Šta je novo?

Kalibracija i podešavanje TV

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Da li se i kako može ovaj dvd:
DVE Digital Video Essentials (HD-DVD.1080p.VC-1.DTrueHD.5.1)
iskoristiti za pravilnu kalibraciju slike na plazma/lcd TV?

Imate li iskustva u radu s njim?

Probao sam da se igram sa par tih DVD-ijeva za podešavanje slike i na kraju sam podesio plazmu po svom ukusu.

Ako bi hteo sam da podešavaš plazmu/LCD tako da bude referentna onda bi trebao da uradiš to sa "color bars-ima". Za to možeš da iskoristiš http://en.wikipedia.org/wiki/File:SMPTE_Color_Bars.svg ili na primer iz Adobe Premiere-a da izbaciš 10 sec sa barsima. Mislim da i na tom DVD-u imaš NTSC barse.

Kako se oni koriste za podešavanje monitora pogledaj na:
http://www.videouniversity.com/articles/color-bars-and-how-to-use-em

Evo kako sam ja podesio svoj TV...

Prvo sam nakon kupovine plazmu podesio po Nanijevom upustvu za X10 iz njegove recenzije. Što je bilo nešto kao: Cinema mode, color balance na warm i brightness na -5, 6.

Ovo mi je u početku delovalo OK ali vremenom sam primećivao kako mi bela vuče u crveno i kako nemam dovoljno detalja u crnom. Ovo sam sredio tako što sam color balance stavio na normal.
X10 ima 3 opcije za white balance: Normal, Warm i Cold.
Warm vuče u crveno a cold vuče u plavo, ali čini se manje nego što warm vuče u crveno.

Problem sa detaljima sam rešio tako što sam povećao brightness na 0. Ovo sam podesio tako što sam iz omiljenog player-a pustio omiljenu seriju i našao mesto kada detalji u crnom počinju da se gube.
Pauzirao sam seriju (reč je o Top Gear) u momentu kada je crni Audi R8 bio u kadru. Kada bih pomerio brightness na dole nestajali bi detalji u crnom i tamni delovi su se stapali. Kada bih podizao brightness preko 0 ne bi se pojavljivali novi detalji a crni delovi slike bi postajali sivi. Tako da sam se zaustavio na nuli. Da napomenem da je razlika između -1 i +1 kod mene ogromna.

Boju treba podesiti po ukusu. Kod mene to zavisi i od toga šta gledam. Nekada volim nadrkanu boju a nekada mi smeta. Primetio sam da na mom TV-u nema neke velike razlike u rasponu 26 - 30. Tako da mi je za PC recimo 30 a za D3 27.
Ovo je sasvim normalno jer sve televizije vole da nagruvaju hromu. Gledati Pink na 30 je riskantno :)

Contrast mi je oko 50. Tu isto nema neke velike razlike u tom rasponu oko 50. Fora za kontrast je obrnuta od one za brightness tj. ako se pojača previše izgubiće se detalji u belom.

Da na kraju sumiram podešavanja za Panasonic plazmu X10:

Mode: Cinema
White balance: Normal
Contrast: 50 (manje više)
Brightness: 0
Color: 25 - 30 (po ukusu i u zavisnosti od source-a)

Nazad
Vrh Dno