Šta je novo?

Kako zaštiti komponente od groma?

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Crkao mi je UPS, modem za adsl i integrisana mrežna kartica. Računar je bio isključen, čak je i sklopka na produžnom kablu bila na nuli ali nije bilo koristi jer kabl nije bio fizički ištekan iz struje.

Koji su načini zaštite od groma?

re:

Jel sigurno da je udar dosao preko struje?
Mozda je stiglo preko telefonskog voda?
Telefoni po kuci su "zivi"?
Kako je sve to povezano sa UPS-om? UPS u struju,pa sve ostalo preko njega? Telefonski vod na UPS,pa od njega ka ADSL modemu?

Pa ocigledno taj koji nisi koristio a to je da fizicki odkacis sve kablove sa racunara.

Najcesce se desava da prilikom udara groma u blizini kuce stradaju uredjaji povezani na telefonski, kablovski ili LAN kabl a ne od prenapona sa el. mreže...

Surge protectori su šarena laža - nagledao sam se x kompova koje je grom sredio iako su bili priključeni kako na jeftine protectore tako i na skuplje UPSeve koji su imali zaštitu od strujnog udara. Jednostavno rečeno - prava je lutrija da zaštita dovoljno brzo odreaguje i da iskopča uređaj pre havarije.

A što je najgore dešava se da sa telefonske utičnice luk nekad preskoči i po par cm do najbliže "zemlje" - tako da ispada da ne treba ostavljati ni isključene kablove blizu utičnica :)

UPS priključen na produžni (na ups-u monitor i komp) a modem u produžni.

Ali kako da crkne ups kada nema veze sa tel. linijom? Kabl od tel. linije ide u modem a odatle mrežni kabl u računar. Moguće da je visoki napon prošao i kroz struju i kroz tel. liniju?

Znači surge protektor da ne kupujem, a pomišljao sam na one APC. Onda je besmisleno kupovati skupe UPS-ove, najbolje ovaj kao u mene Mustek pa lakše je i prežaliti 150KM.

A još me interesuje ako prođe visoki napon kroz mrežni kabl šta može stradati "unutra", da li samo matična ili mogu sve komponente.
Eto crkao mi je ups, a da li se moglo dogoditi da prođe kroz ups pa da crkne napojna?

Ja sam post-ovao prosle godine fotke od prijatelja kome je udario grom u napojni vod za kucu. Znaci u prah i pepeo pretvorena FID sklopka,UPS Informguard 600AP crkao [popravljen-nekoliko zener dioda,nista strasno i danas dan radi],crkla ploca,ali najverovatnije zato sto je bila TV kartica u racunaru.
Sa konzole za struju je,najverovatnije, preskocilo na tv antenu i tako je prakticno "eksplodirao" utikac na TV kartici.
Crkla je ploca i procesor [naravno tv kartica],dok je hdd,memorija,graficka i napajanje OK!
Verovatno je ups zastitio svojim "zivotom" komponente u racunaru,ali je fatalna bila antena,tj.TV karta.
Na spratu kuce,bili fizicki iskopcani iz struje TV i DVD plejer,ali su "dobili" preko antene. U TV-u steta je bila oko 2200din,dok u DVD plejeru [koji nema nikakve veze sa antenom!],samo osigurac u mrezi [dobio je preko TV-a nesto!].
Po meni ,nema stopostotne zastite,ali malo kvalitetniji UPS uredjaji radi svoj posao,dok nazovi prenaponske zastite koje kostaju par stotina dinara [sto rece Srga],samo glume neko zastitno sredstvo.
pozz

Ja imam APC-ov ups preziveo najmanje pet udara groma a star 10godina neunistiv.

Najbolji, ali najbolji nacin da se zastite komponente od groma je da se iskljuci komp iz struje.:p

Hehe tog monstruma imam godinama + onaj manji polukruzni sa 5 uticnica. Da kucnem u drvo nije bilo problema a grmelo se i sevalo... Malo sam isparanoisan zbog price o tel. kablovima. Ako nista drugo, imam 2 isdn terminala bitna k'o oci u glavi.

APC PF8VNT3-GR Performance SurgeArrest 8 outlets with Phone, Coax & Network Protection.

Stvarno odlicna stvar, imam ga vec godinu dana, preziveo je dosta grmljavina i naglih nestanaka/vracanja struje. Inace mi je pre toga 2 puta stradao komp i komponete zbog udara groma (zgrada nema gromobran). Cak na kutiji, koliko se secam pise da APC daje garanciju 100.000 EUR u slucaju da ti crkne nesto od opreme dok je bila povezana na Surge arrest (naravno kod nas ne vazi, mislim samo u EU).

A šta kažete na ovo: http://www.trust.fr/products/product.aspx?artnr=15838 ?

Slično kao APC PF8VNT3-GR samo duplo jeftiniji. Takođe piše to da daju 10.000€ ako crkne oprema dok je priključena na pomenuti Trust.

Ni priblizno slicno :trust:

APC PF8VNT3-GR Performance SurgeArrest - 8 outlets with Phone, Coax & Network Protection.

Dovoljno je uporediti i kolicinu informacija o uredjajima na oba sajta pa da ti neke stvari budu jasne, a i brand name ipak nije slucajno to postao :wave:

Poslednja izmena:
Crkao mi je UPS, modem za adsl i integrisana mrežna kartica. Računar je bio isključen, čak je i sklopka na produžnom kablu bila na nuli ali nije bilo koristi jer kabl nije bio fizički ištekan iz struje.

Koji su načini zaštite od groma?

Welcome to the club. :) Pre dve godine ovde grom udario u - neverovatno - krov od komšije preko puta. Pored svih viših objekata i gromobrana u okolini on - u krov. Njemu poskidao crepove, meni spalio UPS, ADSL, matičnu, memoriju i TV. U spliteru ADSL ostao sam prašak. Kao kad napuniš kutiju šibica do pola pa je cimaš a pesak šuška. :) Neću da kažem da sam odskočio pola metra od kreveta, taman legli da spavamo.

Ako mazne relativno blizu teško da bilo šta može da spase bilo koju elektroniku uključenu u struju ili tel. liniju. Džaba i UPS sa tzv. zaštitom od udara grom - i on mi je crkao. I u samim žicama se indukuje napon, dešava se da ljudima crkava isključen TV. Pročitao sam jednom savet, zvuči dovoljno blesavo i uopšte nisam siguran da ima ikakve veze, kaže da na početku telefonskog kabla, odmah iza utičnice napraviš jedan čvor - prsten, tj. samonoseći kalem sa jednim namotajem. Kao što neki uređaji imaju na kablu za struju sa feritnim jezgrom. To kao pomaže kod indukcije napona ako udari blizu. Možda je i obična glupost, ko zna.

Ljudi, iskljucujte kada grmi! Uostalom, to je i normalno da se uradi!

Pa i nije normalno u XXI veku. To ni moji stari vise ne rade :). Ja ne gasim pc/tv kad grmi iz principa, da ne spominjem masine kriticne za nekakvu delatnost. Nece valjda ljudi cupati strujne kablove kad god sevne...

Па ви по урбаним срединама и не морате, али где год постоји надземни вод (приградска насеља нпр.) постоји и ризик да муња удари баш у вод или у непосредној близини вода (индукција у водовима) и спали доста опреме која је на овај или онај начин на то закачена...

Ја сам можда по том питању у 18. веку, тј. чупам уређаје из струје, али сам 3-4 пута тако избегао спаљивање уређаја и то поучен спаљивањем модема од пре неких 5-6 година кад су по ширем комшилуку (500 метара) поцркали сви фиксни телефони због удара муње...

Ubedljivo najbolja zaštita od udara groma, po uslovom da se redovno pravi beckup je osiguranje elektornike od udara groma. A cena na godišnjem nivou je daleko manja od vrednosti i naj jeftinijeg UPS-a.

Можда, али се 99% људи руководи максимом водећег средства контрацепције у Србији - "ваљда неће":)

Ubedljivo najbolja zaštita od udara groma, po uslovom da se redovno pravi beckup je osiguranje elektornike od udara groma. A cena na godišnjem nivou je daleko manja od vrednosti i naj jeftinijeg UPS-a.

:zgran:

Mislis kod nekog osiguravajuceg drustva?!

Je l' ti to nas zayebavas? :smackbum:

Pa covek usred Beograda po drugi put odsek'o sebi prst pre neki dan jer se godinama ganja sa osiguravajucim drustvom :trust:

Hoces reci da je cena osiguranja na godisnjem nivou manja od 45e???
I na koliku te sumu osiguraju? Ma ajde...

Nabavio sam APC UPS 650VA i još čekam APC Surge Arrest pa nek onda grom udara gdje hoće.

Ne postoji nista sto moze da vas zastiti od direktnog udara groma (osim da se ukopate u zemlju i napajate sa agregata :D ) ali cak i najjeftinija zastita je bolja od nicega tako da obavezno treba uzeti ako ne ups a onda nesto kvalitetniju prenaponsku zastitu (neki od apc "produznih") kao i zastitu za modem i sve ostalo sto ulazi u racunar.
Prenaponi koji spaljuju racunarske komponente se u 99% slucajeva eliminisu uspesno sa takvom zastitom a u onih 1% vam ni Bog ne moze pomoci. :-devil-:

Ne postoji nista sto moze da vas zastiti od direktnog udara groma (osim da se ukopate u zemlju i napajate sa agregata :D ) ali cak i najjeftinija zastita je bolja od nicega tako da obavezno treba uzeti ako ne ups a onda nesto kvalitetniju prenaponsku zastitu (neki od apc "produznih") kao i zastitu za modem i sve ostalo sto ulazi u racunar.
Prenaponi koji spaljuju racunarske komponente se u 99% slucajeva eliminisu uspesno sa takvom zastitom a u onih 1% vam ni Bog ne moze pomoci. :-devil-:

CAL-LAB Lightning Isolator, mada licno mislim da je najbolja preventiva da sve instalacije idu kroz zemlju :type:

CAL-LAB Lightning Isolator, mada licno mislim da je najbolja preventiva da sve instalacije idu kroz zemlju :type:

To su solidne zastite rekao bih ali naravno glavni deo teksta je velika reklama.
Najbolje jeste da ide kroz zemlju (mada i tada moze da dodje do udara) ali u nasim uslovima to je skoro pa nemoguca misija, narocito u naseljima gde maltene sve ide vazdusno dok kod nas podzemno uglavnom ide po gradu gde je to regulisano kako treba mada ne bas uvek.

Opalio je grom u jednoj firmi u Jajincima, situacija je bila sledeca APC zastitni kabal - APC back ups pa server sa 400w chieftecom.
Struja je projurila sve do napajanja, ono je crklo, ali je zastitilo server.
Cudi me ali u ovoj situaciji apc nije stigo da odreaguje, ali je chieftec odradio poso sva sreca. Cuo sam da je jos par ljudi da im je napajanje spasilo komp od groma (mislim da je u dva od tri slucaja bio chieftec).

Svako je tu odradio deo posla. Deo je progutao i APC iako ne deluje tako ali je deo prosao i dalje tako da svaka zastita na putu do krajnjeg odredista moze da odradi deo posla i na kraju taj napon ne bude toliko velik da ga napajenje ne bi moglo progutati.
Naravno podrazumeva se kvalitetno napajanje i kvalitetan UPS.
Ponavljam opet od direktnog udara nema spasa ali to je na svu srecu redak slucaj.

Opalio je grom u jednoj firmi u Jajincima, situacija je bila sledeca APC zastitni kabal - APC back ups pa server sa 400w chieftecom.
Struja je projurila sve do napajanja, ono je crklo, ali je zastitilo server.
Cudi me ali u ovoj situaciji apc nije stigo da odreaguje, ali je chieftec odradio poso sva sreca. Cuo sam da je jos par ljudi da im je napajanje spasilo komp od groma (mislim da je u dva od tri slucaja bio chieftec).

Ja sam imao APC E20-G i izgledao je kvalitetnije i bolje uradjeno od APC PF8VNT3-GR :trust:

Elem, koliko sam ja zapamtio, kad grom udari u neki objekat, oslobadja se energija u okolni vazduh, tj. vazduh bude naelektrisan; kablovi primaju taj elektricitet, a kablovi su spojeni sa uredjajima...

Ja mogu sad da nagadjam i dajem (ne)moguca objasnjenja, ali i mene zanima zasto taj APC u Jajincima nije izbacio osigurac :trust:

Zavisi u kakvom je stanju [kakvog je kvaliteta],uzemljenje u tom objektu. Mozda taj APC nije imao gde da "sprovede" taj prenapon,a opste poznato je da struja ide linijom manjeg otpora i to je to.
pozz

Nazad
Vrh Dno