Šta je novo?

Kako spojiti 5 iso fajlova u 1?

igor2

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
660
Znaci imam suse koje sam dobio narezane na 1 dvd kao 5 iso fajlova.
Kako tih 5 spojiti u 1 i lepo narezati DVD?

Da li su to iso fajlovi 5 cd-a ili je iso fajl dvd-a podeljen na 5 dela?
Ako je iso dvd-a, mozes ih spojiti preko Total Commander-a. Postuj nazive fajlova.

iso fajlovi 5 cd-a.
Znaci narezano je 5 instalacionih cd-a (iso fajlovi) na 1 dvd.
Zasto je to radjeno ne znam.

Nije valjda da to moze komandom combine files iz TC-a? :)

Poslednja izmena od urednika:
Posto su cd-ovi u pitanju moraces da ih narezes na cd-rom medijume. Preporucujem ti da nadjes dvd verziju instalacije.
Bilo koji fajl koji je splitovan moze da se sklopi preko TC-a komandom combine files.

Ne mozes da ih spajas, ako su to ISOi instalacionih CDova. Mountuj svaki iso preko negog virtual cd drajva (Daemon tools, Nero Imagedrive,...) i koristi ih kao normalne diskove.

ma ok je to.
Samo kako da ga mountujem ako instaliram na cist HDD :)
Nista narezace se 5 cd-ova dok se ne skine dvd image...

U principu, moze i tako imas kucnu mrezicu i slab download; jes' da se komplikuje stvar, ali...

Na win kompu se mountuje ISO fajl i digne FTP server tako da se deli taj virtuelni opticki drajv. Za instalaciju je dalje potreban samo mali netinstall image (za neke distroe je velicine jedne diskete, za druge distroe par desetina MB). Pokrene se taj netinstall, ukaze se na kojem (lokalnom) FTP serveru se nalazi instalacija i vozi.

igor2 je napisao(la):
iso fajlovi 5 cd-a.
Znaci narezano je 5 instalacionih cd-a (iso fajlovi) na 1 dvd.
Zasto je to radjeno ne znam.

Verovatno je image DVD-a napravljen u alcoholu 120% na mašini koja nema NTFS file system. Alcohol ima mogućnost da splituje image pošto na fat32 nemože postojati jedan fajl koji je preko 4gb. Mountuj samo prvi image i pogledaj da li se vidi sadržaj svih 5 imageova. Sadržaj imageova pogledaj sa UltraISO ili WinRAR. Ako je to slučaj onda samo uradi disc copy na prazan dvd i nema šta da se mučiš sa spajanjem jer će alcohol to odraditi u letu.

alex303 je napisao(la):
Verovatno je image DVD-a napravljen u alcoholu 120% na mašini koja nema NTFS file system. Alcohol ima mogućnost da splituje image pošto na fat32 nemože postojati jedan fajl koji je preko 4gb. Mountuj samo prvi image i pogledaj da li se vidi sadržaj svih 5 imageova. Sadržaj imageova pogledaj sa UltraISO ili WinRAR. Ako je to slučaj onda samo uradi disc copy na prazan dvd i nema šta da se mučiš sa spajanjem jer će alcohol to odraditi u letu.

Nisi pazljivo procitao. Covek ima program na koji dolazi na 5 CD-a a ne na jednom DVD-u (kao npr. sto imas neke Linux distroe tipa Mandriva,Suse itd. kojima mozes image skinuti i u verziji za vise CD-a ili u verziji za DVD).
RazbojNick je lepo rekao kako stoje stvari, ili narezes 5 image-a na 5 CD-RW ili nabavis DVD image tog programa ili pokusas uraditi kao sto je silverglider predlozio.

Matthias je napisao(la):
Nisi pazljivo procitao. Covek ima program na koji dolazi na 5 CD-a a ne na jednom DVD-u (kao npr. sto imas neke Linux distroe tipa Mandriva,Suse itd. kojima mozes image skinuti i u verziji za vise CD-a ili u verziji za DVD).
RazbojNick je lepo rekao kako stoje stvari, ili narezes 5 image-a na 5 CD-RW ili nabavis DVD image tog programa ili pokusas uraditi kao sto je silverglider predlozio.

Uh izvinjavam se. :wave:

nemoguce da suse ne dozvoljava da se butuje sa prvog cd-a a da se posle instalira odakle bilo...ja sam tako fc4 instlirao... raspakovao sve cd-ove u jedan folder (cak sam updateovao preko ftpa sve sto je izaslo novo u medjuvremenu) i pokrenuo instalaciju sa cd-a i onda mu rekao da se instalira iz foldera gde sam potrpao pakete...

Vidis to sam i ja probao, ali nakon instalacije sa cd 1 on trazi cd 2, nisam uspeo da ga nateram da instalira iz drugog foldera (u ovom slucaju DVD) .

Evo resenje za v9.3 5CDs verziju:
Kod:
#!/bin/bash

# Uncomment this section if you have physical cds and want to convert them to
# ISOs first. You need to have the ISOs, named as in this script, for this
# script to work predictably.
#------------------------------------------------------------------------------
#echo Please insert disk 1 of 5 and hit any key to continue.
#read key
#dd if=/dev/cdrom of=SUSE-9.3-Prof-i386-CD1.iso
#echo Please insert disk 2 of 5 and hit any key to continue.
#read key
#dd if=/dev/cdrom of=SUSE-9.3-Prof-i386-CD2.iso
#echo Please insert disk 3 of 5 and hit any key to continue.
#read key
#dd if=/dev/cdrom of=SUSE-9.3-Prof-i386-CD3.iso
#echo Please insert disk 4 of 5 and hit any key to continue.
#read key
#dd if=/dev/cdrom of=SUSE-9.3-Prof-i386-CD4.iso
#echo Please insert disk 5 of 5 and hit any key to continue.
#read key
#dd if=/dev/cdrom of=SUSE-9.3-Prof-i386-CD5.iso
#------------------------------------------------------------------------------

#Mount the CDs in loopback mode:
mkdir CD1 CD2 CD3 CD4 CD5

mount SUSE-9.3-Prof-i386-CD1.iso CD1 -o loop
mount SUSE-9.3-Prof-i386-CD2.iso CD2 -o loop
mount SUSE-9.3-Prof-i386-CD3.iso CD3 -o loop
mount SUSE-9.3-Prof-i386-CD4.iso CD4 -o loop
mount SUSE-9.3-Prof-i386-CD5.iso CD5 -o loop

# Create a basic structure to overwrite files we need to modify for the CD (the checksums and boot files).
cp -a CD1/boot .
mkdir i586 i686 noarch

# Create the NEW MD5SUMS as one file in order to allow SuSE to validate (thus install) all of the files from every CD and not just CD #1
# For the i586 directory:
cat CD1/suse/i586/MD5SUMS CD2/suse/i586/MD5SUMS CD3/suse/i586/MD5SUMS CD4/suse/i586/MD5SUMS CD5/suse/i586/MD5SUMS > i586/MD5SUMS
# For the i686 directory:
cat CD1/suse/i686/MD5SUMS CD2/suse/i686/MD5SUMS > i686/MD5SUMS
# For the noarch directory:
cat CD1/suse/noarch/MD5SUMS CD2/suse/noarch/MD5SUMS CD3/suse/noarch/MD5SUMS CD4/suse/noarch/MD5SUMS CD5/suse/noarch/MD5SUMS > noarch/MD5SUMS

# Now, create the ISO:
mkisofs -o SuSE_9.3.iso -b boot/loader/isolinux.bin -c boot/loader/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -l -P SuSE -r -T -V SuSE_9.3 -x CD1/boot -x CD1/suse/i586/MD5SUMS -x CD1/suse/noarch/MD5SUMS -x CD1/suse/i686/MD5SUMS -x CD2/suse/i686/MD5SUMS -x CD2/suse/i586/MD5SUMS -x CD2/suse/noarch/MD5SUMS -x CD3/suse/i586/MD5SUMS -x CD3/suse/noarch/MD5SUMS -x CD4/suse/i586/MD5SUMS -x CD4/suse/noarch/MD5SUMS -x CD5/suse/i586/MD5SUMS -x CD5/suse/noarch/MD5SUMS -graft-points CD1 boot/=boot suse/i586/MD5SUMS=i586/MD5SUMS suse/noarch/MD5SUMS=noarch/MD5SUMS suse/i686/MD5SUMS=i686/MD5SUMS suse/=CD2/suse suse/=CD3/suse suse/=CD4/suse suse/=CD5/suse media.2/=CD2/media.2 media.3/=CD3/media.3 media.4/=CD4/media.4 media.5/=CD5/media.5

# Now just burn the ISO to a DVD (hint: use 'growisofs' or your favorite GUI-frontend to 'growisofs'). Optionally, you can mount this ISO like you did #above to verify it will work correctly, or if you don't want to actually burn it. Just call:
#mkdir DVD
#mount SuSE_9.3.iso DVD -o loop

# Enjoy!

a moze i ovo da koristi:
http://en.opensuse.org/Making_a_DVD_from_CDs

Ako imas Fedorine CD-ove, mozes ih spojiti u DVD iso, prema uputstvu sa

Kod:
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=28275&highlight=dvd+iso

:type:

Zeljko_NS je napisao(la):
Ako imas Fedorine CD-ove, mozes ih spojiti u DVD iso, prema uputstvu sa

Kod:
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=28275&highlight=dvd+iso

:type:
pa lepo je napisao sta ima :D:
igor2 je napisao(la):
Znaci imam suse koje sam dobio narezane na 1 dvd kao 5 iso fajlova.
Kako tih 5 spojiti u 1 i lepo narezati DVD?

Ljudi, cini mi se da je ono sto meni treba najpribliznije ovoj temi, pa bih vas zamolio za odgovor.
Kako mogu da konvertujem BIN file i avi ili neki drugi video format, posto imam neki film u tom file-u i ne znam kako da ga konvertujem da moze da se pusti preko bilo kog programa ! ! !

Nema veze, a i omasio si sobu :)
BIN file je magicISO image format, ubaci ga u njega i konvertuj u ISO ili direktno iz njega izvuci sta ti treba, pa dalje manipulisi sa filmom.

Zapravo BIN nema veze ni sa jednim programom (mada je ako se sećam prvobitno počeo da ga koristi CDRWin pre hrista), a vrlo verovatno se radi o Video CD-u gde je disk sastavljen od dve staze a film se nalazi u drugoj (a samim tim otpada konverzija u ISO, jer ISO ne može da sadrži multitrack disk). S obzirom da Video CD koristi MPEG1 gde je snimak već sam po sebi loš, nema poente rekompresovati ga u bilo šta jer će kvalitet da bude ko na mobilnom telefonu, već je dovoljno rebuildovati taj film u regularni .MPG preko recimo VCDGear-a (komanda "Bin (disc image) -> mpeg").

Boze, a ja mislio da nesto znam o ovim cudima. Hehe.
Hvala u svakom slucaju na pomoci ! ! !

Htio bih da pitam nesto.
Imam ISO fail velicine 6,7 GB.Tačnije to je igrica i htio bih da je narezem na dvd ali kapacitet DVD-ija je 4,7 GB.Pa ako moze da mi neko pomogne kako bih podijelio taj iso fail na dva dijela,pa kada bih instalirao igricu da posle odredjenog vremena zatrazi CD-2.

Ako nisu zasebni ISO fajlovi mozes koristiti hjsplit.exe!

Poslednja izmena:
mnogo bolje winrar umesto hjsplit, a ako je vazan .iso onda dodati 'recovery' iliti redundansu..

jedan od problema sa .iso fajlovima je shto (kolko znam) nema pravog nacina da se proveri da li je ostecen (za razliku od rar arhiva). zbog toga cesto daju md5 sume na sajtovima i sl. zato ih treba uvek pakovati a obicno se nesto i ustedi.

Vrh Dno