Šta je novo?

Kako skinuti hladnjake sa memorije?

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Do sada ovo nikada nisam radio, (uvek sam ih samo lepio :D) hteo bih da skinem male Alu hladnjake sa memorije i da ne ostanu tragovi na čipovima. Alu hladnjaci u CM, čini mi se da se sami lepe (imaju onu žvaku na sebi), dobro se drže na memoriji. Povlačenjem neće da popuste, jel treba da se greju i kako ili šta?
Takođe, na par mesta oko NB-a na ploči ima par flekica, čini mi se da su od paste ali su zakorele, kako njih da otklonim. Na vodovima su pa mi se ne grebe. Topla voda i krpa? Ili sme Alkohol?
:wave:

Ona zvaka se zove duplofan iliti obostrano lepljiva traka.
Uzmi neko pvrdo parche plastike ( da ne bi napravio grebu ) i ko nozem polako odvajaj hladnjake. Sledeci put kad budes zeleo da ih koristish kupi duplofan i zalepi ga kao i shto je stajao.

to3a je napisao(la):
...
Sledeci put kad budes zeleo da ih koristish kupi duplofan i zalepi ga kao i shto je stajao.

Gde to ima da se kupi?

da, i mene zanima.
moze li info na pm?
hvala.

Momci, memoriju sam očistio, ne poznaje se da su hladnjaci bili na njoj.
Drugo me i dalje buni:
Takođe, na par mesta oko NB-a na ploči ima par flekica, čini mi se da su od paste ali su zakorele i na njih se nalepila prašina pa sada deluje ko da su izrasle dlake :d, kako njih da otklonim. Na vodovima su pa mi se ne grebe. Topla voda i krpa? Ili sme Alkohol i od koliko %?

ja za te stvari koristim apotekarski alkohol, od 70%.
radi posao.

Cist alkohol (oko 95 %) je bolji jer ne sadrzi mnogo vode ( kao apotekarski 30 % vode) i isparava odmah.Voda je opasna cak i traovima kada su el. kola
u pitanju.

Bilo koja materija koja ne topi lak (; i krpa ja koristim axel multiuso - technost za pranje prozora, a za manje osetljive materijale i onu za odmascivanje. Vidi shta ti keva ima od te kucne hemije.
Duplofan mozes da kupish u npr metro-u ja sam tamo kupio jedan pristojan.

e ja imam malu zalbu na to... ja sam pokusavao da lepim i dobro to sam uspeo, ali sam napravio s*anje kada sam je skidao... nekako nisam uspeo da je skinem lepo pa sam lepo skinuo i chip zajedno sa hladnjakom..vidite ipak treba napisati uputstvo za ovakve kao sto sam bio ja :)... ali na greskama se uci..

!!!!!!!!
koji si ti car !!

btw, gde ima da se nadje duplofan sem u metrou ?

Poslednja izmena:
meni kazes?? ma nisam ja car nego ta da nisam znao skoro nista, pa reko malo da se bavim kvaranjem..pozz

da, tebi kazem.
brate, pa trebao si PRVO da pitas, pa onda da cupas...
al' sad bar znas...
ja stalno imam frku da ne iscupam chip kad skidam te samolepive hladnjacice, al' mi se do sad nije desilo.

heh ima vremena, desice se nedaj boze...da ne cuje zlo!! a ja tada nisam ni zno za benchmark...

e cool a kako ja da skinem hladnjake sa onih plavih geil ram-ova?

e, pa lepo - srafcigerom. i to velikim i tupim, pa podvuces izm. 'ladnjaka i cipa.
onda ga zavrnes, kao da zavrces sraf, dok se ne odvoji, al' pazis da ne pokrivis 'ladnjak (jer je od al, mekan je).
ja sam, verovao ili ne, samo jednom tako skinuo 'ladnjake s memorija, sve je bilo ok, ali se ne usudjujem da to tako uradim ponovo.
tad sam bio malo (vise) po@%*&eo.
ako hoces, probaj tako...

I onda da od tog okretanja ostanem bez mem. Chim se krivi hladnjak sigurno ce da se oshteti i chip.

pa meni se nije nista ostetilo, cak je to omogucilo bolji oc, zbog boljeg hladjenja...

Ja sam na bad axe pre 3 dana ipak prvo zagrejao fenom te coler masterove hladnjake i odlepio ih bez problema. Nije bilo potrebno cak ni mnogo zagrevati; mada nisam ni hteo da rizikujem ipak je to skupa ploca ;o)

Sto se tice one trake koja se lepi sa dve strane mislim da ih ima po farbarama; bar sam ja tamo kupio jednu takvu (rekose da sluzi da se zalepi tepih da nebi klizao po sobi; a ja im reko hm, da za tepih :d ).

a dal' je ta traka termoprovodna?
moze samo da ti napravi stetu ako nije.

bla...jel brate postoji neki laksi nacin za sidanje hladnjaka ??od kuvanj,alokoholiziranj,i chupanja nozem, naravno i bezbedniji!?

svaki lepak je hemijska mesavina koja za posledicu primene stvara mehanicku vezu.
postoje samo 2 nacina za razdvajanje zalepljenih povrsina :
- fizicka sila
- hemija koja bi razlozila sam lepak (al' su takve supstance vrlo agresivne, pa nacnu i jos ponesto sa strane)

mislim da je fizicku silu lakse kontrolisati, bar u kucnim uslovima.
nadam se da je sad jasnije ?

Proday je napisao(la):
..Sto se tice one trake koja se lepi sa dve strane mislim da ih ima po farbarama; bar sam ja tamo kupio jednu takvu (rekose da sluzi da se zalepi tepih da nebi klizao po sobi; a ja im reko hm, da za tepih :d ).
Nemoj to nikako! Nema to veze sa termo-provodljivoscu.

A da li kad menjam hladnjake(planiram da na ram stavim onaj cm bakarni) stavim pastu na chipove ili traku? Poshto mi se chini daje mnogo bolje resenje pasta ali ne znam kakvo ce onda biti naleganje.

Pa, uvek mozes pored paste da stavis malo super lepka na ivicama cipa. To nece da popusti.

Cwelle je napisao(la):
Pa, uvek mozes pored paste da stavis malo super lepka na ivicama cipa. To nece da popusti.
A kako ćeš to da skineš ako zatreba? :)

Nisam mislio da li ce da se odlepljuje ili sl. nego kad pogledash hladnjake za mem, oni imaju onu traku debelu oko 1mm a na vrhu ih steze neka kao shtipaljka(i tamo gore se gornji delovi dodiruju) shto dalje ne omogucava pravilnonaleganje preko celog chipa.E sad ja pitam da li je neko mozda to radeo pa moze da mi kaze dal moze neshto da se izmoduje.:wave:

Ma skidanje hladnjaka je slično pecanju, moraš biti strpljiv i polako to raditi. Lično mi se više sviđa primena dobro odmerene sile, nego hemije, ali verovatno bi bilo najbolje oboje.
Nikada ne treba uzeti hladnjak i čupati ga sa čipa. Treba ga polako vući i pri tome, ako se baš ne da, čip pridržavati nekim šrafcigerom.

Nazad
Vrh Dno