Šta je novo?

Kako se ubacuju novi HDD

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
LJudi , treba da kupim novi hdd, od 320gb, sata, a vec imam jedan od 40gb ata, na kome je OS, i ima jos jednu particiju za podatke na sebi.
Kako da ja ubacim ovaj novi HDD i da li je potrebno da vrsim reinstal xp-a jer sam ga uradio prije 20tak dana, ili ga samo ustekam.

MOlim za pomoc.

samo ustekas..ali provjeri ima li ti ploca sata konektore

Samo ga prikopcas sata kablom i sata power kablom (ako ga nemas, samo kupis adapter sa molexa).

I nema potrebe da radis reinstall OS ako ces da ti on ostane na onom HDD od 40 GB, a da taj od 320 GB koristis za smestaj podataka bilo koje vrste, mozda za instalaciju igara ili nesto slicno.

Imam sata prikljucak, nova je ploca, ali me interesuje taj power kabal.
Imam vise kablova, tj. prikljucaka na jednom kablu.
Na dvd-u i na ata HDD prikljucni su od bjele plastike uzi i deblji, a imam i neke crne tanke siroke prikljucke, komada dva, jesu li to ti power prikljucci.

Ubodi jedan od tih tankih crnih, oni su za SATA uredjaje.

Naravno ne bi bilo loshe da uzmesh Partition Magic ili neki drugi program za particionisanje i da particionisesh taj disk (najbolje bi ti bilo u odnosu 98GB prema 200GB, poshto cesh na tih nazivnih 320 imati realnih 298GB) jer kasnije ako budesh raskacio taj disk od 40GB imacesh 98 za sistem i 200 za podatke.

Ukoliko pak necesh da particionisesh disk, mozesh da ga koristish i celog za podatke. Koliko vidim niko ranije nije napomenuo da disk osim shto treba da hardverski prikacish, treba i da formatirash da bi mogao da ga koristish za smeshtanje podataka.

To je bar lako(ne morash nishta preko DOS-a). My Computer>Local Disk (X)>Desni Click> Format. Izaberesh File system za NTFS i kliknesh na format.

Umesto X ce ti biti neko slovo, u zavisnosti koliko imas particija i uredjaja.

A moj savet ti je, kad prikacis novi hard disk, taj od 320GB, napravi 2 particije na njemu pomocu programa Partition Magic, i onda lepo na drugu particiju kopiras sve podatke koji su ti bitni (muzika, filmovi,...), a prvu particiju novog hdd-a ostavi praznu.
I onda lepo otkacis stari hdd, taj od 40GB, i prikacis SAMO novi i na njemu instaliras nov operativni sistem na njegovu prvu particiju, tj. na ovu sto je prazna.

A ovaj hdd (pretpostavljam da je ATA) od 40GB prodas za 10-15e.
Sta ce ti matori ATA hdd :) ?

taj crni mali ubodi...

Imam sata prikljucak, nova je ploca, ali me interesuje taj power kabal.
Imam vise kablova, tj. prikljucaka na jednom kablu.
Na dvd-u i na ata HDD prikljucni su od bjele plastike uzi i deblji, a imam i neke crne tanke siroke prikljucke, komada dva, jesu li to ti power prikljucci.

:type:

jednu stranu sata kabla ubodi u plochu a drugu u hard.
A ako na napajanju imas taj mali crni ubodi ga isto pored SATA kabla u HDD
a ako nemas na napajanju onda prikachi preko molex kabla.

Nazad
Vrh Dno