Šta je novo?

Kako se rešiti Windowsa XP?

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imao sam dual boot sistem (XP + Win 7 32bit). U međuvremenu sam formatirao particiju na kojoj je bio Win 7 kako bih stavio 64-bitnu verziju istog. On je nakon instalacije napravio novi dual boot a vidim da se boot manager nalazi na particiji gde je Win XP (verovatno zato što nju vidi kao primarnu particiju. Ako sad formatiram XP particiju, hoću li imati problema s podizanjem sistema zbog toga? Kako da se najjednostavnije rešim XPa?

Najednostavniji način je EasyBCD. Skini, instaliraj, podesi kako ti odgovara...

a vidim da se boot manager nalazi na particiji gde je Win XP (verovatno zato što nju vidi kao primarnu particiju. Ako sad formatiram XP particiju, hoću li imati problema s podizanjem sistema zbog toga?

Ako ti je XP na prvoj particiji npr C a Windows 7 na D formatiranje particije C bi značilo da nećeš moći da podigneš 7.
U tom slučaju rešenje je ili upotreba nekog specijalizovanog alata ili disk sa instalacijom 7 recimo po ovom upustvu:

http://www.sevenforums.com/tutorials/20864-mbr-restore-windows-7-master-boot-record.html

Pa jesam već. Preko njega sam već uklonio XP iz boot menija, ali sad nisam siguran smem li da formatiram tu particiju ili ne.

Štogod da uradiš biće zbrka na kraju, Boot sector na jednom delu, windows na drugom. Kad već instaliraš 7micu nanovo tokom instalacije formatiraj C: particiju i kad se završi instalacija imaćeš sve gde i treba da bude.

Da kažem da sam rešio problem. Zbrke nema nikakve - bootmgr jeste na drugoj particiji, ali ne vidim kako to može da bude problem :) Ne smeta mi definitivno. Sledio sam link koji je ostavio Kritika. Formatirao sam particiju na kojoj je bio XP, nakon čega Win 7 više nije hteo da se startuje. Onda sam pokušao to da ispravim preko Startup recovery na Windows 7 disku, međutim, to nije prošlo. Onda sam sledio uputstva sa pomenutog linka i kucao komande u command promptu, ni to nije upalilo, iako mi je prijavljeno da je problem rešen. Onda sam opet ušao u command prompt, ponovo otkucao komande, izašao odatle, pa opet startova Startup recovery i posle novog reseta, sve radi normalno :)

EasyBCD bi ti elegantnije resio problem.

A kako? Ono što sam uspeo s njim jeste da obrišem Windows XP iz dual boota i da sklonim uopšte boot manager prilikom podizanja sistema. To međutim nije dovoljno jer sam hteo da obrišem Windows XP instalaciju.

Elegantnije, u smislu da bih izgubio 2 minuta a ne 10 minuta vremena? ;) Objasnite bar kako, jer ja nisam video tu mogućnost s obzirom da je bootmgr bio na particiji gde je XP a tu particiju sam morao da formatiram.

Imaš u BCD Backup/Repair Change Boot Drive. Jedan klik.

Nazad
Vrh Dno