Šta je novo?

Kako skinuti grafičku?

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Zdravo dobri ljudi.
Trebao bih skinuti grafičku kako bih instalirao nvme.
Sjećam se pre godinu dana da sam odustao od toga jer nisam znao način.
Uglavnom znam da se pritisne ovaj osigurač (označen na slici) i da bi trebala sama da iskoči ali oliko se sećam to se nije desilo a ja sam se bojao da je čupam prema sebi jer jednom sa slomio isti osigurač na Asrock ploči.
Može mi neko tačno reći kako se skida grafička.
Ploča je Asus-ova.

Prilozi

• 20220813_104842.jpg
    20220813_104842.jpg
    427.6 KB · Pregleda: 165
  • 20220813_104836.jpg
    20220813_104836.jpg
    547.9 KB · Pregleda: 139
  • 20220813_104813.jpg
    20220813_104813.jpg
    149.2 KB · Pregleda: 150
stisneš ga sa druge strane. ne vidiš gde jer ti je debela grafička, zavučeš prstić sa druge strane i pristisneš dok ne osetiš da se ugiba. ako nemaš drugi PCI-Ex slot da vidiš kako to izgleda ispod, pogledaj manuel za ploču, tamo je nacrtano kako to izgleda.

edit: a možda je i na obaranje, ne vidim od ove prašinice. u tom slučaju, pristisneš šrafcigerčetom najdalji deo da se pregibne ka ploči.

Poslednja izmena:
1660384700501.png

jea, na obaranje. ovako to izgleda ispod. daklem, stisneš nečim ovo krilce u pravcu ka ploči, to će da izdigne kartu sa te strane i ukloni osigurač.

stisneš ga sa druge strane. ne vidiš gde jer ti je debela grafička, zavučeš prstić sa druge strane i pristisneš dok ne osetiš da se ugiba. ako nemaš drugi PCI-Ex slot da vidiš kako to izgleda ispod, pogledaj manuel za ploču, tamo je nacrtano kako to izgleda.

edit: a možda je i na obaranje, ne vidim od ove prašinice. u tom slučaju, pristisneš šrafcigerčetom najdalji deo da se pregibne ka ploči.
I zvekne šrafciger po vodovima po ploči i onda i ne mora da skida grafičku više...

Nikako šrafcigerom. Samo plastičnom spudger-om, ako ne može da se dohvati prstima. Ali i tu treba opreza, da ne skineš neki kondenzator sa ploče ako omašiš, ali ako se ide precizno, nema frke.

Kad ne znaš, jeste nauka. Ja sam imao slučajeve gde ljudi nisu pritiskali taj osigurač i vadili grafiku sa sve plastikom pci slota.

Ovako kao primer dole. Kad sam prvi put video, slošilo mi se. :)

1792_brokenslot.png_width=1600&format=jpg.jpg

Ja sam lično upropastio svoju jednu ploču pre nekih 8 godina kada sam vadeći 980ti zaboravio da pritisnem taj mali držač. I povučem i počupam PCI-E slot. A radio sam to isto ispravno X puta pre toga. Brain fart....

Prvo sam psovao pola sata a onda sam otišao, kupio novi ploču i još jednu 980ti i uključio SLI kako bih zalečio taj duševni bol.

A i sa šrafcigerom sa se zeznuo par puta... samo što me htela sreća pa nisam ništa uništio...

Zdravo dobri ljudi.
Trebao bih skinuti grafičku kako bih instalirao nvme.

Zdravo druže. Možda je najbolji savet da ti taj posao odradi neko. I ako je većini nas to rutisnki posao, to tebi iz "x" razloga može napraviti pravi problem. Ako baš želiš da naučiš, dok ti neko montira možeš da posmatraš, ili da da pitaš da ti pokaže.

Evo ovako,ja sam skinuo šarafe i to i treći i krenuo sa pritiskanjem ovog osigurača ali naprosto ne ide...primjenio sam silu ne možda prejaku ali sam pritiskao i kao što vidite neće da se spusti ka dole kako bih izvadio kartu...kao da je zaglavljena ali ja vala ne želim primjeniti jaču silu jer sam pre par godina i slomio ovaj osigurač.

Skini plocu, odnesi u bilo koji servis i neka ti skinu ljudi, cisto sumnjam da ce bilo ko da ti uzme pare za to, ili ako uzme bice nesto simbolicno.

Ma kako debela ovo je tanja karta nego inače serije 2000/3000, kakvo debela, čoveče ovo je 1660 Ti...drugu stranu osigurača ne vidim jer ga je pokrila karta...
Skini plocu, odnesi u bilo koji servis i neka ti skinu ljudi, cisto sumnjam da ce bilo ko da ti uzme pare za to, ili ako uzme bice nesto simbolicno.
evo druže letim da nosim kućište od 40 kg nekome da mi sam skine grafiku :D

Evo ovako,ja sam skinuo šarafe i to i treći i krenuo sa pritiskanjem ovog osigurača ali naprosto ne ide...primjenio sam silu ne možda prejaku ali sam pritiskao i kao što vidite neće da se spusti ka dole kako bih izvadio kartu...kao da je zaglavljena ali ja vala ne želim primjeniti jaču silu jer sam pre par godina i slomio ovaj osigurač.

Probaj da je mrdas levo desno i ujedno vuces lagano ka sebi. Pomeranjem gore dole neces nista postici.

Ma kako debela ovo je tanja karta nego inače serije 2000/3000, kakvo debela, čoveče ovo je 1660 Ti...drugu stranu osigurača ne vidim jer ga je pokrila karta...

evo druže letim da nosim kućište od 40 kg nekome da mi sam skine grafiku :D
Koji deo u "skini plocu" ti nije jasan?

misliš

"skini ploču zajedno sa grafikom,
ali tako da prvo odšrafiš šraf koji pridržava grafiku za zadnju stranu kućišta,
vodeći računa da grafika uvek bude na 90 stepeni od ploče,

kako se ne bi iskrivila i polomila pci express slot"

kolega pc partpiker je više puta do sad pokazao sklonost za šalu i viceve, tako da je moguće da se i sada sa nama malo "šaji".

kolegi poručujemo da kućište odnese u servis , kako bi sprečio oštećenja hardvera, povrede i eventualnu smrt.
a , ukoliko iz nekog razloga , ne sme da nosi teret veći od 30kg, da pozove servisera koji će da dođe do njegovog prebivališta
i opravi mu kompjuter na licu mesta.

Zar neko gore nije napomenio da se ne čačka šrafcigerom? Kako vidim osigurač je skinut, šta onda još čačkaš?

Proveri da se nije zaglavila između zadnje pregrade od grafe(bracket-a) i kućišta. Probaj olabaviti malo šarafe koje drže pregradu za grafu, i prvo pregradu (bracket) povuci gore. Možde neki kabel blokira vađenje?

Mada svakako preporuka servis.

Snimak ekrana 2022-08-14 134058.jpg

Poslednja izmena:
Ma kakvi društvo malopre pritišćem znači palcem osigurač svom jačinom ni da makne....nešto je na neki način zaglavilo.
Ispade nesposoban da skinem grafičku a skidao sam grafičku najmanje 10 x sa svoje druge ploče gde je osigurač ajd da kažem "razrađen".
Ovo je nova ploča pa nešto ne ide....
Ja ne znam šta više činiti neću ništa vidjet ću da zovnem nekog od servisera ali stvarno me sramota majke mi..
Hvala svakako svima!!!
Zar neko gore nije napomenio da se ne čačka šrafcigerom? Kako vidim osigurač je skinut, šta onda još čačkaš?

Proveri da se nije zaglavila između zadnje pregrade od grafe(bracket-a) i kućišta. Probaj olabaviti malo šarafe koje drže pregradu za grafu, i prvo pregradu (bracket) povuci gore. Možde neki kabel blokira vađenje?

Mada svakako preporuka servis.

Koje pregrade druže, misliš gde su video portovi?

Poslednja izmena:
da li mozes da uslikas nekako ovo zaokruzeno, na videu mi deluje kao da je iskrivljeno ili cak napuklo unutar tog osiguraca

geforce-gtx-1080-ti-2c50-P@2x.png

Otkači usb3.0 kabl sa matične ploče, otkači kablove napajanja sa grafičke karte.

Palcem leve ruke polako pritiskaj na dole taj osigurač pcie slota, palcem i kažiprstom desne ruke polako pomeraj gore-dole zadnji deo grafičke karte (ovaj koji si oslobodio od kablova).

(16:58) EDIT: podrazumevam da si odšrafio šrafove kojima je grafička karta pričvršćena za šasiju. :)

da li mozes da uslikas nekako ovo zaokruzeno, na videu mi deluje kao da je iskrivljeno ili cak napuklo unutar tog osiguraca

Pogledajte prilog 352405
Meni nista nije jasno.
Jel ja gresim ili karta nije do kraja usla u slot?
Pa i ne moze jer sa leve strane udara u plocu (treca slika).
Pa skinuo sam sarafe nisam glup ***..to sam slikao pre skidanja sarafa...

Pogledajte prilog 352405

Prilozi

• 20220814_173016.jpg
    20220814_173016.jpg
    160.9 KB · Pregleda: 89
  • 20220814_173123.jpg
    20220814_173123.jpg
    229 KB · Pregleda: 69
  • 20220814_173050.jpg
    20220814_173050.jpg
    346.6 KB · Pregleda: 65
  • 20220814_173039.jpg
    20220814_173039.jpg
    137 KB · Pregleda: 81
Meni nista nije jasno.
Jel ja gresim ili karta nije do kraja usla u slot?
Pa i ne moze jer sa leve strane udara u plocu (treca slika).
tako i meni izgleda, onda taj osigurac nije kliknuo do kraja pa i nema lever da izbaci napolje graficku

edit: da polozis kuciste na bok, pa probas da pritisnes graficku (ne jako) da sedne skroz u slot, da vidis hoce li se taj osigurac pomeriti ka gore, tj ka tebi

edit 2: mislis cetvrta slika? ovo zaukrozeno?
moguce da je to problem :D

samo kako je usla onda lol

20220814_173039.jpg

Sad sam pogledao video.
Ovde koliko vidim je premala sila za skidanje grafike,ako si je tako vadio do sad.

Neznam,moguce da nije do osigurača problem vec položaja grafike i gde ima otpor.
Ako nije lepo legnula,a ti vučeš na onu stranu gde je vec malo "izašla tu neće da može.Druga strana treba da se vuče,čak i da se kosi sa otporom na kućištu.Otpor u slotu ne sme da ima.

Vrh Dno