Šta je novo?

Kako se sa Windowsa povezati na Kubuntu Server desktop

keza

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2005
Poena
365
Imam instaliran Kubuntu server 7.04 (ubuntu-7.04-server-i386.iso). KDE sam dodatno instalirao. U lokalnoj mrezi su Windows XP racunari. Problem je, kako se konektovati sa remote desktop na Kubuntu. Sada sam to uspeo (nekako) da podesim sa programom NX Client for Windows. Ali on ima ogranicenje u Free Verziji, da se samo 2 (ili 3?) korisnika moze istovremeno prijaviti.

Da li postoji neko alternativno resenje?

Drugi problem, kako da omogucim da korisnik koji se konektuje preko ovog programa (sa Windows XP), ima prava da uradi shutdown? Sada moram ovo da radim direktno na serveru, a rado bih sklonio monitor :)

Imam instaliran Kubuntu server 7.04 (ubuntu-7.04-server-i386.iso). KDE sam dodatno instalirao. U lokalnoj mrezi su Windows XP racunari. Problem je, kako se konektovati sa remote desktop na Kubuntu. Sada sam to uspeo (nekako) da podesim sa programom NX Client for Windows. Ali on ima ogranicenje u Free Verziji, da se samo 2 (ili 3?) korisnika moze istovremeno prijaviti.
Da li postoji neko alternativno resenje?

Mislim da su X-Server programi (za Win32) koji ti trebaju.
Ranije sam koristio X-Deep, a sad sam presao na Cygwin-ov X-serever.

Da li imas Cygwin na Windows? Ako neces ceo ciygwin da skidas probaj X-Deep, ali nisam siguran da li je FREE.

Drugi problem, kako da omogucim da korisnik koji se konektuje preko ovog programa (sa Windows XP), ima prava da uradi shutdown? Sada moram ovo da radim direktno na serveru, a rado bih sklonio monitor :)

Ja sam na OpenSUSE mogao da ugasim server preko X konzole.
Mislim da to zavisi od prava user-a. :D

Evo sada skidam Cygwin, pa cu probati da se povezem preko njegovog X-servera. X-Deep je Shareware.

Da li se X-server startuje preko bash konzole, ili kako da ga startujem?

Evo sada skidam Cygwin, pa cu probati da se povezem preko njegovog X-servera. X-Deep je Shareware.

Da li se X-server startuje preko bash konzole, ili kako da ga startujem?

Vidim koristio si Cygwin.
(on napravi bash konzolu)
Treba odkucati:
X :1 -query server-name

Sada sam se probao povezati sa Cygwin na Kubuntu. Dobijam sledecu gresku:

A fatal error has occurred and Cygwin/X will now exit.
Please open /tmp/XWin.log for more information.

Vendor: The Cygwin/X Project
Release: 6.8.99.901-4

XWin was started with:
x:1 -query myserver.local

Ne mogu da nadjem XWin.log fajl.
Pretpostavljam da mi X Server nije podesen na Kubuntu kako treba.
Kako da proverim da li je X Server podesen kako treba na Kubuntu?

cek cek a sta fali dobrom starom VNC-u ? ili jos bolje koji ce ti graficko okruzenje za server ti treba samo ssh pristup (putty)

ssh u kombinaciji sa putty koristim, za pokretanje skripta koji pravi bekap, i razna druga podesavanja. Ranije sam koristio Debian na CoLinux, i tu sam radio samo preko Putty. :)

Ali za startovanje i koriscenje VMWare konzole, i pustanje muzike :) na Amarok treba Remote Desktop.

VNC takodje koristim (UltraVNC) za pristup drugim racunarima na internetu, ali da bi VNC radio, user treba vec da bude logovan na sistem. Ili gresim?

Ali za startovanje i koriscenje VMWare konzole, i pustanje muzike :) na Amarok treba Remote Desktop.

Za amarok gresis, potrazi na netu nesto o dcop

npr da probenis pesmu
dcop amarok player next

(uspesno ovako od kuce kontrolisem ktorrent na poslu) :)

VNC takodje koristim (UltraVNC) za pristup drugim racunarima na internetu, ali da bi VNC radio, user treba vec da bude logovan na sistem. Ili gresim?

x11vnc se direktno vezuje za X server, i mozhe se ubaciti negovo dizanje u neku od init sripti. Kod mene je trenutno ovakva situacaija (koristim gentoo linux, ali nema razloga zasto neko slicno reshenje ne bi radilo na kubuntu):
linija ubacena u /usr/kde/3.5/share/config/kdm/Xsetup:
x11vnc -rfbauth /etc/x11vnc.passwd -forever -bg -o /var/log/x11vnc.log
Koristim kdm login ocigledno. Neshto slicno sam uspeo da uradim i sa gdm, ali cu morati da proverim pa da ti javim, ali ti definitivno preporucujem da malo prokopas po netu.

Koristim VNC za X server na CentOS-u i Fedori.
Ne mora korisnik da bude logovan, samo se VNC server daemon pokrene u runlevel3.
Da bi dobio Gnome/KDE moras podesiti vnc/xstartup, posto na ovim distribucijama VNC koristi TWM, imas na netu.

A sto se tice samog gasenja servera, sa SSH i putty-em se konektujes kao root i mozes ga ugasiti (shutdown -h 0 ).

Pozdrav!

Mene interesuje kakva je to primena linux servera, kod koje je potrebno da se n (gde je n>3) korisnika sa XP-a loguju na serverov desktop?

To ti je emulacija proxy-a :D ono loguje se njih 5 na server i surfuju odatle da se ne bi ostetili svoj nezni XP :))) Ne generalno drzati X na serveru je cista glupost iz razloga raspodele resursa i bezbednosti.

x11vnc se direktno vezuje za X server, i mozhe se ubaciti negovo dizanje u neku od init sripti. Kod mene je trenutno ovakva situacaija (koristim gentoo linux, ali nema razloga zasto neko slicno reshenje ne bi radilo na kubuntu):
linija ubacena u /usr/kde/3.5/share/config/kdm/Xsetup:
x11vnc -rfbauth /etc/x11vnc.passwd -forever -bg -o /var/log/x11vnc.log
Koristim kdm login ocigledno. Neshto slicno sam uspeo da uradim i sa gdm, ali cu morati da proverim pa da ti javim, ali ti definitivno preporucujem da malo prokopas po netu.

ok, moram definitivno probati ovo sa vnc.

Mene interesuje kakva je to primena linux servera, kod koje je potrebno da se n (gde je n>3) korisnika sa XP-a loguju na serverov desktop?

Potrebno je da se mogu povezati i korisnici koji se i ne snalaze na linuxu (znaci malo teze shell nalog), i da mogu da odrade neki posao, a da nemaju root sifru, nego da koriste svoji username i lozinku.

A posao je da se npr. pokrene vmware, da bi se nesto testiralo na virtuelnoj masini, da se odradi update, pokrene wine i testira nesto, ili pusti neka muzika :) Ukratko, korisnici koji su se do sada kacili windows server.

Izbegavaj takva direktna logovanja u X. Ako ikako može, skloni ga kompletno da bi se štedeli resursi za takve zahtevnije stvari. Za većinu banalnih stvari za neiskusne korisnike je dovoljno da se obezbedi browser; znači instalira se apache+php i uz njega njega instaliras neki free portal u koji uvežeš skripte koje se bave određenim poslovima. Na primer, imaš već gotove php skripte za puštanje mp3jeva, za kontrolu torrenta, streaming filmova itd. I to sve može da se uradi pre browsera sa jednostavnom identifikacijom korisnika koja je već ugrađena u taj portal (ili u ove druge skripte). Vmware možeš tako da organizuješ da virtuelne mašine budu hostovane na serveru (samba), ali svaki win klijent ima svoj vmware player (free) i može da startuje šta želi prema svojim potrebama.

Koristim VNC za X server na CentOS-u i Fedori.
Ne mora korisnik da bude logovan, samo se VNC server daemon pokrene u runlevel3.
Da bi dobio Gnome/KDE moras podesiti vnc/xstartup, posto na ovim distribucijama VNC koristi TWM, imas na netu.

A sto se tice samog gasenja servera, sa SSH i putty-em se konektujes kao root i mozes ga ugasiti (shutdown -h 0 ).

Pozdrav!

Nikako da stignem da resim ovaj problem sa Ubuntu instalacijom. :(

Za sada sam se zadovoljio koriscenjem komande shutdown -h 0. Tako ne moram da imam prikljucen monitor, da bih uradio shutdown.

Razmisljam da sve reinstaliram, ali to je sada preveliki posao. Ako ne uspem drugacije, morace i to da se uradi.

Ovo je prvi Linux racunar u mrezi, do sada sam samo koristio Debian i to kao CoLinux na Windows Server 2003 :)

Vrh Dno