Šta je novo?

Kase i detektori u supermarketima.

bgillegal

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2003
Poena
620
Stalno mi ljudi kazu npr su Maxiju ili IPS-u kad neko nesto ukrade pochne da pishti alarm. Sad ja uvatim se malo u razmisljanje. U radnjama patika npr stave onaj metalni privezak pa detektor reaguje na prolazak njega izmedju onih shipki. Ali npr chokoladu ako ukrades u maxiju opet ono chudo pishti. svi kazu da pishti na bar kod. ja npr nekad imam pun ranac cdova i nikad nigde nishta nije zapishtalo. Meni se chini da su sve to priche... jel video neko nesto slichno il da zna kako sve to radi jer niti sam imao iskustva a iskreno me zanima jer to stvarno funkcionishe ili je samo sharena laza :)

Naravno da funkcionise...
do da pisti na bar kod je glupost naravno... postoji zastitna nalepnica koju deaktiviraju kad kupis proizvod, debljine je oko 1mm i ja je imam na nekim original dvd-ovima itd... verovatno za cokoladu ne pisti, jer mislim da je nalepnica skuplja od cokolade, pa im se ne isplati...
Ja sam jednom imao dva priveska na necemu sto sam kupio (slucajno) i na kasi su mi skinuli jedan, a drugi nisu... recimo samo da sam se bas super proveo.. psovao sam im sve po spisku posle...

Mojoj devojci je pistalo jednom u maxiju zbog neke kozmetike u torbici (ista takva je bila da se kupi u maxiju).
Ponekad te ta masina bezveze osramoti.. meni se desilo jednom ovde u swe da sam otiso u trzni centar i pistalo je u svaki butik koji sam posetio, na kraju se ispostavilo da je za to kriv bio UTP kabl koga sam prethodno pazario u jednoj radnjici :p

Sto se tice tih sitnih stvari, na veliki broj POS-a ovde u swe postoji nesto kao velika podloga za misa, gde pise veliko upozorenje da se ne spustaju tu kreditne kartice i slicno, a na kojoj protrljaju to sto kupujes pre nego sto ti stave u kesu

ma u sustini ti kad kupujes tebi proizbovodi, govorim o maxiju npr, ne prolaze kroz detektor nego pored njega preko kase..tako da zapisti samo ono sto je bas kod tebe ti onda prodjes kroz detektor i pakujes tamo u kesu....bas je konfuzan ceo taj sistem mada ioako su mi ljudi pricali da za chokoladu pishti tesko mi da poverujem iz razloga sto je veoma kompleksno to da pishti na nju a ne na bar kod mog telefona koji se nalazi ispod baterije itd. mislim nije to neki rengen koji vidi barkodove. a ni barkodovi nisu od metala pa da se vide pod rengenom...nemam pojma vise...

bgillegal je napisao(la):
mislim nije to neki rengen koji vidi barkodove. a ni barkodovi nisu od metala pa da se vide pod rengenom...nemam pojma vise...
Boga mi, ilegalac, gadne te muke snasle :d

Radi se o RFIDu (valjda Radio-Frequency-IDentifitcator), sastoji se od spiralne antene i maleckog (par milimetara) chipa bez napajanja. Sve je spljeskano i stavljeno pod nalepnicu od par santimetara (na kojoj opciono može da piše i bar kod ali ne mora).

Kad se RFID ozrači radio talasom odredjene frekvencije (a to rade ona 'vrata' na izlazu ili ručni uredjaj, domet je do 1.5m) antena pokupi dovoljno energije za chip da on odgovori kratkim impulsom koji sadrži 128bitni kod - jedinstvenu identifikaciju tog primerka.

Baza podataka tako prepozna serijski broj primerka, može da proveri da li je plaćen (poništen), otkuca ga na kasu, upali alarm, zabeleži ko je kada i sa čim gde prošao... mogućnosti su velike.

RFID chip može i da se poništi (blokira, sprži) i to se radi na kasi kad se roba prevlači preko poništivača, mislim da se ostale funkcije ne koriste nego se čita klasično bar kod, a RFID samo protiv kradje.

Cena te nalepnice je reda 10 centi, a ceo komplet (vrata, poništivač i 5000 nalepnica košta 2000 evra).

znaci ja na omotu od chokolade imam i chip :) e da sam to ranije znao :)))
to sto ti pricas to su oni lepi hologramchici na cdovima u ipsu ali jos uvek nismo razreshili kradje mleka, chokolade itd :)

ma ispod tj u samoj nalepnici bar koda se najcesce nalazi, pa zato ljudi i govore da pisti bar kod. Inace ima nacina da se to zaobidje, tj. da kupis tu cokoladicu za koju si toliko zapeo a da je pritom ne platis i da ne pisti na izlazu ...

A takodje se zastita aktivira posle nekoliko meseci. Desilo se jednom ortaku da je u Rodicu zapistalo zbog DVD-a koji je kupio pre nekoliko meseci :D

znaci ja na omotu od chokolade imam i chip :) e da sam to ranije znao :)))
to sto ti pricas to su oni lepi hologramchici na cdovima u ipsu ali jos uvek nismo razreshili kradje mleka, chokolade itd :)

Udjesh u c market i iznesesh shta hocesh :D

a sto ne bi ste otvorili te cokoladice na licu mesta i pojeli ? :d

perhaelo je napisao(la):
a sto ne bi ste otvorili te cokoladice na licu mesta i pojeli ? :d

A sta ako je za poklon ?

kjgkreek je napisao(la):
A sta ako je za poklon ?

poneses celofan od kuce , otvoris -> uvijes cokoladu tamo , u povratku kupis neki ukrasni papir u knjizari i zapalis na rodjendan/slavu/godisnjicu etc.etc

perhaelo je napisao(la):
poneses celofan od kuce , otvoris -> uvijes cokoladu tamo..

Mislis da prvo otvori cokoladu pa da je uvije u celofan koji je poneo?
hmm.. mozda ne mora da je otvara uopste vec samo da je uvije u neku foliju, mozda ce spreciti taj mali predajnik iz cokolade da posalje signal kapiji
:trust: :D

ah , bio sam valjda dovoljno jasan , nemoj cepidlaciti :D

Koje ste vi lopovčine. :D
Svi ste nešto mažnjavali, pa kao kupio ovo pre nekoliko dana, DVD pre neki mesec, pa pištiiii. :D Nije nego. Pa to je kod sa serijskim brojem odredjenog komada, a ne slikom proizvoda. :D
A, jao. Nemojte to više da radite. Blam je. :D

grrr ne zanimaju me tehnike kradje madafakin chokolade....nego me zanima po kom sistemu bilo kakav jeftin proizvod provaljuje detektor. daj ne lupajte gluposti pliz :)

Jedna poznanica je pre nekoliko godina dobila na poklon imenik/rokovnik/sta_je_vec (fin kozni povez bla-bla) i koji i dan-danas pisti svaki put kada izlazi iz Mamuta....ali samo kada izlazi....valjda su tako usmereni oni detektori...

grrr ne zanimaju me tehnike kradje madafakin chokolade....nego me zanima po kom sistemu bilo kakav jeftin proizvod provaljuje detektor. daj ne lupajte gluposti pliz :)

Da :) tebe znaimaju samo high-tech stvari koje se mogu izneti napolje :D :D :D :D

PJ je napisao(la):
Jedna poznanica je pre nekoliko godina dobila na poklon imenik/rokovnik/sta_je_vec (fin kozni povez bla-bla) i koji i dan-danas pisti svaki put kada izlazi iz Mamuta....ali samo kada izlazi....valjda su tako usmereni oni detektori...

Eto vidite da neko ipak poklanja kradene stvari :D :D :D

P.S.
Ono za foliju mislim da nije za forum... :D

Al sam se najeo cokolada neki dan i nista nije pistalo.

kjgkreek je napisao(la):
Eto vidite da neko ipak poklanja kradene stvari :D :D :D

P.S.
Ono za foliju mislim da nije za forum... :D

Ja sam sa ortacima nosio neko kradeno vino kao poklon za rodjendan i kada smo u liftu provalili da je celofan u koje je bilo upakovano sav prashnjav izbila je frka panika i skidanje celofana dok je lift stigao do cilja :D :D

moj pametni drug je otvorio rum u madjarskoj u nekoj od onih velikih trznica i niko nas nije cimao dok smo iscirkali dok je devojka na toj exqrziji uhapshena jer je pokushala da ukrade kasetu kooji BLAM cela shkola je znala za to ... bila je zanimljiva ta maturska exqrzija

:banana:

Ne znam na kom principu radi, ali radi uspesno. Par ortaka i ja smo pre par dana usli u maxi obukli neke nesttle majce i poceli da delimo ljudima nesttle cokolade sa rafova, kao: "Promocija novih ukusa.." bla bla bla "...sve za dz.." Izasli smo u roku od 5 minuta napolje i poceli da se kidamo! "Podelili" smo 27 cokolada i tacno je 27x pistao alarm!!!! :) :) :) Svaka ima cast, radi! ;)

nex je napisao(la):
Ne znam na kom principu radi, ali radi uspesno. Par ortaka i ja smo pre par dana usli u maxi obukli neke nesttle majce i poceli da delimo ljudima nesttle cokolade sa rafova, kao: "Promocija novih ukusa.." bla bla bla "...sve za dz.." Izasli smo u roku od 5 minuta napolje i poceli da se kidamo! "Podelili" smo 27 cokolada i tacno je 27x pistao alarm!!!! :) :) :) Svaka ima cast, radi! ;)

:shock:
Vrlo originalan nacin da proveris da li nesto radi :trust:
Pa mogli ste u tom slucaju da zavijate te cokoladice u foliju pa ukrasni papir pa kao iznenadjenje ovo ono.. cisto da vidite da li ce onda da pisti :S:
Cudi me da vas niko nije :smack:

nex je napisao(la):

E davno se nisam ovako nasmejao. :-devil-:

Nazad
Vrh Dno