Šta je novo?

kamkorderi - CCD VS CMOS

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Tema namenjena raspravi o prednostima i manama CCD i CMOS tehnologije u izradi senzora kamkordera. Slicna tema postoji kada se radi o izradi senzora fotoaparata ali mislim da je prica drugacija kod kamkordera. Samo da napomenem da je ta tema bila jako argumentovana i poucna pa ocekujem da i ova bude takva.
Na clanovima foruma je da iznesu svoja misljenja. Samo bez svadje molim jer ovde smo da pomognemo jedni drugima i suprostavimo misljenja :)
Hvala unapred
Zak :smoke:

Ova rasprava bi mozda imala smisla u vreme kada je CMOS pocinjao da se koristi za video. Problem CMOSa nikada nije bio kvalitet, on je uvek bio bolji od CCDa da isporuci kvalitet, ono sto ga je sprecavalo da se omasovi su dve stvari, cena u odnosu na CCD i rolling shutter. Ko ne zna, problem rolling shuttera kod CMOS senzora dolazi zbog toga sto senzor ne snima frejm po frejm u celini kao sto to radi CCD, vec to radi u linijama odozgo na dole, tako da se pri brzim pokretima manifestuje krivljenjem slike i to se u zargonu naziva "jello effect". Taj efekat u principu nije bio problem senzora koliko elektronike koja ga prati i nije bila u stanju da brzo "pokupi" informaciju pa se javljalo to kashnjenje. Inace, intenzitet tog efekta zavisi i od velicine senzora, sto je veci senzor veci je posao za elektroniku tako da je efekat bio izrazeniji. Mali senzori u prosumer kamerama nikada nisu ni imali taj problem tako izrazen, ali problem je bio cene CMOSa tako da josh uvek sve jeftine kamere imaju CCD. U poslednjoj generaciji kamera sa najvecim senzorima (mnogo vecim od prosumer kamera) rolling shutter je skoro potpuno iskorenjen, tako da to vise nije problem i moze se smatrati kao kraj CCDa za zbilo sta ozbiljnije.

Inace, mobilni telefoni oduvek imaju CMOS jer bi tako mali CCD bio daleko manje upotrebljiv, zato su kamere u pocetku imali samo fancy telefoni, a i dalje uglavnom najskuplji imaju postene kamere, a sto je jeftiniji mobilni, rolling shutter je vise izrazen. To takodje sve vazi i za fotografiju, CMOS se sve vise spushta "u narod" i vrlo brzo CCD vise nece imati razloga da postoji...

Poslednja izmena:
Driver, sto se tice problema roling shutera slazem se u potpunosti...Cak sam gledao i prezentaciju kako to izgleda, u slow motionu ( naravno ).
Ono sto me ovde zunjuje je cinjenica da sam na vise mesta procitao da je CMOS jeftiniji a ne skuplji kao sto tvrdis i da bi trebao da bude veci nego CCD da bi davao podjednako dobru sliku u uslovima slabijeg osvetlenja. Sta vise, na dizajn zoni sam procitao da je njegova najveca prednost bas niza cena sto kod izrade senzora za fotoaparate ostavlja prostor za prizvodjace istih da ugrade i procesor koji bi se bavio samo sumom sto na kraju daje bolje rezultate u uslovima slabijeg osvetljenja.E, sad...mozda sam pogresno informisan ali ako bi mogao da ogovoris na ovo bilo bi lepo
Hvala unapred :)

Pa da je takva prica sa cenom, ne bi samo jeftine kamere imale CCD, danas sve ozbiljno ima CMOS, ne znam vise da li postoji kamera preko 1000e sa CCDom. Pogledaj recimo DSLR fotoaparate, Canon je bukvalno vladao i bio generaciju ispred svega dok je bio jedini na CMOSu, danas kada su svi na CMOSu, razlike su minimalne. I dobro si rekao, jedna od bitnih razlika CMOSa je u tome sto on ima ugradjenu elektroniku na senzoru koja se moze podesiti da radi obradu slike, izmedju ostalog i chishcenje shuma, tako da rasterecuje ostali hardver. Sto se tice suma, pa bas zato se i preslo na CMOS, mnogo je bolji u sumu od CCDa, a to znachi da je bolji u dinamici i reprodukciji boja, sto je najbitnije od svega i zato su svi redom presli na CMOS i za kamere i za fotoaparate. Bio je jedan trenutak u pocetku kada je 3CCD bilo bolje od 1CMOS, danas vise ni to nije slucaj, pogledaj kamere od 5-6k evra, sve imaju CMOS ili 3xCMOS, a kao sto rekoh DSLR fotoaparati vise ne postoje sa CCDom (osim nekih mozda koji su zaostali u tehnologiji i uskoro ce da prsnu :)), a ista je prica i sa kompakt aparatima, Canon je tu opet prvi uleteo i spustio u najnize klase jer samo Canon i Sony proizvode CMOS sami, svi ostali uzimaju od Sonija..

Vrh Dno