Šta je novo?

Kako ukloniti Linux i instalirati XP

Djuk@

Cenjen
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poena
154
Izvinjavam se ako tema vec postoji, ali ja nisam uspeo da je pronadjem. Danas sam kupio laptop i kada mi je prodavac rekao da se isporucuje bez Windowsa, pomislio sam da je klot prazan i da ce instalacija biti prost posao. Nisam neki majstor, ali sam tokom godina naucio da bez problema instaliram Windows, ali nikada nisam naisao na problem ove vrste. Laptop jeste dosao bez Windowsa, ali sa instaliranim Linuxom koji ja ne umem da ukklonim, je Linux u zivotu nisam video, a kamoli radio sa njim. Pokusao sam direktnu instalaciju Windowsa pomislivsi da ce mozda prilikom instalacije particija biti formatirana i da ce Linux tako nestati, medjutim, instalaciju bih samo zapoceo i odmah bi mi izbacilo neku gresku. Takodje sam negde procitao da preko programa Hirens boot mogu da obrisem celu particiju, ali nisam uopste uspeo da ga pokrenem iz Linux, jer, ako sam dobro shvatio, i taj program zahteva Windows platformu.
Pretpostavljam da ovde ima dosta iskusnih korisnika koji su se susretali sa ovakvim stvarima, pa bih najlepse molio za malu pomoc ili eventualno ako postoji vec odradjen tutorijal sa ovom tematikom, po mogucstvu na srpskom.
Unapred se svima zahvaljuem.

Ubaci instalacioni CD XPa, restartuj laptop, odaberi da se bootuje sa CDa (za ovo nakon restarta pritisneš F8 ili F10 il' tako neki taster, u svakom slučaju sam će ispisati koji taster je na tom modelu za ulazak u boot meu) i kad te bude pitao za particije sam ih izbriši, formatiraj, napravi dve nove ili kako god već hoćeš :)

S obzirom da je novi laptop da li si proverio ima li podršku za XP, već neko vreme novi modeli nemaju zvaničnu podršku za XP već samo za 7icu pa se možeš namučiti oko drivera za sve komponente laptopa.

Što se Hiren's Boota tiče, ako hoćeš da ga koristiš takođe moraš da bootuješ računar sa njegovog CDa.

Hiren's boot CD ubacis u drajv, resetujes masinu i postavis da butuje sa CD-a... Onda se on pokrene i daje ti razne opcije... Ja ti ovo ne bih preporucio posto mi se cini da postoji velika sansa da nesto zeznes :)

Sto se tice instalacije Windowsa preko Linuxa, prilikom pokretanja instalacije sam WinXP ce ti ponuditi da ti formatira disk, ali kod tebe ima ocgiledno neki problem sa pokretanjem instalacije... Moras da napises tacno koju gresku ti javlja... Vrlo je moguce da XP nema drajvere za tvoj laptop (tacnije HDD ili CD ne prepoznaje sto mzoe da se desi ako su oba SATA), a moze i da se desi da je dovoljno da promenis rezim rada SATA kontrolera u BIOS-u pa da proradi... U svakom slucaju, mozda je bolje da probas sa Win7 posto, kao sto vec rekoh, mozes da naidjes na problem da na sajtu proizvodjaca laptopa nema svih drajvera za XP...

Brisanje particije ti nece nista pomoci ako ne mozes da pokrenes instalaciju...

Hvala na odgovorima, ja sam bio ubedjen da nije moguce instalirati Windows preko Linuxa i da mi zato javlja tu gresku. Mozda je ipak do samog XP-a, probacu i sa 7 sutra, pa cu valjda znati na cemu sam. Inace, nakon startovanja instalacija, ja i ne stignem do onog dela kada me pita za formatiranje particija, vec komp samo odradi onaj deo raspakivanja fajlova kao na slici
tut1.jpg

Kada zavrsi ovaj deo izbaci jednu vecu poruku, mozda 10-15 reda gde kaze da nije u mogucnsti da pokrene instalaciju i predlaze ponovno stratovanje. Na kraju, u zadnjem resu dobijem gomilu nekih brojki nalik na sledece:
x00000000000000000001 i tako nekoliko puta, uglavnom su nule, ukoliko vam to nesto znaci. Definitivno cu probati i sa sedmicom da vidim da li ce i ona da mi pravi slicne probleme ili je zaista u pitanju samo podrska za Xp. U svakom slucaju, hvala veliko na trudu i ako imate jos nekih ideja javite se.

Ajde udji u bios i iskljici ACHI (stavi nesto drugo) pa pokusaj ponovo

^ +1

To je cest problem sa novijim laptopovima i XP... U svakom slucaju ti predlazem da stavis Win7 ako vec nisi uslovljen nekim programom da mora XP...

Ne, nisam uslovljen uopste, radi se o cistoj navici i poznatom okruzenju, nista vise. Evo,vec sam stavio Win7 da se skida, pa cu pobati sutra. Hvala na savetima.

Poznati problem sa sata driverima.... Problem mozes restiti tako sto skines sata drivere sa sajta proizvodjeaca, a nakon toga sa programom koji se zove nLite ubaci te drivere na instalacioni disk xp, potrazi imas i kompletno uputstvo na internetu, ako ne mozes da se snadjes, javi se na pm.

I ja mislim da je problem sa sata driverima. Ako ne zelis da menjas navike kao sto je rekao gurabija(yu), ubaci preko nlite odgovarajuce sata drivere.
Mada moja ti je preporuka da predjes na Win 7 , jer on nije vise nije novi OS, vec standard za danasnje vreme.

Džaba lovite SATA drajvere za XP, dosta novih 2,5" diskova za laptope ih uopšte nema i neće ih ni dobiti.

Ako hoćeš Windows, instaliraj 7, mada bih ti ja preporučio da koristiš Linux, neće ti trebati posebno dugo da se navikneš.

Hvala svima na odgovorima, ipak sam odlucio da instaliram Win7 i resim sebe muke, a uz to sebe i ne smatram takvim strucnjakom da bih mogao toliko prckati po biosu ili juriti odgovarajuce drajvere po netu. Takodje, Linux zaista ne dolazi u obzir, jednostavno, nemam ni vremena ni zivaca da sve ispocetka ucim i prilagodjavam se novo okruzenju, a pitanje je i koliko je softverska podrska uopste razvijena, a o kompatibilnosti da i ne pricam.
Jos jednom hvala svima. Poz.

Sto se podrske za hardver tice Linux podrzava skoro sve... Ako nema nesto bas egzoticno ne bi trebalo da imas problema... Sto se tice izgleda i koriscenja u principu ti je isto... Recimo da blagajnici u kladionici gde radim misle da je Kubuntu neka verzija Windowsa :D Sto se tice softvera to vec zavisi od tebe samog... Svaki program ima svoju alternativu, a mozes da pokreces i EXE koji je radjen za Windows... Naravno, ako igras igrice onda zaboravi na Linux...

Da, igrice i jesu najveci problem, nisam neki pasionirani igrac, davno su prosli moji tinejdzerski dani, ali , s vremena na vreme, ipak volim da odigram po nesto.
Jos jednom hvala svima na pomoci.

ovaj problem sam imao i ja. Win 7 kada se pokrene instalacija izbacuje gresku ne prepoznaje exe faj na linuxu! Treba ukloniti linux iz sistema i neki serviseri ne daju cd sa alatima.Probacu sa Hirens boot cd-eom. Imam original win7, pa i xp. Linux suse nedaje mogucnost buta jer to ne nudi !

Poslednja izmena:
To je dobra odluka ! Win 7 je brz i puzdan ! Ja ga koristim vec godinu dana i odusevljen sam ! Mada sam probao ovaj linux suse i provalio sam ga brzo, a stize sa open ofisom,skypom, mozilom ...Ako kupis nov komp!

Džaba lovite SATA drajvere za XP, dosta novih 2,5" diskova za laptope ih uopšte nema i neće ih ni dobiti.

Ako hoćeš Windows, instaliraj 7, mada bih ti ja preporučio da koristiš Linux, neće ti trebati posebno dugo da se navikneš.

Nisu driveri za hard diskove... vec za maticnu plocu...

Nisu driveri za hard diskove... vec za maticnu plocu...

Da, bio sam već zaboravio kako stoje stvari kada sam bio pisao.

Nedavno sam integrisao SATA drajvere za Intel čipsetove u Windows XP i radilo je lepo, ali nemam pojma da li su svi aktuelni Intel čipseti podržani i kakva je situacija sa drugim proizvođačima.

Nazad
Vrh Dno