drugi desktop, tu su mi na klik dostupni svi aktivni programi
 • Mogu na drugi panel da postavim drugačiji launcher, npr. dashboard ima veće ikonice, pa ko ima puno pinovanih (favourites), preglednije je od standardng menija
 • Podešavanje svakojakih prečica na tastaturi je dostupno, nisam našao nijedno okruženje sa toliko mogućnosti.
 • Podrazumevani/integrisani (K) programi (clipboard, screenshot, file manager, note, čak i matrix klijent :d ) su veoma dobri, takođe nude dosta opcija, rekao bih više nego na ostalim sistemima/okruženjima i nema potrebe da tražim alternative (GNOME nema ni krišten fajl menadžer, moram Nemo da instaliram, Dolphin bi bio previše). Itd.
Meni je KDE Plasma glavni razlog zbog kog koristim Linux. Znam da su navike ljudi drugačije, znam i kako većina koristi bilo koji sistem (out-of-box), ali ja sam se toliko navikao na mogućnosti koje nudi, da mi je zaista teško da koristim bilo šta drugo (cimet je ok, ali to mi nije glavni PC). A pošto na svakom drugom sistemu viđam neke bagove i gluposti, onda ni povremeni gremlini na KDE-u ne utiču na moj izbor. I čini mi se da je okruženje sve bolje u svakoj verziji, što je danas retkost.
 

Space Beer

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
5,531
Poena
455
Tumbleweed je rolling distro, ažuriranja su česta (skoro svakodnevna), osim sistemskih servisa (kernel, drajveri...) ažuriraju se i aplikativni programi (office, web, im....) iz repoa. Leap je stable distro. Određena verzija sistma kad izađe ostaje manje više na tim verzijama programa. Ima izuzetaka, ima i manjih ažuriranja (x.1), u suštini samo sigurnosne zakrpe dolaze. S tim što iako je u njemu starija verzija kernela (mislim da je u Leap 15.4 trenutno kernel 5.14) radi se backport novijeg hardvera, pa bi trebalo da ima bolju kompatibilnost nego originalni kernel te verzije.

Moja preporuka je da se za noviji hardver (ryzen 7000, radeon 7000, intel 13000...) koristi tumbleweed, a za stariji (od toga) Leap. S tim što se ne zna kako će naredna verzija (nakon 15.5) izgledati i verovatno će biti skroz drugačiji sistem
 
Vrh Dno