Šta je novo?

Kampovanje 2023..... Sator, Kamp prikolica, Kamper....

Tako nesto i planiram. Tus bi svakako prikacio spolja, takodje i neku varijantu kuhinje. Bitan je krevet i prostor za stvari. Napravio bih i varijantu da se krevet podigne, da moze da se sedi unutra ako kisa pada. Bitno je da kad se probudis, samo otvoris vrata i uzivas u pogledu. Svakako ne bih opremao za neke ekstremne ulove.

Potraži na YT valjda je put na sever Rusije, sećam se da je oblagao nekim stiroporom/ stirodurom valjda OSB jer je išao u hladne predele a treba spavati ali ne i zalediti se. Tuš je najlakši, 3-4 aluminijumske šipke na nastavljanje, zavesica i kanister sa vodom na krov (brže se greje voda) uz par metara creva i rešio si problem.

Jel stigao sator, jesi ga probao?
Stigao i probao. Bio 4 dana/noći u Dojkincima,Stara planina. Kampovali 5m od Dojkinačka reke. Ujutro malo više kondeza po "predvorju" no po samom šatoru ali vidim da je tako bilo i sa drugim šatorima. Verovatno zbog same blizine reke. Sve u svemu za prvo iskustvo zadovoljan sam.

Daj neku sliku da vidimo predele. :D
Evo nekih slika.Pakleški vrh i okolina, Ponor i Stražna čuka.Prelepa je Stara planina ali na žalost velika je tamo suša pa vodopad Tupavica samo curka i nije nimalo impresivan i lep kakav inače jeste. Dojčinačka reka još se i drži a Nišavu kod Bele Palanke može bez problema pregaziti i malo dete.

Prilozi

• IMG_20240810_104032.jpg
    IMG_20240810_104032.jpg
    348.6 KB · Pregleda: 45
  • IMG_20240810_121412.jpg
    IMG_20240810_121412.jpg
    305.5 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20240810_124143.jpg
    IMG_20240810_124143.jpg
    326.1 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20240810_163618.jpg
    IMG_20240810_163618.jpg
    639.5 KB · Pregleda: 35
  • IMG_20240811_120142.jpg
    IMG_20240811_120142.jpg
    456.4 KB · Pregleda: 38
  • IMG_20240811_120831.jpg
    IMG_20240811_120831.jpg
    750.8 KB · Pregleda: 37
  • IMG_20240812_160112.jpg
    IMG_20240812_160112.jpg
    343.9 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20240812_162307.jpg
    IMG_20240812_162307.jpg
    236.9 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20240812_163029.jpg
    IMG_20240812_163029.jpg
    389.8 KB · Pregleda: 33
  • IMG_20240812_163754.jpg
    IMG_20240812_163754.jpg
    439 KB · Pregleda: 44
Pozdrav svima,
Planiram sa drustvom sredinom septembra da kampujem dve noci preko vikenda na Fruskoj gori.
da li neko od vas moze da podeli neke predloge za kampovanje na divlje (da nisu kampovi) a da mogu auto u neposrednoj blizini parkirati?
bio bih do neba zahvalan ako bi ste mi podelili lokacije tih mesta, unapred hvala...

Zanimljiv šator i fina oprema.

Pa dobro, dosao covek da uziva u hrani/rostilju i da se izlezava u lepom ambijentu sa lepim pogledom. Razumem ga u potpunosti :D

Pozdrav kamperisti!!Vec neko vreme supruga i ja planiramo letovanje u nekom kampu na Sitoniji.Odlucicli smo da to definitivno bude sledece godine.S obzirom da nikada nismo kampovali, dosao sam ovde da potrazim neke savete od vas.U potrazi smo za nekim vecim satorom (porodicni do 5 osoba) jer imamo klince 8 i 5 godina.Video sam ima dosta lepih i zanimljivih u Decathlonu , a i dimenzija su onih koje nama odgovaraju.Da li je neko od vas letovao u nekom kampu na Sitoniji?Moja glavno pitanje je, da li znate koliki prostor dobijam za sator u nekom kampu.Kako se i kada rezervise mesto za sator?Ne bih da dodjem u situaciju da kupim sator, a da nemam prostor da ga postavim u kamp.Pa mi je to ono sto me najvise muci oko odabira satora.

Ono sto sam ja nekako zamislio je prilozeno u linkovima ispod.
Dakle veci sator i ispred njega dnevni boravak (tenda).

Osim misljenja za ova dva satora koje sam prilozio, voleo bih da cujem i vase predloge i iskustva sa kampovanja.

Hvala vam unapred :)

Pozdrav!

Imam istu ovakvu kombinaciju (osim što je šator air seconds, nije klasični, jer se kod ovog mog mogu sobe spojiti - kod ovog tvog su sobe uvek razdvojene). U većini kampova imaš različite cene za šatore različite veličine, odnosno u različitim sektorima kampa su različite cene i različite veličine parcela. Kada praviš rezervaciju obavezno napomeni dimenzije šatora i verujem da u 99% kampova postoje odgovarajuće parcele. Mi smo bili u 7-8 kampova tamo, i svuda su parcele sasvim ok za toliki šator (najčešće su 60-80 kvadrata, retko gde su manje). Eventualno ćeš dobiti mesto koje je namenjeno za kamp prikolicu ili kamper, platiti tih par evra više dnevno i imati prostora koliko hoćeš.

Imam istu ovakvu kombinaciju (osim što je šator air seconds, nije klasični, jer se kod ovog mog mogu sobe spojiti - kod ovog tvog su sobe uvek razdvojene). U većini kampova imaš različite cene za šatore različite veličine, odnosno u različitim sektorima kampa su različite cene i različite veličine parcela. Kada praviš rezervaciju obavezno napomeni dimenzije šatora i verujem da u 99% kampova postoje odgovarajuće parcele. Mi smo bili u 7-8 kampova tamo, i svuda su parcele sasvim ok za toliki šator (najčešće su 60-80 kvadrata, retko gde su manje). Eventualno ćeš dobiti mesto koje je namenjeno za kamp prikolicu ili kamper, platiti tih par evra više dnevno i imati prostora koliko hoćeš.
Hvala na brzom i preciznom odgovoru :)
Krecemo polako u nabavku jedno po jedno, i jedva cekamo sledece leto :)

Thalata, Platanisi, Armenistas, Areti - eto nekoliko većih kampova na Sitoniji, iz glave.
Pozdrav

Thalata, Platanisi, Armenistas, Areti - eto nekoliko većih kampova na Sitoniji, iz glave.
Pozdrav
Cuo sam za vecinu njih, u nekima smo i bili ovako u prolazu.Ali dogodine prvi put planiramo da kampujemo u nekom.U potrazi sam za nekim sa sto vecom parcelom za sator, pa ako neko zna takav, neka mi predlozi.

Šta je neki bestbuy za dve osobe koje ne kampuju često. Ulgavnom bi se kolima išlo, mooožda nekad biciklom? Gledam ove "2 second" šatore u dehatlonu ali vidim na reditu da se žale na njih? Kakvi su uopšte ti šatori od 10ak hiljada? Da l je bolje uzeti ondaj da nije "2 second"? budzet 100e

za bicikl treba kompaktni i lagani, a ti su najskuplji :)

Prvi savet: Uzmi sator za 3 osobe. Iako ides kolima, pa mozes stvari da drzis u njima, kolicina vazduha u samom satoru, mesto da se namestis, okrenes, sve to ljudi previde...Ja sam generalno prezadovoljan sa MH100 Fresh and Black 3P iz Dekatlona... brzo se postavlja, izdrzljiv, a i lepo je zatamljen, sto znaci kod spavanja napolju. Cena mu je 9500rsd, a ako ti je blizu rumunija, tamo je 70e. Ja sam vecinu opreme iz Dekatlona uzeo u Rumuniji i Bugarskoj.

Prvi savet: Uzmi sator za 3 osobe. Iako ides kolima, pa mozes stvari da drzis u njima, kolicina vazduha u samom satoru, mesto da se namestis, okrenes, sve to ljudi previde...Ja sam generalno prezadovoljan sa MH100 Fresh and Black 3P iz Dekatlona... brzo se postavlja, izdrzljiv, a i lepo je zatamljen, sto znaci kod spavanja napolju. Cena mu je 9500rsd, a ako ti je blizu rumunija, tamo je 70e. Ja sam vecinu opreme iz Dekatlona uzeo u Rumuniji i Bugarskoj.
Koliko je to "brzo se postavlja" ? I je l se za isto toliko i sklopi?

Šta je neki bestbuy za dve osobe koje ne kampuju često. Ulgavnom bi se kolima išlo, mooožda nekad biciklom? Gledam ove "2 second" šatore u dehatlonu ali vidim na reditu da se žale na njih? Kakvi su uopšte ti šatori od 10ak hiljada? Da l je bolje uzeti ondaj da nije "2 second"? budzet 100e
Ovi 2 seconds nisu za bicikl, pošto se pakuju u "krug", nezgodni su za nošenje. Montiraju se brže, ali to ne znači da se klasični teško i sporo montiraju. Kada uđeš u štos, postavi se za par minuta, naročito ti manji. Mi se skroz "raspremio" za oko sat vremena, podloge, veliki šator, dušeke naduvamo, postavimo trendu za sedenje, ovu "dnevnu sobu", kuhinju, neke improvizovane ormane... Tako da za taj mali šator gde imaš da postaviš podlogu i sam šator ne bi trebalo duže od 5 min, možda 10 ako prvi put postavljaš.

Ti regularni su drastično zgodniji za nošenje. Podržavam predlog za šator za 3 osobe, eventualno 2XL, pošto imaju takve varijante. Za 2 osobe su široki 120cm, 2xl su 145, za 3 su 180.

Od kampova, za ljude sa decom za mene najbolji Armenistis i Talata, prednost za Talatu sveža riba koju možeš da kupiš svaki dan, ako spremate hranu.

Ako poredimo ova dva pomenuta, i parcele su znatno veće u Talati. Komunikacije šire. Uveče može peške do Kalamicija. Nije neki provod, ali opet. U Armenistisu si baš izolovan. Plaže su lepe obe, ali bogami u Armenistisu može lepa gužva na plaži da bude, u Talati je to nemoguće. Nama je Talata vise legla

Ako poredimo ova dva pomenuta, i parcele su znatno veće u Talati. Komunikacije šire. Uveče može peške do Kalamicija. Nije neki provod, ali opet. U Armenistisu si baš izolovan. Plaže su lepe obe, ali bogami u Armenistisu može lepa gužva na plaži da bude, u Talati je to nemoguće. Nama je Talata vise legla
Zaboravih da napomenem, samo Area 700 u Armenistisu, sve ostalo nam je baš bezveze. A baš taj deo je uglavnom i namenjen za kampere pa su parcele veće. Mana je što je onda sve daleko, prodavnica, kafić, restoran... Meni je trebalo dobrih 10-12 minuta hoda da prodavnice iz area 700. A ovde nam je bio i najbolji doživljaj tog kampa, budimo se ujutru rano, oko 6, svi spavaju, klinac spava, mi sednemo ispred šatora, sunce se promalja i mi gledamo u vodu, nekih 20m od plaže sedimo i pijemo kafu.

Međutim i Talata ima deo koji je dosta zabačen i koji ne bih nikom preporučio, mislim da smo bili u delu K tamo, nekako centralno postavljen, blizu plaža, blizu restoran, prodavnica, sve.

<8min 1 osoba lagano postavi klasican sator (kao ovaj iz Dekatlona).
McKinley je bio Xiaomi za satore ali vidim da sad nema nikakav izbor u Interu. Easy camp su losi, Robens, Coleman, Ferrino dobri, MSR, Wild Country top klasa.
Gledas minimum 2000mm "vodeni zid" waterproof spolja (prekrivka). To bi trebalo kad je nov sator da ne propusti 24h kisu (ne i jak pljusak)... mada u praksi nije tako.
3000mm je bez da se brines za kisu ali kisa + jaci vetar vise dana moze biti problem.
4000mm mozes da ga polivas crevom ceo dan unutra suvo.
3000mm dno satora je sasvim dovoljno (ako je na travi), moze ispod biti blato, sneg...sa 4000 mozes plutati.
Za stene, led...mora dno sa fensi tehnologijama (DuraShield, StormTex i ostale gluposti).
Moj Robens za 3 osobe je 2.9Kg drugarov MSR (300e skuplji) je 0.9, sa oba mozes na Everest ili u dzunglu ali MSR bih radije vucarao.
Mada nose ljudi Dekatlon satore i kojekakve no name kineze na Elbrus, Kazbek, Ararat...

Ima neko neki predlog za neku ultra laku podlogu za sator, znaci za ispod satora, ne podloga za spavanje.

Planetbike ima veliku ponudu Sea to summit proizvoda, kvalitetan brand :)

Ko voli ovakve videe,svi voledu...
Lik je udaren, girose sprema...U SATORU EEEEJ BRE!!..elem kampuje pod svim uslovima, doduse za ove ekstremne ima i ekstremnije satore, sve u svemu svaki video zanimljiv, em ogladnis em pozelis dizadjes i kampujes, cak i po kijametu.
Kad dovoljno flipnem, i ostvaricu zelju, sto da ne.

Nadam se da je odgovarajuca tema za moje pitanje.

Elem, gde mogu da kupim atestiranu plinsku bocu( manju, 3 ili 5kg) sa gorionikom u NS ? Da je mogu menjati kad je istrosim na pumpi ili dopuniti, nemam pojma kako to ide :)

Trenutno imam onaj plinski mali kofer iz Dekatlona, i nije mi isplativ..... Nedeljno potrosim po 2-3 boce/kartuse :(

Ja uzimam one kartuse najjeftinije, placam ih tipa 90 i neki dinar u svetoforu. Letos smo pekli 50 palacinki na tome i onom najjeftinijem plasticnom gorioniku od 1000 din sto guras kartusu unutra.
Nisam siguran kada ce mi zatrebati bolja oprema, ovo radi za sada odlicno. Uglavnom se kafa sprema ali kuvam na tome bez problema.
Inace, kupio sam to samo da bi imali ujutru za kafu prvog puta kad smo prespavali, koristimo ga i dalje.

Imam i to :) Ok je za takve male stvari. Ja koristim za kuvanje nudli i caja.

Vozac kamiona sam, cesto ostajem po 2 ili 3 meseca u kabini i trazim neko isplativije resenje. Posto jedna takva kartusa/boca se krece od 4-7e po EU.

Ranije dok sam radio Bugarsku, Tursku, Grcku tamo sam kupovao po skoro 1e. Ali vise ne idem u tom pravcu…..

Nazad
Vrh Dno