Šta je novo?

Kako se radi BACKUP?

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
Kako da uradim backup podataka AUTOMATSKI. Hocu da svakih par dana na cdrw -u napravim backup svojih opdatiranih podataka bez da rucno moram da idem fajl / datoteka... Pokusao sam sa win xp -ovim autobackup i tu je tako nalupo svega i svacega a podataka (slike, muzika, word dokummenter...) nista... Sta se to desilo i kako da sredim stvar?

Pozdrav!

Hm... bolje uzmi drugi HDD i povezi ga u RAID vezu...

Mada mora da moze i tako na RW medijima...

Pa koliko sam ja upucen za sta sluzi Raid 0 ili 1 veza dva HDD-a?

Jedno od te dve kobninacije (mislim 1) je da se na drugi hard automatski kopiraju svi podaci u realnom vremenu.... a sve u cilju zastite podataka - iliti backup-a

:wave;

ne racunajuci RAID

Start>Programs>Accessories>System Tools>Backup

Ako si Perlez probao taj MS-ov ( i Veritas-ov) program, onda si verovatno trebao da u Tools>Options>Backup Types izaberes onu opciju koja bi zadovoljila tvoje potrebe. Meni se cini da je to "Incremental Backup".

U svakom slucaju bi bilo dobro pogledati help (ovog programa) jer su razliciti tipovi bekapova dobro objasnjeni.

Osim toga, na netu ima prilicno programa koji rade slicne stvari. Samo serch-ujete uz kljucne reci npr: free backup utillity

Koga mrzi, nek` probere odavde: http://www.webattack.com/Freeware/system/fwbackup.shtml

Koliko se secam pod win98, MS Backup moze da fali (jer se ne instalira po default-u), pa ga treba dodati sa Add/Remove Programs

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Jedno od te dve kobninacije (mislim 1) je da se na drugi hard automatski kopiraju svi podaci u realnom vremenu.... a sve u cilju zastite podataka - iliti backup-a

Da, i kad ti grom spali oba diska, šta ćemo sa bekapom? ;)

mikis je napisao(la):
Da, i kad ti grom spali oba diska, šta ćemo sa bekapom? ;)
Pa po tom rezonu moze i da izbije pozar pa da spali sve sa CDRW medijama... ili isto grom da pukne direktno u CD writer, ili napon da spali sve sa pisacem i HDD-om... :p

Pa po tom rezonu moze i da izbije pozar pa da spali sve sa CDRW medijama... ili isto grom da pukne direktno u CD writer, ili napon da spali sve sa pisacem i HDD-om... :p

Da, ali kad ti rikne pisač bekap na CD medijima ostaje sačuvan. Ako ti izgori kuća... pa ko ti kriv kad bekap ne držiš kod komšije ili tetke u Australiji.

Besmisleno je koristiti RAID vezu za kućni bekap, evo zašto: ako je npr. glavni disk 40GB, treba ti još jedan ideničan disk, što košta recimo 100€. Međutim, na tih 40GB obično su snimljene igrice, programi, filmovi, muzika i ostale stvari koje se mogu relativno jednostavno ponovo nabaviti i instalirati. Podataka vrednih čuvanja retko ima za više od par CD-ova. Prema tome, za 100€ možeš kupiti pisač i jedno 100-150 medija, ukupnog kapaciteta 70-100 GB.

Raid ti (osim za ubijanje gamadi) služi u mirroring režimu za mašine koje moraju biti on-line non-stop, da ako dođe do otkaza jednog diska mašina nastavi da radi sa drugim.

Hm... bolje uzmi drugi HDD i povezi ga u RAID vezu...
Jel' ti i muve ubijas cekicem? Besmisleno je, kao sto rece mikis, koristiti RAID za kucni backup... Perleza zanima softversko rjesenje problema, a ti ga upucujes da kupi jos i HDD i RAID kontroler?!?!

Ima dosta backup programa nezavisnih proizvodjaca koji odradjuju posao, meni se recimo svidio Backup 2001 pro, ali sam trenutno u potrazi za serialom za verziju 4.8 . Radi sve tipove backupa, na sve medije, kroz mrezu... Radi i ono sto MS-ov (Veritasov) backup ne moze, a to je backup otvorenih fajlova...
Ako neko zna za crack ili serial za Backup 2001 pro 4.8 neka javi...

pozdrav

mikis je napisao(la):
Međutim, na tih 40GB obično su snimljene igrice, programi, filmovi, muzika i ostale stvari koje se mogu relativno jednostavno ponovo nabaviti i instalirati. Podataka vrednih čuvanja retko ima za više od par CD-ova.

Eh sad, kako za koga... ja sam chupao kosu kad mi je bio crko IBM sve sa sveze instaliranom gomilom programa, aplikacija, mp3-a, web design resenja... FX

grunf je napisao(la):
Jel' ti i muve ubijas cekicem? Besmisleno je, kao sto rece mikis, koristiti RAID za kucni backup... Perleza zanima softversko rjesenje problema, a ti ga upucujes da kupi jos i HDD i RAID kontroler?!?!

Ne, muve ubijam ovako: :whip

Besmisleno? Kako za koga.
Ja nikoga ne upucujem, samo sam zeleo da pomognem i da izlozim svoje resenje. Korisnik je taj koji ce odluciti sta je bash za njega najbolje a ne neko od nas, mi smo tu samo da pomognemo (ukoliko mozemo)
type;

Za one koji koriste WindowsME

DS9 je napisao(la):
Start>Programs>Accessories>System Tools>Backup

Koliko se secam pod win98, MS Backup moze da fali (jer se ne instalira po default-u), pa ga treba dodati sa Add/Remove Programs

U vreme kad se pojavio wME, mnogi su bili neprijatno iznenadjeni zato sto ovaj windows nije imao opciju dodavanja MS Backup-a kroz Add/Remove programs. Medjutim, on moze da se (naknadno) instalira, samo treba imati instalacioni disk wME, i naci instalacioni (za ms backup) fajl msbexp.exe
Dakle (na cd-u):
x:\add-ons\MSBackup

Ja nikoga ne upucujem, samo sam zeleo da pomognem i da izlozim svoje resenje. Korisnik je taj koji ce odluciti sta je bash za njega najbolje a ne neko od nas, mi smo tu samo da pomognemo (ukoliko mozemo)
type;

Bez uvrede, ali tvoje rjesenje mi lici na onu anegdotu kad neko pita kako da odstampa grafiku na svom matricnom printeru, a onda ga upute da kupi A0 ploter koji to radi savrseno...

Sustina je da Perlez hoce da automatizuje backup na CDRW koji vec ima, i za tu namjenu trazi dobar i pouzdan program koji sam radi inkrementalni backup s vremena na vrijeme...

Hahaha...

Hvala svima na odgovorima... Nemo ljutis al mislim da je Grunf u pravu. Koristim win xp i inace vec IMAM RAID ali sam ga instaliro (2x40GB IBM 120 GXP) radi BRZINEa ne radi backupa mada nebi bilo lose da uzmem 1 1 HDD od 80GB pa i njega da upregnem u kolo da mi bude backup za prva dva al mislim da je ta gimnastika neizvodljiva za moju plocu MSI KT 266 Pro2 RU sa integrisanim raidom... a malko me nervira jer smatram da nema ni potrebe... Sve programe koje koristim imam na diskovima samo one fajlove koji se opdatiraju svaki dan, dokumenti, slike i slicno, hocu da bekapujem na cdrw i recimo svakih par dana ili evt. nedelju dana rec na cdrw i - gotov poso.

Pozdrav svima iz ledene Danske od Vojvodjanina iz Perleza a kod Cente:)

Nazad
Vrh Dno