Šta je novo?

kako utvrditi kvar na notebook-u?

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
675
Kako utvrditi sta je tacan problem na laptopu ukoliko slika na displeju vuce na crveno, ukoliko ne radi pozadinsko osvetljenje, ukoliko se gubi slika ako se pomera displej. Na koji nacin ispitati flat, inverter (ukoliko postoji) ili sam displej? Da li iskusniji to rade prepoznavajuci kvar na osnovu iskustva, metod izmene delova ili nesto trece, recimo unimer na neki nacin?

Imas li mogucnosti da ga prikljucis na drugi monitor?
Verovatno je problem CCFL lampa,zato i to crvenilo
inverter je gasi iz bezbednosnih razloga.
Zamena lampe ne bi trebalo da je skupa.

Hvala Vuce na odgovoru, iako mi je korisna tvoja informacija, mene je vise interesovalo generalno kako serviseri utvrdjuju probleme kod takvih kvarova?

Bez otvaranja tacan uzrok kvara vrlo tesko,proba sa drugim invertorom i ekranom,lampom itd..
I naravno iskustvo dolazi do izrazaja,tako da se mnogo ne luta.
najveci problem sto jedna komponenta povlaci drugu nap.vidis lampa ne radi
mozda nije ona vec je problem u nekoj drugoj komponenti
Mozda imaju i uredaje za dijagnostiku takvih stvari.

Poslednja izmena:
Znaci u principu iskustvo propoznavanja problema uz zamenu delova.

Pa nismo mi izmislili "uradi sam", to je izmišljeno u daleko bogatijim zemljama samo tamo ljudi nisu lenji i vole da rade umesto da sede po kafićima. Naravno da treba iskustvo i određeni talenat za nešto da se radi kao i znanja i teorije. Analitičko razmišljanje i logika tu igraju veliku ulogu. U komputerskoj tehnici se spajaju znanja iz više oblasti nego verovatno mnogih drugih. Tu je i mehanika, elektrika, elektronika, fizika pa čak ponešto iz hemije a da nepričamo softwarea, OSa ......
Ja ne kupujem ništa što ne mogu sam da napravim i ne plaćam nikome da uradi nešto za mene ako to mogu sam.

Poslednja izmena od urednika:
Izvini za to "sedenje po kaficima",ja to radim s nogu ispred zadruge. :beer:
I da znas da smo to mi izmislili i moze da se podvede pod "zananje iz hemije i fizike"

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno