Šta je novo?

kako unmarkovati aktivnu particiju? win xp

max21

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2007
Poena
319
mozda naslov nije dobar ali cu objasniti sta sam uradio

isao sam desni klik na my computer>manage>disk managment i hteo sam jedoj od particija da promenim slovo i slucajno sam kliknuo na "mark partition as active" nzm kako sad da unmarkujem to i cemu to uopste sluzi?

Ne možeš to da unmarkuješ, već MORAŠ particiju na kojoj ti je Windows, tj sistemsku da postaviš da je ACTIVE, inače neće da ti se bootuje windows sledeći put kad restartuješ računar
A služi da pokaže loaderu u boot sectoru hard diska gde se nalazi OS koji treba da se učita

sistemska mi je c: i pise status healthy(system) a ovo sam slucajno postavio na H:, kad idem desni klik na c: ne moze da se stisne da stavim to kao aktivnu :/

evo slika ako ce pomoci
active.jpg

C i H su na fizički različitim diskovima, a na svakom disku možeš / moraš da imaš jednu aktivnu particiju, tako da mislim da kod tebe nešto nije u redu sa logičkom organizacijom podataka na Disku0
A kad u disk managementu markiraš particiju kao ACTIVE, particija koja je pre toga bila ACTIVE automatski postaje INACTIVE

Poslednja izmena:
pošto je na drugom disku nebitno je što je aktivna particija
to je aktivna particija za taj disk

stara aktivna particija na drugom hard disku se nije promenila :)

možeš da proveriš na drugom HDD-u na nekoj od particija stoji da je active (što znači da je to particija na kojoj treba da traži podatke za boot za taj HDD - obično C particija kod XP-a, mada ne uvek)
ako je tako - onda ništa štetno nisi uradio, ostavi tako i ne igraj se više

ako ti treba da menjaš koja je aktivna particija i slično minitool partition wizard

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno