Šta je novo?

kako trajno ukloniti nepotrebne procese da xp-u

marko[ns]

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2007
Poena
319
ocu da instaliram xp sp2 na p3 600mhz i 128mb rama
kako da trajno uklonim nepotrebne procese da sistem ne pojede sav ram?

Isključiš nepotrebne servise, izbaciš stavke iz startup-a ...
Koristi Sysinternals alate (ProcessExplorer, AutoRuns).

Probaj!!!

Poslednja izmena:
Za servise: Start -> Run -> services.msc pa iskljucuj po zelji :)

Nemoj bas da iskljucujes 'po zelji' vec po znanju... pogledaj po netu, ima dosta tutorijala o tome, a postoji i tinyXP verzija win-a koji me je odusevio!

Nemoj bas da iskljucujes 'po zelji' vec po znanju...

Pa i stavio sam smajli zato :)

@marko[ns]: Dakle, ako ne znas za sta koji servis sluzi, prvo se informisi, pa tek onda vidi da li ti je potreban ili ne.

ajd kad se vec prica da se "umesham" i ja...

naime kad mi nishta ne radi,tacnije kad ni jedna aplikacija nije pokrenuta zauzece memorije mi je oko 300+ mb...

evo i slicice,shta tu moze da se pogasi i kako da ih iskljucim trajno,da se ne dizu posle svakog restarta???:wave:

Prilozi

• Task Manager.JPG
    Task Manager.JPG
    124 KB · Pregleda: 189
Pa nije baš da ti ništa ne radi. :)
Koliko vidim uključni su ti Avast, Firefox, Utorrent, Messenger (i Live i običan), a sve ti to jede oko 100 MB.
Ispravite me ako grešim, ali mislim da ovaj SweetIM nije baš pouzdan, tj. moj ortak je imao gadnih problema sa tim dodatkom.

Za pocetak iskljuci iz startup-a: jucheck.exe i jushed.exe (provjeravaju update za Java Runtime). A iskljuci nepotrebne servise posebno (npr. wscntfy.exe od Security Centra, sto ti ne treba, i slicno). Evo u attachu jedno objasnjenje za servise sto sam negdje "napiskao" :) :

Prilozi

• xp_servisi.pdf
    83 KB · Pregleda: 304
@Shiki Mozak 40 procesa u "idle" je precise ,po mom misljenju.
ja imam 40 procesa kad popalim sve zivo

Moj ti je savet da pre bilo kakvih eksperimentisanja sa servisima napravis novi hardverski profil, pa da u njemu menjas sta mislis da treba.Tako u svakom trenutku ako ti se javi neki problem, samo se vratis u pocetni profil i sve funkionise kao sto je bilo.

Meni su pogaseni skoro svi servisi! Ukljucujuci i gomilu mreznih! I win mi zauzima 150Mb u leru! Doduse zbog toga mi se sistem podize oko 1 min duze, ali ja ga i ne gasim :)!

Meni je rekord 89mb zauzeca u leru. Iskljucio sam sve procese bez kojih win moze da radi. Instalirao sam samo drajvere.

Meni su pogaseni skoro svi servisi! Ukljucujuci i gomilu mreznih! I win mi zauzima 150Mb u leru! Doduse zbog toga mi se sistem podize oko 1 min duze, ali ja ga i ne gasim :)!

??? Kako toliko?
Kada se iskljuce osnovni viskovi (npr. themes) izadje na nekih 80-90MB.
Kao kod Tarzana

Shiki, evo mojih pogasenih servisa

Poslednja izmena:
Shiki ne moze neko drugi da zna koji su tebi potrebni procesi a koji ne.

Shiki

:mad: http://free-bj.htnet.hr/colicweb/ i pročešljaj doobro ovaj sajt ima mnogo korisnih stvari za XP uopšte. Inače meni je XP jedno vreme (kad mi je "riknila" memorija) radio na 128 MB ali ja sam koristio XP Free RAM pa je uvek bilo jedno 20% slobodno. Ipak, "Vatrena lisica" ti guta jedno 5-6 MB više nego kod mene, explorer još više, a savet besplatan: pređi sa mesindžera na Thunderbird bolji je a i manje troši resurse.:crash: Haug!

Hehe ,)

Prilozi

• taskman.png
    taskman.png
    8.4 KB · Pregleda: 111
Komšija hvala za Comodo Fw, stvarno je cool. Do sada sam koristio Jetico (malo prenaporan) i do pre neki dan Kerio (dobar je ali mi se Comodo mnogo više sviđa). Haug! :wave:

Shiki ne moze neko drugi da zna koji su tebi potrebni procesi a koji ne.

Treba mi isto shto i ostalim ljudima!
Znaci znam ja shta treba da pogasim kad radim neke testove,i zauzece mi ostane na nekih 140 mb,ali kako da ish skinem da mi se vishe ne pojavljuju prilikom start-upa...

Kao npr onaj KHNALMPR ili tako neshto,pa ALG,Spoolsv,CTFMON,RTHDCPL,WSCNTFY...

to sve iskljucujem kad treba izvuci josh koji poen na nekom testu,i zashto mi nekad explorer zauzima 17(kao sad,a popaljeno je mnoooogo stvari) a ponekad i 40mb:crash:

to je ono shto me muci,inace shto se tice gashenja znam shta smem a shta ne:wave:

Da te ne bi mucio explorer.exe sa tih 40MB, instaliras Aston i uzivas.

Sta reci za ovo onda :D :D :d

Ovo nije sve :) Kad se popali Apache, MYSQL, neki PHP ide (eclipse + php eclipse), pa Photoshop....

Prilozi

• task.gif
    task.gif
    57.8 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Uzmi lepo NLite , vidi sta ti treba a sta ne , srezi XP i vidi kava ce biti promena.

Juce sam bas popravljao jednu staru masinu na 1.2Ghz, 256 rama. Install time 10 minuta, windows na hardu zauzima nekih 500MB, zauzece rama je oko 70MB,procesi su TRAJNO izbaceni i sta vise da ti kazem :type:

Znaci skini NLite (besplatan je) i uzivaj...

Poslednja izmena:
Meni pri bootu Win skinut na 19 procesa, jede oko 108MB (ne smem zbog slotova koje sam dobio na lokalu da resetujem sad masinu, editovacu posle sa slickom...
A moze to jos dole ooopusteno...

Da te ne bi mucio explorer.exe sa tih 40MB, instaliras Aston i uzivas.

Skinuo sam Aston i instaliracu ga da probam, deluje mi interesantno...
Ako mi se ne svidi, da li se normalno uninstalira ili ce mi ostaviti babaroge koje cu morati da cistim i cistim???

Obicno sve protekne bez problema. Samo se prvo prebacis preko Shell Swapper-a na explorer shell i deinstaliras ga onda.

Vrh Dno