Šta je novo?

Kako videti koji je korisnik najvise koristio sistem?

aLti

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2006
Poena
320
Pozdrav svima,

Ako na linuksu imam osam korisnika, kako videti ko je od njih najvise vremena proveo na sistemu, tj. najduze bio ulogovan (kumulativno)? Preko "last" komande ne mogu da dobijem kumulativno vreme. Da li uopste ima neka komanda koja prikazuje takvu statistiku korisnika?

Hvala.

Poslednja izmena:
Pa napisi skript koji ce da izracuna kumulativna vremena na osnovu rezultata komande last.

Ozbiljniji Unix OS imaju ugradjene sisteme za "accounting" - za Linux ne znam.

Pozdrav

Priznaj da ne umes da uradis domaci, posto mi ovo lici na tako nesto :)

Ne postoji komanda koja radi bas to ali moze da se jako lako izgugla resenje, naravno sve ide preko last komande.

Kod:
#!/usr/bin/perl
open LAST, "last |";
while (<LAST>) {
    if (($name,$days,$hours,$mins) = /^(\w+).+\((?:(\d+)\+)?(\d+):(\d+)/) {
        $TIMES{$name} += 1440 * $days + 60 * $hours + $mins;
    }
}
foreach (sort keys %TIMES) {
    print "$_ $TIMES{$_}\n";
}

Hvala na brzim odgovorima. Nije domaci u pitanju, ovo je NIST (National Institute of Standards and Technology) pitanje sa testa za kompjuterske forenzicare :) Doduse, pitanje u originalu glasi za Windows masinu, ali me je interesovalo da li postoji neka native Linux komanda koja prikazuje "total login time" ili "detailed user statistics". Na kraju sam ukapirao da ne postoji.

Usput, moram da primetim, da je informacija o tome koliko dugo je neki korisnik bio ulogovan na neki Linux/Unix OS skoro bezvredna.
Neko moze da bude ulogovan danima i da ne izvrsi ni jednu komandu, dok drugi korisnik moze da se uloguje na par sekundi, da pusti u pozadini neko procesiranje koje ce skroz da zagusi racunar, i da se odmah izloguje. U tim slucaju mnogo vrednije su informacije o resursima koje je korisnik koristio: CPU time, angazovani I/O, i slicno.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno