Šta je novo?

Kako skladištite vaše podatke?

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + Corsair H100i PRO XT
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
Kingston Beast 2x16GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, kako su vam organizovane particije i čuvanje filmova, muzike, šta već imate od podataka?

LM, do pre neki dan mi je stajalo 4x1.5TB u RAID5 u Synology NAS-u kao jedna particija o 4TB, ali me je nedostatak prostora i poslednji trenutak dok mogu da rasturim RAID bez gubljenja podataka (tj. da imam gde da prebacim) vratio na 5x1.5TB kao 5 zasebnih slova i sad, naravno, imam problem sa organizacijom foldera.

Gledao sam mount points kao podfolder, opet je to nekako... bzvz, podfolderi su opet zasebni diskovi, moram da 'delim' folder sa filmovima na dva dela, a to imam i sa posebnim slovima.

Dynamic disk sam probao da razvučem na dva diska, izvadim bilo koji - nema ničega, volume se vodi kao Failed i ne bih dalje od toga da istražujem kako spasiti 6TB podataka.

Na kraju se opet vraćam na RAID koji sam hteo da izbegnem posle čitanja nekih problematičnih priča o rebuildu RAID5 nizova većih od par TB. Generalno, nije mi toliko bitno da svi podaci budu zaštićeni, ali ne bih da ako umre jedan disk, to povuče sve ostalo. RAID5 je tu najpovoljniji po pitanju prostora (najmanje se gubi), ali može biti problematičan ako nešto umre, ne mora disk, kontroler gekne i ćao. Sa 4 diska više na gomili mogu da dobijem samo sa JBOD, ali pošto nemam kontroler, ne mogu da probam, a koliko sam našao po netu, i tu je slično kao i kod Dynamic diskova.

Predlozi, saveti? Naravno, jedna od opcija je zameniti 4x1.5TB sa 4x3TB, ali bih da čujem i neko jeftinije rešenje. :d

PS. Molim da se preskoče priče 'šta će ti', 'ja skinem ponovo kad mi treba, čuvam 10 najboljih', 'download interneta' i sl. - zamislite da je umesto filmova pisalo virtuelne mašine koje želim da čuvam u istom folderu a ne razbacane po više diskova. Hvala.

Mozda glupa ideja sa moje strane, ali razvrstaj ih po godini/zanru ili tako nesto, ako ti to ne predstavlja preveliki problem sto se pristupa tice.
Bar bih ja tako uradio, jednstavno bi me zamaralo da sad razmisljam o nekoj komplikovanijoj tehnici jer su ipak "samo" filmovi u pitanju, nisu neka bitna dokumenta, da tako kazem.

Ja drzim na 2 zasebna diska pomalo istumbano (2x1.5tb), ali planiram po godini da ih razvrstam.

Ja bih postavio drugo pitanje, ali u istu svrhu... Posto sam vec popunio ovaj jedan hdd od 1.5TB, planiram da uzmem jos 3 takva kada se smire cene...e sada ja ne zelim RAID jer ce mi ti diskovi vec biti puni donekle, ali mi treba sigurnost.. Resenje koje sam ja video je u programima koji jedan ili vise hdd-ova odvoje za pravljenje parity informacija.. To mi se svidja jer u svakom trenutku mogu da razbijem niz diskova i da zadrzim podatke na svakom.. Nasao sam nekoliko programa te vrste, ali mi nijedan ne odgovara 100%. Npr. UnRaid je super, ali zahteva odvojenu masinu kako bi se izvrsavao, disparity je napusten koliko sam video, a FlexRaid je u nekoj stalnoj alfa, beta test fazi... Ima li nekog komercijalnog resenja?

@mickey, ja sam trenutno digao ruke od cuvanja vecih fajlova (cak i VM-ova bash) ako ne stanu na SSD-ove. Znaci ~1TB prostora trenutno, sta stane stane, ako mi treba vise od toga nije ni bitno.
Ali sa toliko diskova, ne mozes imati organizaciju bez RAID-a a da neki disk, nekako, uvek ima previse ili premalo prostora. Ako te taj detalj ne brine, dok su bili manji diskovi, nekoliko kolega, koji su bekapovali net sa tada brzih satelitskih linkova, je drzalo diskove po zanrovima i vadilo/ubacivalo po potrebi.

RAID5 se moze rekonstruisati, pod uslovom da preostali diskovi nisu osteceni. Npr. RAID Recovery program mi je prepoznao razne implementacija RAID5 (sve se svode na parity, samo se razlikuje GDE je prvo parity i u kom smeru ide).
E RADI6 vec... to ne pomisljajte.. samo isti kontroler, pa i tada cesto samo ako imate srece moze da se rekonstruise.

@zecha, ne kapiram, hoces parity za sigurnost, ali neces RAID5? Kontradiktorno mi zvuci?

Nisam razumeo da li svi diskovi treba da su onlajn ili moze frizbi net, ja sam to resio sa sata dokom i svaki hard ima i kopiju pa ako gekne neki imam bekap. Pristup je prilicno lak i brz ali nisu svi fajlovi pristupacni istovremeno.

Pa poželjno je da budu onlajn, zato i pokušavam da ih sve naguram u isto slovo. :)

@alfa - nadao sam se da ima još neka varijanta koju sam prevideo. :d Sve više mi deluje da će za sad morati da padne sortiranje i razdvajanje kao najjeftinije rešenje s obzirom na cene diskova... :(

@alfa

Ne ne...necu klasican RAID, vec hocu neki program koji je slican FlexRAID programu...da radi pod Windowsom i da ima opciju da od HDDa koji mu ja oznacim napravi parity drive..nesto kao snapshot raid samo u realtime vremenu... http://en.wikipedia.org/wiki/FlexRAID
Kod tih programa je karakteristicno to da to nije RAID u klasicnom smislu, vec je svaki HDD zasebna jedinica koja funkcionise nezavisno od ostalih diskova...

Nazad
Vrh Dno