Šta je novo?

Kamera do 3000 evra - koja?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Koju kameru kupiti do pomenute cifre...? Naravno, moze i nesto vise ili jos bolje manje :d Kamera bi pre svega sluzila za snimanje svadbi ali i za snimanje niskobudzetnih komercijalnih filmova :d Razmisljao sam u pravcu sony ax2000 ali ako neko ima bolji predlog spreman sam da promenim odluku ;)
Hvala unapred na odgovoru

Vece nego da nista nije predlozio :d

Ako se ne razumes, koje su sanse da je dobro to sto predlozis ? :)

Xaxaxa...Pa za sad je najkonkretniji, tj niko drugi nista nije predlozio :)
Da cijemo tvoje misljenje Driveru :)

NShappy, razmisljao sam i o toj varijanti...Ne znam samo kako ce to da se pokaze u uslovima kad snima samo jedna kamera tj aparat.Ne znam ni kako ce trziste da reaguje na to... Razgovaracu sa fotografom za kog radim. U medjuvremenu bih rado cuo koji aparat imas u vidu, sa kojim objektivom i kojom dodatnom opremom :)

Za ta pitanja, expert je Driver. E sada, on je malo nezgodan za komunikaciju. :p

Koliko uopšte imaš iskustva sa video produkcijom?

Možda te zainteresuje ovaj model: http://geizhals.de/385303

Šta misliš o njemu ? Nije da se nešto razumem u kamkodere, ali za ovu cenu svaki kamkoder mora da bude i više nego odličan.

Kosta, Kosta - nije sve sa geizhals.de dobro :trust: MiniDV kasete i 1440x1080i su passe ;)

zak, kontam da bi za neki ozbiljan rad minimum bio Sony PMW-EX1R, ali ta kamera je skuplja od 3000€ :(

Za nase uslove je i AX2000 puna kapa, al' racunaj da ti treba i ozbiljan mikrofon, stativ itd. :S:

Do sada sam radio u sd kamerama...Sa hd kamerama nemam iskustva. Sad sam u malom raskoraku jer sam odlucio da se sa Sony Vegasa vratim na preiere jer je Sony opasno poceo da baguje. Ono sto sam primetio je da i nije nesto kad je u pitanju h264

Kosta, Kosta - nije sve sa geizhals.de dobro :trust: MiniDV kasete i 1440x1080i su passe ;)

zak, kontam da bi za neki ozbiljan rad minimum bio Sony PMW-EX1R, ali ta kamera je skuplja od 3000€ :(

Za nase uslove je i AX2000 puna kapa, al' racunaj da ti treba i ozbiljan mikrofon, stativ itd. :S:

55000 evrica mi je mnogo... :) Kao sto si rekao i 3 300 je puna kapa...Da li imas neki drugi predlog i ako nemas zbog cega je, u kratkim crtama, ovo kamera koju preporucujes? :)

55000 evrica mi je mnogo... :) Kao sto si rekao i 3 300 je puna kapa...Da li imas neki drugi predlog i ako nemas zbog cega je, u kratkim crtama, ovo kamera koju preporucujes? :)

U inostranstvu je malo preko 4000€, a preporucujem je zato sto, bar koliko se secam iz nekog texta od prosle godine, ozbiljne televizije na zapadu navode bas ovu kameru kao minimum ispod kojeg ne idu.

Panasonic TM900 sa nekim najbrutalnijim mikrofonom i sve od dodatne opreme sto mozes da kupis, zajedno sa stativom i nekom kvalitetnom glavom. Jos ce i kusur da ti ostane :)

Da cijemo tvoje misljenje Driveru :)

Ja odavno ne pratim i ne interesuje me nista sa manjim senzorom od super16, ali za te pare ne mozes da kupis nista slicno, najjeftinije sto bih ti preporucio je Sony FS100, ali to je preko 5000 cini mi se :)

DSLR je jedina alternativa, ali zahteva mnogo vise posla u samom snimanju od standardne kamere "stisni Rec i polivaj", pa je pitanje da li si spreman na to u svadbarskim uslovima. Sudeci po domacem trzistu, malo njih je spremno :)

I samo da prokomentarisem ovo za XLR i mikrofone, ne vredi ti nikakav najskuplji mikrofon na svetu ako se nalazi na pogresnom mestu, a tu se bas i nalazi - na kameri :d

Poslednja izmena:
Pa zato i kazem da nema smisla kupovati vrhunski mikrofon :) Dovoljno je samo da ne bude onaj ugradjeni sa 3 rupice na telu kamere :) Svaki eksterni mic je dovoljan za snimanje vencanja, najbolji moguci nece dati bitno bolji zvuk.

A btw, ja planiram da krenem snimanje sa boomom :d

Poslednja izmena:
Ok, koliko sam shvatio ako necu da dam vise od 3,5 glave ili da pazarim u inostransvu najbolje moguce resenje je ax2000...
1. Da li neko moze da mi kaze sta su ozbiljni problemi sa kojima mogu da se sretnem u slucaju da kupim ovu kameru...Recimo kad sam kupovao mini dv kameru panasonic ag dvc62 nisam znao da za nekih 300-400 evrica mogu da kupim sony vx 2100 koja ima native 16:9 za razliku od moje...
2. Da li mozda Canon ima sta da ponudi u klasi a za slican novac?
3. U koliko se odlucim za snimanje sa dslr-om koji mi dslr preporucujete, objektiv i sta jos od opreme...Sad je kod mene eos 650 pa cu da ga testiram malo :)

Ma rekoh vencanja, a mislim na bilo sta :) Nema leba od dobrog zvuka sve dok je mikrofon na kameri, isto kao sto nema nista od svetla sa reflektorom na kameri ili blicem na aparatu :)

I to je upravo problem, treba ti i stereo i shotgun i bubice bezicne, i neki kvalitetni snimac. Zato se svi i odluce na kraju za kameru koja sve radi jednostavno, ali nista kako treba :)

Poslednja izmena:
Ma rekoh vencanja, a mislim na bilo sta :) Nema leba od dobrog zvuka sve dok je mikrofon na kameri, isto kao sto nema nista od svetla sa reflektorom na kameri ili blicem na aparatu :)

I to je upravo problem, treba ti i stereo i shotgun i bubice bezicne, i neki kvalitetni snimac. Zato se svi i odluce na kraju za kameru koja sve radi jednostavno, ali nista kako treba :)

Kad smo vec kod toga...tesko da mogu da budem veci partybreaker od nekog ko uperi reflektor coveku u lice dok djuska...Sem toga, ne pada mi na pamet da 10 sati vucam reflektor na kicmi ( kameri ) zato sto je vlasnik hotela, koji nije stavio sapun u wc-u :S: , odlucio da napravi super cool amosferu time sto ce do daske da smanji svetlo... :guitar: Interesuje me da li cu sa ax2000 dobiti pristojne rezultate bez reflektora u uslovima slabijeg osvetlenja...
P.S Jos niko nije ogdovorio sta bi mi od dslr-ova i opreme za isti preporucio kao alternativu kameri...

Zak, DSLR je u ogromnoj prednosti nad bilo kojom video kamerom zbog standardne priče, veliki senzor, mali DOF i bla. bla. bla. prežvakano mnogo puta. Prednost video kamere za video je što sve radi sama, a mana DSLR videa je što sve moraš u realnom vremenu podešavati ručno. DSLR nema ni AF tokom videa, a DOF je mali te sve vreme moraš ručno fokusirati. A opet, objektivi za DSLR, sem preskupih, imaju vrlo njanjave fokus prstenove i uopšte nije lako pratiti fokusom pokretni objekat. DSLR je vrlo dobar za režirana snimanja i predvidive scene, za reportažna snimanja je već malo teži za rad, i potrebno je mnogo manuelnog rada i vežbe da se dobiju upotrebljivi rezultati.

Sa druge strane, malo je video kamera (ispod x10^4eur) koje imaju upotrebljive video mogućnosti pri slabom svetlu. Tu je DSLR oduvao bilo koji camcorder. Pogledaj ovu galeriju: http://vimeo.com/groups/canon5d i pogotovo obrati pažnju na low light filmove. Svi su snimljeni uz to realno ambijentalno svetlo. Tek skoro su se pojavili prvi kamkorderi sa velikim senzorima. Sony i Panasonic su izdali po jedan primerak.

Kada je predstavljen 5D i njegove video mogućnosti, pojavio se jedan filmić snimljen po mračnim delovima grada, sa scenom gde neko drema u sobi osvetljenoj samo ekranom televizora. Scena je zaista snimljena uz svetlo sa TV-a, i ništa drugo. Matore filmadžije su se češkale po glavi uz komentar da to ne može.... Ranije se to radilo tako što se postavkom rasvete simuliralo svetlo koje je davalo utisak slabog, ali je zapravo bilo mnogo snažnije. Video by DSLR je vrlo nov u svetu i pojedine filmadžije ne znaju šta ih je snašlo. A recimo, i u Holiwoodu se sada neke određene scene rade uz DSLR.

Onaj spot od Kylie Minogue, All The Lovers, urađen je DSLR-om.

...bla.bla.bla. dakle, mnogo bolji rezultati se mogu postići deselerom, ali je potrebno mnogo više manuelnog rada i znanja. A ponešto i ne može, ako operater nije u stanju da prati promene scene. Googlaj video by DSLR i slične pretrage da vidiš kako to sada, u 2013. izgleda. Mnogo se u videu promenulo sa pojavom deselera na tom polju.

Poslednja izmena:
I kao takva se nije koristila za uslove slabog osvetljenja. A i njena cena je, koliko vidim na prvi pogled, 7800$ u Ameriki.

Sa 7D... negde sam procitao u vreme kad je snimljeno.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Zak, DSLR je u ogromnoj prednosti nad bilo kojom video kamerom zbog standardne priče, veliki senzor, mali DOF i bla. bla. bla. prežvakano mnogo puta. Prednost video kamere za video je što sve radi sama, a mana DSLR videa je što sve moraš u realnom vremenu podešavati ručno. DSLR nema ni AF tokom videa, a DOF je mali te sve vreme moraš ručno fokusirati. A opet, objektivi za DSLR, sem preskupih, imaju vrlo njanjave fokus prstenove i uopšte nije lako pratiti fokusom pokretni objekat. DSLR je vrlo dobar za režirana snimanja i predvidive scene, za reportažna snimanja je već malo teži za rad, i potrebno je mnogo manuelnog rada i vežbe da se dobiju upotrebljivi rezultati.

Sa druge strane, malo je video kamera (ispod x10^4eur) koje imaju upotrebljive video mogućnosti pri slabom svetlu. Tu je DSLR oduvao bilo koji camcorder. Pogledaj ovu galeriju: http://vimeo.com/groups/canon5d i pogotovo obrati pažnju na low light filmove. Svi su snimljeni uz to realno ambijentalno svetlo. Tek skoro su se pojavili prvi kamkorderi sa velikim senzorima. Sony i Panasonic su izdali po jedan primerak.

Kada je predstavljen 5D i njegove video mogućnosti, pojavio se jedan filmić snimljen po mračnim delovima grada, sa scenom gde neko drema u sobi osvetljenoj samo ekranom televizora. Scena je zaista snimljena uz svetlo sa TV-a, i ništa drugo. Matore filmadžije su se češkale po glavi uz komentar da to ne može.... Ranije se to radilo tako što se postavkom rasvete simuliralo svetlo koje je davalo utisak slabog, ali je zapravo bilo mnogo snažnije. Video by DSLR je vrlo nov u svetu i pojedine filmadžije ne znaju šta ih je snašlo. A recimo, i u Holiwoodu se sada neke određene scene rade uz DSLR.

...bla.bla.bla. dakle, mnogo bolji rezultati se mogu postići deselerom, ali je potrebno mnogo više manuelnog rada i znanja. A ponešto i ne može, ako operater nije u stanju da prati promene scene. Googlaj video by DSLR i slične pretrage da vidiš kako to sada, u 2013. izgleda. Mnogo se u videu promenulo sa pojavom deselera na tom polju.

U slucaju da se ipak odlucim za DSLR da li bi mi mozda preporucio eos 600 ili eos 650 ili bi mi trebao neki jaci model? Koji objektiv bi mi preporucio i sta jos od dodatne opreme?
Hvala unapred :)

Minumum bi bio Canon 7D, ali Canon 5D je verovatno najbolja opcija. A paleta objektiva je prevelika da bi nešto savetovao. Za video, svakako stabilisani. 17-40/4L kao široki npr.

Dalje, neki stadycam vredi svih para.

Ali svakako prvo probaj da snimaš video DSLR-om. Pozajmi, iznajmi, nabavi.... Vrlo verovatno da ti se takav način rada neće dopasti.

I još nešto važno što nisam rekao u prethodnoj priči, deselrovi su loši sa snimanjem zvuka. Za iole podnošljive rezultate, potreban je externi mikrofon (ako kamera ima mic-in) ili još bolje posebno snimanje zvuka pa sinhronizacija i nasnimavanje u montaži.

Poslednja izmena:
Minumum bi bio Canon 7D, ali Canon 5D je verovatno najbolja opcija. A paleta objektiva je prevelika da bi nešto savetovao. Za video, svakako stabilisani. 17-40/4L kao široki npr.

Dalje, neki stadycam vredi svih para.

Ali svakako prvo probaj da snimaš video DSLR-om. Pozajmi, iznajmi, nabavi.... Vrlo verovatno da ti se takav način rada neće dopasti.

I još nešto važno što nisam rekao u prethodnoj priči, deselrovi su loši sa snimanjem zvuka. Za iole podnošljive rezultate, potreban je externi mikrofon (ako kamera ima mic-in) ili još bolje posebno snimanje zvuka pa sinhronizacija i nasnimavanje u montaži.

Bio si u pravu...Snimanje DSLR-om mi se nije dopalo :) Za neke predvidive stvari je ok ali sto se svadbi tice... :d Jedino ako se svadba radi sa 3 ili vise kamera pa onda mozes da se krpis a uglavnom to nece biti slucaj...
Zanima me jos i xf 100 Canon...U slicnom je cenovnom rangu, mnogi je hvale i stavljaju ispred ax2000 i ako ima samo 1x CMOS a Sony 3 komada... Sta mozete da mi kazete o ovoj opciji...tj ax2000 ili xf100?
Hvala unapred :)

Vrh Dno