Šta je novo?

Kapacitet hard diska se menja

iznogoud

Poštovan
Učlanjen(a)
16.10.2014
Poena
51
Pozdrav svima.

Imam jedno pitanje u vezi hard diska (nije eksterni). Kad god upalim komp, varira mi slobodni kapictet diska. U mom slučaju imam tri diska. C (na kojem je Windows i svi programi), D i E koji služe za sve ostalo (filmove, serije, muziku...). Problem pravi disk E od 3 tb (2,72 da budem precizan). Popunjen je sa oko 1.70 tb fajlova, pa bi trebalo da ostane slobodnih oko jednog tb. (2.72-1.70= +- 1.02) Meni je slobodno 810 gb. Prvo je bilo oko 900, pa prilikom nekog sledećeg paljenja 806, pa sad 810 gb. Nije mi jasno kako.

Znam da postoje nevidljivi fajlovi u programima, ali mi je čudno da ti fajlovi mogu da budu oko 200 gb. (?!) Radio sam disk check i piše da nema nikakvih grešaka. Otvorio sam kućište i ponovo izbacio/ubacio potrebne utikače u taj disk, obrisao prašinu unutar kućišta i opet je isto. Ne bih rekao ni da je problem u napajanju jer oba druga diska rade besprekorno. I ovaj radi najnormalnije, ali me buni što je toliko puniji, u odnosu nego što bi trebalo. Ne znam da li je to naznaka da kreće da se kvari ili šta?

Poslednja izmena:
mozes lako sa total commanderom npr. da vidis koliko svaki direktorijum zauzima (mislim da bese alt+shift+enter), pa vidis da li se poklapa ukupno.
inace proveri recyclebin.

Да није подешен System Restore на 10% што се уклапа? Како год, измери величину свих фолдера, најлакши је ТС мада има гомила програма који то мере па ће да буде јасније. Ако су на партицији филмови или музика, ту не би требало да буду скривени фајлови ... наравно, пре мерења укључи приказ свих фајлова да не промакне нешто.

Desni klik na my computer pa properties. Zatim sa leve strane imas system protection. Udji tu i u konfiguraciju E diska pa vidi koliko system restore zauzima tamo.

Nastavlja se drama. :mad: Mislim da nemam system restore na tom disku. Radio sam opet chkdsk i piše da nema greške, a u međuvremenu sam popunio disk do 750gb, ali mi se smanjio na 715, prilikom sledećeg paljenja. Stvarno ne znam u čemu je štos?! Kada uđem na Properties , da vidim koliko svaki od foldera nosi, piše da je zauzeto 1.72tb. Ako je disk 2.72, slobodno bi trebalo da ostane +- 1 tb. Toliko bi i trebalo da bude.

Kad uđem u Total comander ili DiskDefrag, piše da je slobodno oko 715, koliko i jeste. Mada ne razumem kako. Prvo je sa 900 pao na 810, (bez razloga), pa sam ga popunio do 750, pa je opet pao na 715 kad sam ga sledeći put upalio. Ne guta on meni mali broj gigabajta, nego preko 200gb mi ode, a ne znam na šta.

Ne znam da li kreće da rikava, ali ne bi trebalo jer je relativno nov disk, nema ni dve godine. Stvarno nemam ideju šta mu je.

Poslednja izmena:
E sad sam skinuo program Treesize i piše da mi odlazi 318 gb na System volume information.

Da li znate na koliko je bezbedno staviti ovo max usage i da li je bezbedno obrisati sve restore points?

Očisti sve sa "Disk cleanup"-om sa "Clean up system files" prvo pa slobodno namesti system restore samo za system disk i sa tolikom diskom 2 -3 % je sasvim dosta za 2 restore pointa, više ti najverovatnije nije ni potrebno ako ne brljaš mnogo na systemu.

Nazad
Vrh Dno