Šta je novo?

Kamere u automobilu

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
Imam jedno prosto pitanje a tesko izvodljivu situaciju,tj. mene zanima da li je moguce uraditi sledecu stvar:

Zeleo bih da postavim dve kamere u svoj automobil,a interesuje me da li postoji mogucnost da nekako budu u vezi sa racunarom ili nekim izvorom na koji bi se snimao sadrzaj sa kamere svaki put kada se upali auto? Da li je to moguce izvesti preko satelita ili neka druga solucija?

PS izvinjavam se ako pitanje nije adekvatno za ovaj deo foruma

Poslednja izmena:
Interesantno ... Sve zavisi od toga koliko para si ti spreman da potrosis na to. U principu, sve moze.
PC i kamere je relativno jednostavno staviti u kola, jedini problem je prenos podataka tj. kako to povezati na internet. Mozda najjednostavnije resenje je net preko mobilne mreze.

Ako ti je dovoljno da se snima sadrzaj na uredjaj koji bi bio u kolima, postoje tzv DVR uredjaji koji snimaju na SD kartice. Doduse,ono sto sam video je da ima mogucnost samo jedna kamera da se poveze, a velicine su otprilike kao klasican HDD...

Znam lika koji to radi, ali nije jeftino. Ako te zanima, na PM...,)

Pa to,prenos podataka je problem,posto mi ne bi znacilo da se snima na nesto sto ce biti u kolima vec na neki HDD kod kuce.Voleo bih da znam odokativno koliko bi novca bilo potrebno izdvojiti za to,posto stvarno nemam predstavu...

Pa to,prenos podataka je problem,posto mi ne bi znacilo da se snima na nesto sto ce biti u kolima vec na neki HDD kod kuce.Voleo bih da znam odokativno koliko bi novca bilo potrebno izdvojiti za to,posto stvarno nemam predstavu...

Bolje da ne znaš koliko će te izaći... Računaj prenos podataka 1kb = .04din. (dnevno, sigurno par stotina mb) + instalacija sistema sigurno ne jeftinije od 1000eur.
A za satellite real time survailance... mislim da jeftinije od milion dolara ne možeš proći :d (suviše gledaš filmove)

Čoveku je očigledno značajno da krene transfer podataka kad mu neko upali auto, a on nije unutra. ;)

Mislim da to možeš da uradiš sa većinom aktuelnih smartphonova uz odgovarajući softver. Kupi karticu koja ima mogućnost za 3G, kupi adekvatan telefon i jednostavno neka ostvari video-call ka nekom GPRS/3G modemu u tvom kućnom računaru, koji će da snima sadržaj.

Mada, s obzirom da si u kući, i da je verovatno auto na 200-300 metara, mogao bi i wireless mrežu da napraviš. Stavi stari lap u gepek, izvuci webcam preko USB u smesti na adekvatno mesto - problem može da bude samo slikanje noću - treba ti neka dojajna kamerica, eventualno neka stara digitalna video kamera sa nightvision modom. Izvuci lepo antenu za wireless negde napolje, uz staklo koje ti gleda ka prozoru, na prozor stavi AP i sve spoj sa kućnim računarom.

Nemam pojma koliko bi koštalo - sva oprema nije skupa. Jedino što može da te košta je ako to sve ne umeš sam da napraviš, nego ćeš da platiš nekog da ti završi. S obzirom da možeš da platiš profesionalca - papreno skupo, ili da platiš malo jeftinije ovu iznad improvizaciju, ali svakako će oduzeti onom ko radi dosta vremena i znanja, tako da ne verujem da bi i improvizator radio za slavu.

Interesantna stvar kroz 3G je što ćeš moći duže vreme da pratiš automobil. Sa druge strane, WiFi je dobar jer je besplatan, imaćeš veliki protok i moćićeš da slikaš auto u okviru dometa sa visokom rezolucijom.

3G je dobar što će da ti šalje info kad upališ mob u kolima bilo gde i bilo kad. U stvari, kad bolje razmislim, to sve nije loša ideja. Vrlo je prosto napraviti neki mikroprekidač koji bi pokrenuo poziv sa mobilnog u kolima kad god otvoriš vrata - još bolja stvar nego alarm. Upgrade za moj alarm da mi javlja na nekoliko stotina metara povratnu info je bio 90€, a ovde za te pare može da se napravi improvizovana naprava, koja bi ti vrištala na bilo kom rastojanju.

Čoveku je očigledno značajno da krene transfer podataka kad mu neko upali auto, a on nije unutra. ;)

Ako mu za to treba, onda je totalno promašio temu. (ja mislio da je neko špijuniranje u pitanju :p)
Svaki ozbiljniji lopov nosi sa sobom ometač mobilnog telefona. Čak i da snimi maskiranog lopova, šta mu to vredi. Jedino može pomoći protiv džibera koji će mu obiti auto zbog cd plejera. Ali onda , pošto je plejer u odnosu na sistem?
Za te stvari je ipak samo kasko + el.blokada motora + neki zeder/lavlja kandža i sl.
Mada, ako mu se baš namerače na auto, jedino što ga može spasiti je 24h/7 straža pored auta. :D

Kamere su neupotrebljive u takvim situacijama. Pretvarači napona sa 12v na 50.000v takozvani tejzeri ugrađeni u sedište (samo je prilično nelegalno).

kamere su vrlo upotrebljive u situacijama bez svetla. IC kamerice za nadleganje koje bacaju IC zrak.
u tim situacijama boja je nebitna, a slike su super.
ima ih po netu.
samo snimanje i prenos, ne verujem. kao sto je vec recno za neke male pare. mozda moze obican GPS, uvek vidi gde mu je auto, ako je on bitan. ima neka firma kod nas sa tom uslugom.

samo snimanje i prenos, ne verujem. kao sto je vec recno za neke male pare. mozda moze obican GPS, uvek vidi gde mu je auto, ako je on bitan. ima neka firma kod nas sa tom uslugom.

GPS uredjaj "zna" gde se nalazi, ali tu informaciju ne moze nigde preneti. Za to je potreban i neki komunikacioni kanal, npr. mobilna mreza.

...
A za satellite real time survailance... mislim da jeftinije od milion dolara ne možeš proći :d (suviše gledaš filmove)

Uredjaj koji je nudila firma CVS-Mobile je kostao oko 1000EUR (za uredjaj) i 80EUR mesecno za "pracenje". (Valjda su u medjuvremenu i cene pale)

Omogucava pracenje vozila preko interneta (u bazu se upisuju brzina i polozaj vozila - pregled je na mapi, podaci postoje od trenutka ugradnje uredjaja, osvezavanje na - otprilike - 5 minuta) i dvosmernu komunikaciju (kucanim) porukama sa vozacem.

Uredjaj koji je nudila firma CVS-Mobile je kostao oko 1000EUR (za uredjaj) i 80EUR mesecno za "pracenje". (Valjda su u medjuvremenu i cene pale)

Omogucava pracenje vozila preko interneta (u bazu se upisuju brzina i polozaj vozila - pregled je na mapi, podaci postoje od trenutka ugradnje uredjaja, osvezavanje na - otprilike - 5 minuta) i dvosmernu komunikaciju (kucanim) porukama sa vozacem.

To ti je komunikacija preko gsm mreže. Jedino od satelita što se koristi je gps za očitavanje koordinata. :p
Svaki gsm ometač onemogućuje bilo kakvu komunikaciju sa vozilom.

To ti je komunikacija preko gsm mreže. Jedino od satelita što se koristi je gps za očitavanje koordinata. :p
Svaki gsm ometač onemogućuje bilo kakvu komunikaciju sa vozilom.

Taman posla da koristi gsm - koliko bi bili mesecni troskovi kada je vozilo 30 dana u roaming-u..
Korisnik se kaci na sajt cvs-mobile, i na njihovom sajtu prati status vozila...

Taman posla da koristi gsm - koliko bi bili mesecni troskovi kada je vozilo 30 dana u roaming-u..
Korisnik se kaci na sajt cvs-mobile, i na njihovom sajtu prati status vozila...

uh, ala si bukvalista... komunikacija cvs-mobile - vozilo je preko gsm.

očitavanje koordinata može da bude preko sms poruka ili gprs-a, zavisi kako su napravili tehničko rešenje

Kamere su neupotrebljive u takvim situacijama. Pretvarači napona sa 12v na 50.000v takozvani tejzeri ugrađeni u sedište (samo je prilično nelegalno).
Nije nelegalno.
Ja u svoj auto mogu da ubacim sta ja hocu, jer je to moje.

Nije nelegalno.

LOL!:laugh::laugh::laugh:
Odmah ugradjujem nuklearno oruzije, jer hocu da raznesem onoga ko mi obije kola.
I naravno kamere da bi video koliko ce visoko da leti.:exploder:

Samo se ti smej.

Znaci, ja sada provalim u trafo stanicu i razbije me struja, i eps je kriv? Zanimljivo!
Ja se popnem na dalekovod da secem kablove, ubije me struja i eps je kriv?

Tako ide po tvojoj logici.

Ili ovo, neko udje u moju radionicu, zvekne ga struja i ja sam kriv?

Stavis na auto "paznja, visko napon" i nema da te boli glava.

Ja sam hteo da stavim VN na brave, pa nikad da stignem.

Teško da je baš kako ti kažeš, ne smeš da radiš ništa što može ugroziti život pa makar to bio i lopov. Ako se nešto desi nagrabusio si skroz, skoro je bio slučaj žene koja je instalirala 220V na prozor svog stana u prizemlju...

Poslednja izmena:
Teško da je baš kako ti kažeš, ne smeš da radiš ništa što može ugroziti život pa makar to bio i lopov. Ako se nešto desi nagrabusio si skroz, skoro je bio slučaj žene koja je instalirala 220V na prozor svog stana u prizemlju...

1. Instalirala je sa SPOLJAŠNJE strane, znači ne unutar svoje imovine.
2. Nije stavila nikakav natpis

Ista situacija je i sa natpisom "pas ujeda" što se stavlja na kapiju. To mu je disclaimer. :d Totalno ide na svoju odgovornost, i prihvatio je uslove. Samo što je umesto kučeta, struja. ;)

1. Instalirala je sa SPOLJAŠNJE strane, znači ne unutar svoje imovine.
2. Nije stavila nikakav natpis

Ista situacija je i sa natpisom "pas ujeda" što se stavlja na kapiju. To mu je disclaimer. :d Totalno ide na svoju odgovornost, i prihvatio je uslove. Samo što je umesto kučeta, struja. ;)

TACNO. ,)

Jeste da je offtopic, ali moram da kažem. Niste u pravu - struja ne može da se sprovede nikuda, jer ako neko izgine zbog toga, onda vas zakon goni za ubistvo sa predumišljajem... Uostalom, pitajte nekog pravnika. Da je to tako, onda bi čitava Amerika, koja dozvoljava i kupovinu ličnog naoružanja samo sa ličnom kartom, imala žičane ograde visoke dva metra i sa 50kV puštenih kroz njih.

Nemojte se igrati sa time, da poslije ne bude kuku mene majko...

Pozdrav.

A mogu da drzim krvolocnog kera i stavim "opasan pas" i kada pokida nekoga nikom nista?

Znaci, kada mi se neko bude peo na krov kuce da mi ukrade sunku sa tavana, i padne na elektricne vodove koji su vezani na banderu, ja sam kriv?

Ako ja iskopam bazen u dvoristu, i neko mi provali, upadne u njega, i nabode se na asov, ja sam kriv?

Ako se nekome naudis na bilo koji nacin, zasluzio on to ili ne, odgovaraces. Ako ti pas nekoga "pokida", ako nekoga treses strujom iz sedista, cak ako se oklizne na mokar pod u tvojoj kuci mozes da odgovaras. Nije nista od toga, gore pomenutog, zabranjeno dokle god ne naudi nekome.

Ne moze da se ugradi nista sto prelazi granice nuzne odbrane. Ako se ne varam, pre 15-ak godina se pominjao slucaj tipa koji je stavio zamku za vukove u auto pa odgovarao zbog toga.

Nije nelegalno.
Pre par godina je neki lik stavio kašikaru sa unutrašnje strane sopstvenih ulaznih vrata. Kad su došli neki sudski izvršitelji - BUUUUUM! Sud nije rekao "može da stavi jer je njegovo", nego mu odrezao nekih 35-40 godina robije. Kasnije mu je Vrhovni sud smanjio kaznu, na 14 godina ili tako nešto. Inače, niko nije poginuo.

BTW, ja se slažem s onim private property, itd. Šta ćeš ti na mom posedu? Ali, to ovde ne važi, sudovi se s tim ne slažu. Pre neki dan bio je intervju s majorom Šišićem, pa priča s kim je u zatvoru. Pored ostalog s čovekom koji robija osam i po godina zato što je ubio provalnika u svom stanu. Za mene je ovo suludo, pogotovu zato što hard krimosi nekog koknu pa izađu posle 2-3 godine, ako ih uopšte osude.

Sećam se još jedne priče, još iz doba komunizna... Neki lik hteo da siluje ženu pred mužem. Ovaj ga tresnuo, silovatelj pao, udario glavom i poginuo. Muž koji je branio ženu od silovanja osuđen na neku tešku robiju.

Kad nešto razmislim, izgleda da je ovde jedino legalno biti krimos.

Poslednja izmena:
BTW, ja se slažem s onim private property, itd. Šta ćeš ti na mom posedu? Ali, to ovde ne važi, sudovi se s tim ne slažu. Pre neki dan bio je intervju s majorom Šišićem, pa priča s kim je u zatvoru. Pored ostalog s čovekom koji robija osam i po godina zato što je ubio provalnika u svom stanu. Za mene je ovo suludo, pogotovu zato što hard krimosi nekog koknu pa izađu posle 2-3 godine, ako ih uopšte osude.

Sećam se još jedne priče, još iz doba komunizna... Neki lik hteo da siluje ženu pred mužem. Ovaj ga tresnuo, silovatelj pao, udario glavom i poginuo. Muž koji je branio ženu od silovanja osuđen na neku tešku robiju.

Kad nešto razmislim, izgleda da je ovde jedino legalno biti krimos.

Izgleda da je trend u svetu legalizacija kriminala. Polako se ide ka tome... Ukidanje smrtne kazne, blaže kazne za kriminalce, briga o ljudskim pravima kriminalaca, izgradnja novih luksuznih zatvora, poboljšavanje uslova u zatvorima (sada je standard dve zvezdice, verovatno se ide ka barem četiri).
I posle se čude zašto je samo u Kini i šerijatskom sistemu niska stopa kriminala. Nema tamo cile-mile. Sec-sec... glava, ruka, noga... pa ti vidi čim ćeš da se baviš...

Nazad
Vrh Dno