Šta je novo?

Kakva su vasa iskustva sa Slackware Linuxom?

Nemanja

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
645
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco X3 Pro
Pametni uređaji
Garmin
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Odlucio sam da izbrisem Mandrake posto mi je napravio haos u sistemu, pa se razmisljam da predjem na Slackware a u prelaznom periodu bih koristio Knoppix. Kakva su vasa iskustva sa navedenim distribucijama ( hardver, podesavanja,...) ?

Slack, uz Debian, spada u "user-hostile" distroe, i zahteva puno prakticnog znanja sa radom u Linuxu, posebno shellu. Sam distro nema pomagala poput Mandrakea, Red Hata itd, ali vazi za najstabilniju distribuciju, jer se ukljuceni paketi pazljivo odabiraju i testiraju.
Odlican je ako bas zelis da se sam naucis Linuxu i radu u tom operativnom sistemu, jer nema pomoci gotovih programa, vec sve radis rucno - sto i nije tako lose, jer ces onda moci da se snadjes u svakoj drugoj distribuciji.

Ja bih ti preporucio da probas Slackware. Zaista se razlikuje od drugih Linuxa...

Dobar je kao web server, najstabilniji je.. (zato ga i Verat tera :mrgreen🙂

Kako to, sunce mu zarko, kada se prica o mandejku, onda je on naj. Kada se razvije prica o debijanu - pa nema mu ravna. Slek tek da vidis, ostaces smrznut. Zadrhtim pri samoj pomisli na suse.

Whatever...

nesharm je napisao(la):
Slack, uz Debian, spada u "user-hostile" distroe, i zahteva puno prakticnog znanja sa radom u Linuxu, posebno shellu. Sam distro nema pomagala poput Mandrakea, Red Hata itd, ali vazi za najstabilniju distribuciju, jer se ukljuceni paketi pazljivo odabiraju i testiraju.
Odlican je ako bas zelis da se sam naucis Linuxu i radu u tom operativnom sistemu, jer nema pomoci gotovih programa, vec sve radis rucno - sto i nije tako lose, jer ces onda moci da se snadjes u svakoj drugoj distribuciji.
slazem se u potpunosti... imaces sigurno malo vise muka nego na drugim distribucijama oko konfiguracije, ali kad ga jednom poteras neces imati nimalo problema... preporucujem ga...

silverglider je napisao(la):
Kako to, sunce mu zarko, kada se prica o mandejku, onda je on naj. Kada se razvije prica o debijanu - pa nema mu ravna. Slek tek da vidis, ostaces smrznut. Zadrhtim pri samoj pomisli na suse.

Whatever...
a i redhat je najjaci bar koliko i ostali! 😉

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Dobar je kao web server, najstabilniji je.. (zato ga i Verat tera :mrgreen🙂

Pa nije kriv Slackware sto su im serveri stabilni ko klimavi zubi 🙂 vec [ne]sposobnjakovici koji ih odrzavaju 🙂

Filo je napisao(la):
...

a i redhat je najjaci bar koliko i ostali! 😉

Jeste, on je takodje najbolji. Calderu tek da vidis...

Uhuhuhhh, sad sam se setio BSD-a...

hm, da, definitivno najbolji, ali nesto nemam mnogo iskustva... stavio sam ga na jednu masinu u firmi kao firewall za deo mreze i stravicno dobro sljaka... ali treba tek da ga provalim dok ga nabacim na ostatak servera...

...

Jeste, on je takodje najbolji. Calderu tek da vidis...

A nepravedno zaboravismo Rock.
Mada mi je i Knoppix sve bolji u poslednje vreme ;P ;P ;P

Filo je napisao(la):
...

A nepravedno zaboravismo Rock.
Mada mi je i Knoppix sve bolji u poslednje vreme ;P ;P ;P

Ne zaboravi Lindows :beat: :beat:

kUdtiHaEX je napisao(la):
...

Pa nije kriv Slackware sto su im serveri stabilni ko klimavi zubi 🙂 vec [ne]sposobnjakovici koji ih odrzavaju 🙂

Bas tako cheers

BTW, zaboravili ste Yopper distro :happy:

slack rules

Ja radim na Fakultetu za management "Braca Karic" u racunskom centru i nama je sve na slacku, tako da ti ga toplo preporucujem!!! Naravno ako hoces nesto sto je blisko krajnjem korisniku onda je tu mandrake ili nesto slicno ali ako oces tatu od linuxa onda je tu slack

Re: slack rules

gosha je napisao(la):
Ja radim na Fakultetu za management "Braca Karic" u racunskom centru i nama je sve na slacku, tako da ti ga toplo preporucujem!!! Naravno ako hoces nesto sto je blisko krajnjem korisniku onda je tu mandrake ili nesto slicno ali ako oces tatu od linuxa onda je tu slack

shiriiiiina... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a shta fali windowsu 2000? ;P ;P

Hvala na odgovorima, porucio sam par distribucija pa videcemo koliko cu biti linux friendly!

Koji je best linux za apsolutnog pocetnika? Samo nemojte da mi predlazete one boot cd verzije 😀 Sve bi ja to lepo da instaliram 😀
Do sada sam probao poslednji RH i nisam se bas snasao... A trebace mi uskoro znanje linuxa, pogotovo kada dodje do dizanja ozbiljnijih rutera i NAT servera...

nIce Cream je napisao(la):
Koji je best linux za apsolutnog pocetnika? Samo nemojte da mi predlazete one boot cd verzije 😀 Sve bi ja to lepo da instaliram 😀
Do sada sam probao poslednji RH i nisam se bas snasao... A trebace mi uskoro znanje linuxa, pogotovo kada dodje do dizanja ozbiljnijih rutera i NAT servera...

E i mene bi to interesovalo! :beat:

:happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

hm

Prvo da odgovorim na pitanje sta fali windowsu. Na to pitanje je jako lako naci odgovor, sve sto trebas da uradis jeste da pogledas na kakvom serveru se nalazi www.microsoft.com, naravno tu je jos jedan vazan faktor a to je cena!!!

A sto se tice najboljeg Linux-a za pocetnike ja predlazem Mandrake!!! :rtfm:

kad smo kod cene, da se ne lazhemo... 😉

mandrake je ok...

nego da pitam, jel redhatov default gui gnome? poshto mandrake fura & propagira kde...

Re: hm

gosha je napisao(la):
na kakvom serveru se nalazi www.microsoft.com, naravno tu je jos jedan vazan faktor a to je cena!!!

quote]

Na kakvom?
Cena samo softvera ili cena posle godinu dana rada?

slackware

www.microsoft.com je na linux serveru, i sad postavimo sebi pitanje zasto oni to nisu stavili na neki od windows servera!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
A sto se tice cene softvera linux je besplatan a windows....................hm type;

Re: slackware

gosha je napisao(la):
www.microsoft.com je na linux serveru, i sad postavimo sebi pitanje zasto oni to nisu stavili na neki od windows servera!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
A sto se tice cene softvera linux je besplatan a windows....................hm type;
Pa sad...
bila je prica da je na nekom bsdu, ti kazes da su na linuxu a neko treci tvrdi da su na amiga-osu.
Ipak mislim da su serveri na windowsu 2003.
Koji web server koriste?(vidi sliku)
Btw. sajt je u asp-u, jel tako?
Ili su napravili iis za linux
Kazem - linux je besplatan u startu ako ga ti downloadujes a ako kupis neki enterprise i sl.sto bi u principu morao za neke malo jace masine, onda nije bas besplatan. A nakon godinu dana rada bas i nece biti besplatan, samo je pitanje ko je isplativiji kad se uracuna i odrzavanje - linux ili windows
[/img]

xvoodoo je napisao(la):
kad smo kod cene, da se ne lazhemo... 😉

mandrake je ok...

nego da pitam, jel redhatov default gui gnome? poshto mandrake fura & propagira kde...

Svaki distro ima dva radna okruzenja - GNOME i KDE. Mozes da instaliras ili ne instaliras bilo koji od ta 2 (a mozes i da uklonis oba). Tako da nema tu sta ko da preferira - ti sam kasnije mozes da izaberes default okruzenje. Jeste da je default posle instalacije RH 9 GNOME ali ti lako mozes izabrati KDE. Isto vazi i za Mandrake. Pa ko sta vise voli...

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Bas tako cheers

BTW, zaboravili ste Yopper distro :happy:

A gray Cat Linux? 🙂

Nazad
Vrh Dno