Šta je novo?

Kalaj gde naci

Kvalitet je vrlo bitan ako neces da od besa polomis lemilici ili to sto lemis.Vidi ITC electronic bivsa ul Sime Milosevica ,cena nemam predstavu?

Buvljak. Uvek sam uzimao tamo kalaj sa pastom u sebi.

Iz licnog iskustva, kvalitetan kalaj i kvalitetna pasta mogu da sprece mnooogo nerviranja, pa zato batali tu pricu oko toga da je cena bitnija od kvaliteta...

Yep, Delija ima pravo.
Moja preporuka je Fluitin. Gledaj i koliko sadrzi Pb,Sn i Cu (nesto kao Pb 60%.Sn 40%, a kvalitetniji imaju u sebi i malo bakra).
Takodje je bitna i lemilica, ali i o tome je vec bilo reci na forumu.

npetar je napisao(la):
Buvljak. Uvek sam uzimao tamo kalaj sa pastom u sebi.
Jok. Za elektroniku ide samochista zica, uz kalofonijum za chischenje.

PS Pasta nagriza veze

Poslednja izmena:
Da se nadovezem... lem ostane mnogo cistiji posle kalofonijuma.

Nego, jel zna neko gde ima jeftino obican Weller 20-25W?

Bata je napisao(la):
Jok. Za elektroniku ide samochista zica, uz kalofonijum za chischenje.

PS Pasta nagriza veze

Aha, samo to verovatno nagriza posle xx godina ? :)
Nego, sta je to kalofonijum?

npetar je napisao(la):

Nešto što je postojalo pre računara ;)
A možeš da koristiš i acetisal.

Poslednja izmena:
Znaci, osim buvljaka i ITC electronicsa nigde nema da se kupi jeftin kalj, kvalitet nije bitan jer je potreban za slusalice koje su mozda jeftinije od samog kalaja.

npetar je napisao(la):
Aha, samo to verovatno nagriza posle xx godina ? :)
Ona zuta strvrdnuta smola od nekih chetinara (nisam bash sto posto siguran da je to istina) , koju koriste svi muzichari koji sviraju instrumente sa gudalom , da njine namazu strune og gudala za bolje trenje izamedju zica i struna gudala.

Poenta dobrog kalaja je u sto manje olova, cist kalaj neces naci nigde , a ja sam ima o prilika da radim sa 70/30 kalajem i on je toliko dobar da o pasti, kalafonijumu i takvim stvarima nee razmisljas. KOristio sam i onej krs koji je odmah posle lemljenje=a nalik lose zalemljenom mestu, (ne sija). Kod nas je to ona prica da na koturima pise svasta , ali ako kupiti pravu stvar, jednostavno 100gr. dobrog kalaja kosta kao 500gr. onog buvljackog.

To stoji, ali 95% tinol zice koja moze da se nadje kod nas je 60/40 (Sn/Pb). Uzeo sam 2 kotura od po 50g. tinola odavno u ITC-u (jedan promera 0.7mm, drugi je 0.5mm cini mi se; prvi sa pastom, drugi cist tinol) i uz pazljivu upotrebu ciste lemilice tj. vrha i paste za lemljenje uvek sam dobijao lemove koji su "k'o fabricki".

Nazad
Vrh Dno