Šta je novo?

Kako ste "zaradili" kompjuterski virus?

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Cesto se provlaci tema o izboru antivirusa i dosta se ljudi zale kako su morali da reinstaliraju sistem jer su "zakacili" neku stetocinu.

Iznesite vase dogodovstine sa virusima. Tema moze biti interesantna zbog toga sto cemo videti najcesce uzroke "infekcije", a mozda neko i nauci kako da izbegne ili na vreme uoci problem.

Molim vas samo da ovu temu ne koristite za hvaljenje jednog i hejt nekog drugog AV paketa... Dakle, samo opisite kako ste dobili virus, da li ste imali AV program, da li vam je pomogao, da li ste ocistili sistem ili ste ga reinstalirali.

Evo, ja cu prvi... ne secam se kada sam zadnji put imao virus, imam AVGFree koji je iskljucen i palim ga povremeno kada skinem nesto potencijalno inficirano pa proverim.

Poslednja izmena:
Brat bio trazi nesto na warezima i navatao neku bolestinu posto nisam imao nista od AV.
Jedva sam iscupao nov laptop, nisam hteo recovery pa sam se mucio dosta :/. Tu sam nabavio NOD koji je ocistio komp + neki SuperAntiSpyware i jos nesto, ne secam se :p.

Inace najcesce je preko flasheva. Mada to NOD kontolise bez problema.

Pa ubo flash i iskopirao sebi virus.(no scan):)
Svako sledece ubadanje je prvo skenirano av-om.

Nemam instaliran AV, po potrebi odem na Kaspersky online :)
:wave:

Slicno i kod mene. Ne koristim AV. Jednom mesecno skinem sta mi dodje, odradim scan. Obrisem ono sto sam zakcio i brisem AV. Mada cesto i sistem reinstaliram jer ga jednostavno napunim glupostima sa kojima ne mogu da se bakcem da sredjujem ..

A pokupim ih predpostavljam svuda po netu svakodnevno..cak me je par puta zahebo AV pa mi obrisao i par melema za igre i zaveo ih pod spyware i sl. :d eto gde najvise i pokupim ..

Radio sam 2001.godine u jednoj lokalnoj igraonici, i kada je gazda kupio kompove, rekao je meni da instaliram OS. Ja ponesem neki Win98 što mi je dao neki ortak, i instaliram na svih 10 kompova. Posle 2-3 dana, krenu svi kompovi da baguju istovremeno, da bi im na kraju potpuno pukao sistem.

Nisam imao nikakvu ideju šta se dešava...
Uzmem drugi neki disk i instaliram win.

Posle par meseci, uzmem sebi gajbi da instaliram win sa onog crnog diska. Kad sam imao šta i da vidim - na disku se nalazio virus (ubite me, ne mogu da se setim koji). Znam samo da je to bio neki mator virus, ali, koliko sam video na netu, prilično zaguljen.

Tu je pala moja teorija da nema potrebe za A/V softverom na offline kompovima :(

NIKADA nisam imao virus na svom kompu (a prošle godine sam "proslavio" 10 godina na Netu ;) ).

Ukrao ga ,)

Poslednji virus sam zapatio u decembru '08.Drugar doneo USB flash da mu kopiram nesto i ja kopirah sebi amvo.exe. Otvarao mi particije u novom prozoru. Posle sam poslusao savet sa foruma i iskljucio autorun, a za ostalo se pobrinuo AV.

Poslednja izmena:
Ne koristim nikakav vid AV vec 3 godine(instaliram jedno godisnje da bi skenirao system kad nemams ta da radim ) i nikad nisa imao problema sa virusima.

Poslednja izmena:
Pre par godina sestra skidala neku muziku i skine neko zeznuto zlo (ne sećam se tačno šta) koje nisam nikako mogao da očistim. Odradim reinstal sistema, i prvo na netu potrazim ''lekić'' za tada aktuelnu verziju Kasperskog, i dok sam tražio... zakačim opet neki virus koji je nešto zezao browser, i taman padnem u bedak kad se setim system resore-a odradim ga, i virus nestane. Nakon toga sam uspešno našao ono za Kaspersky ;)

U zadnjih ne znam ni ja koliko, uglavnom su pokusaji infiltracije preko fleshica. Uglavnom neuspesni. Posle toga iskljucen autorun.
Mada sam nasao par trojanaca Bog te pita odakle i kako u kompu.

Imam AV paket na kompu, Firewall windows-ov stoji.
Aktiviram skeniranje po potrebi, pri skidanju sumnjivog sadrzaja sa neta

Evo price kako sam napravio kompjuterski virus, tacnije trojanac :)

Elem, sa nekih 15-ak godina odlucim da malo zezam ortaka, i da napravim trojanca za njegov komp. To je bilo vreme 286 i 5.25" disketa, tako da je moj trojanac u stvario bio obican .bat fajl koji se podmetao u autoexec.bat i umesto .exe fajlova (njih je preimenovao). Onda bi cinio razne sitne pakosti - preimenovanje failova ili premestanje u neke druge foldere, ispisivanje cudnih poruka pri podizanju sistema, itd.

Onda, kada je taj demonski .bat :d bio konacno zavrsen, ja ga slucajno pokrenuh na svom racunaru. Needles to say, radio je kao sat i napravio mi je poprilican haos :D

Na kraju sam ga stvarno dao (citaj: uvalio na kvarno) i ortaku, i jadnik nije uopste mogao da provali sta mu se desavalo sa kompjuterom, zbog tih totalno tripoznih simptoma. Trojanac je, zbog nekih bagova, bio mnogo zivahniji nego sto sam ocekivao, tako da covek stvarno nije mogao da ga ocisti dok nije formatirao hard.

Kada sam ga pravio, obratio sam paznju na to da ne moze da se prosiri van ortakovog kompa, ali sam i u toj logici imao bagove. Na srecu, ipak nije otisao dalje od tog kompa.

Poslednja izmena:
Reko mi se desi da pokupim virus, kad ga pokupim odmah ga potamanim, mada pre par dana sam upecao preko flash diskova (prokleti bili) Sality.L virus koji je jednostavno receno sje*o celu Vistu tako jako da KAV, AVG, NOD, Avira niti desetak AntiSpyware programa nisu uspeli da ga uniste. Na kraju sam odustao i morao sam format, ispi*deo sam..

Od sada uvek ugasen autorun i bole me brige.

@Dorry
Vista sama pokrenula program preko autoruna ili si ti pokrenuo kada ti je vista ponudila opciju?

Ne znam kako sam zaradio jer preko mog kompa na net ide josh 4 ljudi

Imam instaliranu aviru, ali radim samo skeniranje programa pre nego sto ih instaliram na mobilni (symbian), posto koristim linux i nisam ugrozen virusima :D
Pre nekog vremena sam dosta cesto instalirao windows (imam malu toleranciju na neispravan rad), ne zbog virusa, nego se sistem uspori ili pobrljavi na drugi nacin, pa sam posle nekog vremena shvatio da windows sve manje koristim i problem se sam resio... Danas imam windows samo zbog tv-a (nazalost ati nema drajvere za linux), nista drugo tamo ne instaliram bez preke potrebe, a odvikao sam se i sad mi jako neudobno kad sam tamo (mnogo siromasan UI).
Ipak sve vreme koristim aviru i na windowsu i nisam imao situacije da moram da reinstaliram sistem zbog toga. Naravno bitno je i kako se odnosite prema racunaru, da ne klikcete yes na sve zivo i sl...

Poslednja izmena:
Ja sam prošle godine imao dva puta problem, pre toga sam jedino imao cih 1999. godine.

Prošle godine sam imao Virtumonde problem, nekako je blokirao NOD32, tako da nije mogao da ga primeti. Prvi put sam ga skinuo ručno, skinuo sam process explorer i video da je neki neobičan proces "priključen" NOD-u, pa obrisao te fajlove.

Drugi put ista priča, Virtumonde, obrisao sam ga sa kombinacijom Spybot S&D i Malwarebytes.

Inače, protiv Virtumonda (Vundo) nešto i ne pomažu antivirus programi, neke varijante imaju način da blokiraju sve popularnije antiviruse, a posle se maskiraju ili pačuju regularne windows procese...

Kod mene je prvi put virus došao kroz javu (nisam update-ovao, pa je bila neka stara verzija jave), drugi put je bio zapakovan u *.exe fajl (winrar-om, bio je zapakovan regularan program + *.exe dodatak).

Koristim uvek Firewall (ZAP), a ponekad instaliram trial NOD32 i skeniram ceo HDD.

yooyo mislis na kompjuterski :)

^ ispravljeno...
bas imas ostro oko.. :)

Evo price kako sam napravio kompjuterski virus, tacnije trojanac :)

Elem, sa nekih 15-ak godina odlucim da malo zezam ortaka, i da napravim trojanca za njegov komp. To je bilo vreme 286 i 5.25" disketa, tako da je moj trojanac u stvario bio obican .bat fajl koji se podmetao u autoexec.bat i umesto .exe fajlova (njih je preimenovao). Onda bi cinio razne sitne pakosti - preimenovanje failova ili premestanje u neke druge foldere, ispisivanje cudnih poruka pri podizanju sistema, itd.

Onda, kada je taj demonski .bat :d bio konacno zavrsen, ja ga slucajno pokrenuh na svom racunaru. Needles to say, radio je kao sat i napravio mi je poprilican haos :D

Na kraju sam ga stvarno dao (citaj: uvalio na kvarno) i ortaku, i jadnik nije uopste mogao da provali sta mu se desavalo sa kompjuterom, zbog tih totalno tripoznih simptoma. Trojanac je, zbog nekih bagova, bio mnogo zivahniji nego sto sam ocekivao, tako da covek stvarno nije mogao da ga ocisti dok nije formatirao hard.

Kada sam ga pravio, obratio sam paznju na to da ne moze da se prosiri van ortakovog kompa, ali sam i u toj logici imao bagove. Na srecu, ipak nije otisao dalje od tog kompa.

Hehe sjajna prica ;)

Slicno sam se i ja zeznuo - pisao sam "virus" koji se ubacuje u Windows startup i registry i resetuje sistem za 1s. Pored toga kopirao je se samostalno na X lokacija u sistemu i pravio haos :) Prosto je nemoguce odreagovati i spreciti restart sistema :) Zeleci da vidim da li radi (i ne razmisljajuci), pokrenuo sam ga i.... show je poceo. Jedva sam uspeo da ga izbacim iz sistema i povratim sve kako je bilo :D

Drugi put sam, pak, zeleci da stvorim botnet, malo modifikovao source code RBOT virusa kako bi ga ucinio malko efikasnijim, pogotovo u sakrivanju po sistemu. Manje-vise sam u tome i uspeo, ali nisam uspeo da ga izbacim iz svog sistema koji sam namerno zarazio koristeci ga kao polaznu tacku za sirenje infekcije na druge masine na Internetu :) No, vredelo je, botnet je narastao do skoro 500 kompjutera... :D

Poslednja izmena:
@ max9998 i kutija
Bolje bi bilo da ste izašli u grad i potražili neku devojku da vam skine mrak :d

Drugi put sam, pak, zeleci da stvorim botnet, malo modifikovao source code RBOT virusa kako bi ga ucinio malko efikasnijim, pogotovo u sakrivanju po sistemu. Manje-vise sam u tome i uspeo, ali nisam uspeo da ga izbacim iz svog sistema koji sam namerno zarazio koristeci ga kao polaznu tacku za sirenje infekcije na druge masine na Internetu :) No, vredelo je, botnet je narastao do skoro 500 kompjutera... :D

Ovo je potecijalno veći skandal nego Klinton-Lewinsky, jedan od najstarijih i najuticajnijih moderatora prestižnog Benchmark foruma je upravo priznao da je namerno kreirao backdoor trojanac sa svrhom širenja na druge računare. Mislim da je ovo dovoljan razlog za 'impičment' ili bar saslušanje pred savetom mudraca... :D

@ max9998 i kutija
Bolje bi bilo da ste izašli u grad i potražili neku devojku da vam skine mrak :d

Ma to reci Igoritzi :)

Ovo je potecijalno veći skandal nego Klinton-Lewinsky, jedan od najstarijih i najuticajnijih moderatora prestižnog Benchmark foruma je upravo priznao da je namerno kreirao backdoor trojanac sa svrhom širenja na druge računare. Mislim da je ovo dovoljan razlog za 'impičment' ili bar saslušanje pred savetom mudraca... :D

Kajem se, strasni sude :)
Lepo je imati svoj botnet, a jos lepse ga je koristiti :D :D :d

Poslednja izmena:
btw. jedan 'uradi sam' virus aka glitch za Windows 7 - dva podfoldera u korisničkom folderu targetujte na isti folder, npr. My Documents i My Downloads targetujte na D:\My Documents a onda pokušajte ispraviti to... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno