audiofreak je napisao(la):
Hipoteticka situacija: sta bi se recimo desilo da na sistemu imate gomilu programa, svi koji profitiraju od na primer SSE instrukcija izmedju 15 i 30%, i samo jedan koji se uspori kad su ukljucene? Da li bi od tog proizvodjaca softvera (te crne ovce) prihvatili savet da iskljucite SSE da bi njihov softver radio normalno? Ja licno bi ih poslao tamo gde sunce ne sija i nasao drugi program.
I dalje mesas babe i zabe, poredeci desktop i server funkcionalitet. Racunar na kojem treba da radi SQL teskas kao heavy-duty DB server ne tera jos gomilu programa. To su
namenske masine.
Nije mi jasno zasto toliko branite proizvodjace glomaznog softvera?!? Pa oni se razbise od para prodajuci bloatware i jos im je tesko da se prilagode potrebama kupaca?!
Zameni u ovom pasusu "proizvodjace glomaznog softvera" sa "proizvodjace procesora" odnosno "Microsoft" sa "Intel" i razmisli onda da li je trebalo to da nas pitas.
Jasno je da ja kao kupac necu kupiti softver ciji minimum hardware requirements moja masina ne moze da ispostuje. Ali ako kupim skup softver ciji autori tvrde da moja masina moze da ga tera onda hocu da ga tera za sve pare sa sve HTT, MMX, SSE, SSE2, SSE3, 3DNow!, 3DNow+, Altivec, GPGPU, itd. Zabole me bas uvo sto njih optimizacija softvera kosta -- ionako trose pare nas kupaca. Uostalom, bolje da njih kosta optimizacija nego mene kupovina novog skupog hardvera da bih terao neko neoptimizovano smece na njemu. Ako nisu u stanju da idu u korak sa novim tehnologijama onda po mom misljenju treba da propadnu.
Ukoliko me secanje ne vara, niko nije tvrdio da je taj db server totalno neoptimizovan za sve i svasta, nego da jedino sa ukljucenim HTT-om ima problema u izvesnom usporenju. Verujem da u celom MS-u ima neko ko je cuo za optimizaciju do sada.
Problem sa tvojim stavom je u tome sto gledas na stvar iskljucivo iz ugla optimizacije, ignorisuci realan model poslovnih odluka: meni u firmi treba ozbiljan DB server da bih zavrsio neki posao; u odabiru sigurno necu krenuti od procesora za koji mislim da je kul. Stavim na sto DB server, razvojne alate, kompatibilnost, literaturu, raspolozivost developera za tu platformu, hardver, itd. I ako se odlucim za MS platformu (kao dominantnu, jelte, u firmama), imam informaciju da me taj SQL server sa (samo) 25 licenci kosta reda velicine 15K ili 20K eura. U takvoj konstelaciji mi uopste nije vazno da razbijam glavu da li je starija koka ili jaje, tj. da li bi MS trebalo da optimizuje SQL server i za HTT ili ne. Najmanji mi je problem da uzmem za taj server neki drugi procesor za razliku od nekoliko stotina eura po procesoru. To su sve lego kockice, i hardver i softver. Nema potrebe da emotivno reagujem i durim se sto sto
nisu sve podesili i za moj omiljeni model procesora, kad za malu razliku u parama dobijam optimalno resenje i kompletan projekat funkcionise kako bi i trebalo.
A sad, zasto ljudi teraju sw na hardveru koji ne ispunjava neki dat system requirements? Tja, verovatno zbog istog razloga zbog kojeg je u uputstvu za mikrotalasnu explicitno napisano da se macke i ostali kucni ljubimci ne stavljaju unutra. Ekstreman primer, ali sluzi ilustraciji.