Šta je novo?

Kako vi kucate?

7euffel

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2012
Poena
240
Prije svega pozdrav svima. Isto tako ne znam da li je bila neka rasprava o ovome, odnosno da li postoji slična tema pa otvorih novu.

U zadnje vrijeme počeo sam da primjećujem to da imam dosta čudnih navika dok kucam, nije mi to pravilo veliki problem sve dok nisam uvidio da često zastajem kada se javi potreba za kucanjem nekih riječi koje traže da se koriste gotovo svi prste jedne ruke (pogotovo desne). Vjerovatno navika iz ranijih dana da lijevom rukom gotovo odlično kucam iako su mi prsti nepravilno postavljeni (gejmerski ih držim na WASD, dok prsti desne ruke šetaju po tastaturi sa tim da mali prst samo smeta i sudara se sa ostalima).

Kucam onako, oko 105-110 riječi u minuti tokom slobodnog kucanja i smatram da brzina i nije najveći problem koliko tehnika, ali jednostavno osjetio sam potrebu da mijenjam to (jer jako frustrira sad kada sam počeo da primjećujem to) i na neki način pokušam da ispravim krivu Drinu i krenem da kucam pravilno. Da li je uopšte moguće promijeniti takvu naviku i da li ima smisla raditi takvo šta?

Kako vi kucate, koristite li standardne metode, imate li neku koju ste razvili ličnom navikom? Koliko prstiju koristite, da li imate falične male prste kao ja i slično..

Takođe ne znam koliko je ovoj temi mjesto ovdje, ali ako modovi misle da je za drugog neka je prebace.

Pa ja licno ne znam, koristim mozda 4 prsta ukupno? Cek, cek, pa mozda i 6? :D Ali svakako ne koristim sve.

Tehniku nisam ucio vec sam je godinama razvijao rekao bih :d Nije optimalna u bilo kom pogledu ali je sasvim adekvatna makar meni, tj ne bih mogao da se nakanem da je menjam...

Mada u zadnje vreme i ne kucam toliko kao pre.

Kao ni ja, jedan dan pokušavanja i shvatih da niti ima pretjetranog smisla niti je moguće to brzo promijeniti.

Nema druge. :d

Sent from my m2 note using Tapatalk

Ja najčešće koristim samo kažiprste + palac za "space", "shift" i slično...

Desna ruka - srednji prst, leva ruka - kažiprst, za space koristim levi palac, a za shift srednji prst leve ruke. Ctrl pritiskam sa domalim na levoj ruci. Enter i Backspace - desna ruka - srednji prst. Kombinacije Ctrl + X, C, V radim sa domali + kažiprst (leva ruka).

sa oko 8-9 prstiju uglavnom. ponekad zaboravim na mali i domali prst desne ruke doduse, no dobro...
Desni palac mi je gotovo uvek afk zato.

Alt + Shift (promena jezika tastature) kažiprst + srednji prst (leva ruka).

Znači niko ne kuca školski..

Dobro da znam, sad sam razbio misteriju :3

Ja koristim od 9 do 11 prstiju :d
Položaj ruku uvek pravilan (kažiprsti na f i j). Ne kucam pravilno u smislu da ne poštujem pravila koja kažu koja slova se kucaju sa kojim prstima, već imam neki svoj način.

Da proširim temu pitanjem kako stojite sa slepim kucanjem?
Ja sam godinama koristio računar i običnu tastaturu i nikada nisam vladao slepim kucanjem. Kada sam kupio svoj prvi laptop, nakon nekoliko dana sam samo u jednom momentu shvatio da ne gledam u tastaturu dok kucam. I dalje mi uspešnost slepog kucanja zavisi od tastature na kojoj radim. Mnogo bolje se snalazim sa slim tastaturama.

Koristim skoro sve prste, neke manje, neke više, takođe bez poštovanja pravila, a što se slepog kucanja tiče, na laptopu da, na običnoj tastaturi dosta teže

sent from e6533

Kad kucam nesto od 2-3 reci 7-8 prstiju, kad znam da cu da kucam neki tekst onda svih 10, nemam razloga da odmaram ostale prste, mada sam uzasan kad zurim, greska milion. Ja to uvek pridajem losoj tastatur :d.

Poslednja izmena:
Ja cepam sa svih deset. Nema odmora :p

Znači niko ne kuca školski..
Не могу да куцам школски ако никада у школи нисам учио куцање. ;) Користим од једног до 5-6 према расположењу, нигде не журим и увек откуцам оно што сам хтео. Никада нисам ни помислио да учим слепо куцање јер је то намењено за неке којима је то посао.

Na školski misleći na nešto što bi bilo "propisano" asdf jkl; metod.

Meni palci lelujaju, lupaju po spejsu. :d

Pa da, palci su za spejs rodjeni :D Samo ne znam meni uglavnom desni udara po spesju a levi bleji - u fazonu evo samo sto nisam pritisnuo taster njime a onda se stidljivo povuce natrag :d

Interesantno, nekako sam bio ubeđen da koristim svih deset, sad sam prvi put obratio pažnju na to i bogami rezultat je smešan... Leva ruka je cela zauzeta ( Malić samo za ctrl/shift/caps) (Domali za Tab!?), a desnom rukom samo kažiprst i srednji, malim samo opalim enter i naša slova, desni palac bleji ispod spejsa :D Ja sam iznenađen sobom :d
Što se tiče slepog kucanja, imao sam irc-ovanje u trajanju od 12-15h dnevno dok sam bio mlađi :d Tako da tu nema nikakvih problema, slep sam za sve pare :D
Inače imam koleginicu koja kuca najbrže na svetu, skroz školski i neverovatnom brzinom, ali u proseku svaka druga reč joj sadrži grešku pa joj onda treba vremena i sve to da ispravi tako da tu anulira svu brzinu...

Nazad
Vrh Dno