Šta je novo?

Kamere za nadzor i privatnost

miltan

Cenjen
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poena
180
Procitah danas ove clanke i moram priznati da sam se iznenadio koliko je sve postalo dostupno i javno...

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/496769/OPREZ-Manijaci-nas-gledaju-24-casa-dnevno
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/49...-BEOGRADU-Manijaci-gledaju-zene-na-depilaciji

Na stranu senzacionalizam u naslovima i tekstu clanaka ovih "novina" ali ono sto mene zanima je tehnicka strana ove price. Nisam se nikad bavio postavljanjem kamera za nadzor ali iz teksta mi se cini da je to danas prilicno lako i jeftino uraditi. Ako sam dobro shvatio, ovakve kamere se mogu kupiti u obicnoj prodavnici kompjuterske opreme, postaviti na zeljeno mesto i ukljuciti. Ono sto meni nije jasno je kako je moguce da taj stream tek tako postane javno dostupan na internetu? Deluje mi kao da je to cak default podesavanje jer spominju da su ove "hakovane" kamere imale default sifre koje nisu promenjene i da su im tako pristupili.
To je ok ali nije mi jasno kako su dosli do tih streamova na prvom mestu? Kapiram da se svaka kamera nalazi iza nekog wifi rutera, dakle u privatnom LAN-u, pa kako je onda moguce pristupiti sa interneta tek tako bez nekih dodatnih podesavanja u internoj mrezi (neki port forwarding ili sta vec)? U clancima spominju neki sajt na kome su objavljeni svi ti streamovi, ali kako su svi ti streamovi dospeli tamo? Jel to neko skeniranje opsega IP adresa na odredjenom portu koji je poznat kao default za kamere odredjenih proizvodjaca ili?

Nisam neki strucnjak ni za sigurnost mreza ni za ove kamere ali bih voleo da neko pojasni malo sta se ovde u stvari desilo. Takodje me zanima kako da se zastitim ako sutra odlucim da za sebe stavim neku kameru ispred svog ulaza ili tako nesto.

Pa da, po toj prici iz novina, na tim kmerma je ostavlje default username i password i svako je to mogao da uradi. To je isto kao nekad kad je Telekom davao wifi adsl rutere, i svi su bili otvoreni, bez sifre za wifi i klinac iz komsiluka se nakaci na wifi i jos ako malo zna udje u podesavanja rutera a i tu je default pasword i username pa nesto jos kao on promeni i eto haker...
:D:D:p

Poslednja izmena:
Novinski senzacionalizam.

Danasnje gazde vole da imaju pogled na firmu i radnike od 0-24h sa svih mesta cak i kad odu na neku egzoticnu destinaciju na odmor. Zar ne zvuci idealno da ti leskaris na lezaljci na nekoj plazi, crnac ti brise pesak sa nogu a u rukama najnoviji telefon sa kojeg mozete posmatrati radnike da li vas kradu.

Zar niko nije postavljao ove kamere pa da nam objasni kako ti streamovi zavrse javno na netu bez ikakve sifre za pristup?

Nije ovo samo u Srbiji,bilo je na tv. Reporteri jednog novosadskog lista su isli u radnju koju su prepoznali na kameri i slikali se da bi dokazali. Istina je. Glupost je vlasnika kamera(ili onih koji ih ugradjuju) sto nisu izmenjene default sifre.
Nikakav hakerski podvig nhje izveden vec su usli na "otkljucana vrata"

Ovo je bilo popularno pre 5-6 godina. Pomerali smo kamere u Japanu i gledali sta rade kamiondzije :)

IT tehnologije nisu za glupe, to je najveci problem. Postoje razlozi zasto pravi majstori rade postavku sistema za pare vece nego sto kosta hardver, ali dobro. :)

p.s. Gugl je inace najbolja pomoc za pronalazenje ovakvih otvorenih kamera: http://members.upc.nl/a.horlings/doc-google.html svaka staticka IP adresa pre ili kasnije bude posecena od strane google crawlera, ukoliko kamera (ili dvr) ima omogucen web pristup na portu 80 - gugl ce videti ceo sadrzaj stranice sa sve url-om. Svaka kamera ima svoj tipicni url, ciji deo kada se ukuca u gugl - rezultat bude hiljade otvorenih (indeksiranih) web stranica koje omogucavaju pristup kamerama. Jos ako nije promenjena lozinka za pristup (ili uopste nije postavljena), eto zabave za voajere :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno