Šta je novo?

Kako se prodaje pravi UNIX :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MacOS X nije pravi UNIX.

E, ako si mu rek'o :d

Btw, nije ti tacna konstatacija :p

Cheers....

Jel?
A sada malo Wikipedia-e:

Mac OS X was a radical departure from previous Macintosh operating systems; its underlying code base is completely different from previous versions. Its core, named Darwin, is a free and open source, Unix-like operating system (OS) built on top of the XNU kernel, with standard Unix facilities available from the command line interface.

Pravi UNIX je samo UNIX, ostalo je UNIX-like. :wave:

MacOS X nije pravi UNIX.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_v10.5

Leopard is certified as fully UNIX compliant. Certification means that software following the Single UNIX Specification can be compiled and run on Leopard without the need for any code modification.

http://www.apple.com/macosx/technology/unix.html

Leopard is an Open Brand UNIX 03 Registered Product, conforming to the SUSv3 and POSIX 1003.1 specifications for the C API, Shell Utilities, and Threads. Since Leopard can compile and run all your existing UNIX code, you can deploy it in environments that demand full conformance — complete with hooks to maintain compatibility with existing software

Obozavam ove sto ispravljaju pogresno :)

[edit]Pretece me variable[/edit]

Poslednja izmena:
Interesantno je da Linux zvanično nije "pravi Unix" zato što Linusa prosto zabole za to :) ali OS X jeste, i to čistokrvni.

Interesantno je da Linux zvanično nije "pravi Unix" zato što Linusa prosto zabole za to :) ali OS X jeste, i to čistokrvni.

Da, i nas zabole za Linux :D

Ne znam kakve veze (opet) Linux ima sa ovom pricom.

Jel?
A sada malo Wikipedia-e:

Mac OS X was a radical departure from previous Macintosh operating systems; its underlying code base is completely different from previous versions. Its core, named Darwin, is a free and open source, Unix-like operating system (OS) built on top of the XNU kernel, with standard Unix facilities available from the command line interface.

Pravi UNIX je samo UNIX, ostalo je UNIX-like. :wave:

Dariuse malo se bolje informisi, pre nego sto postujes o Apple-u koji je ocigledno za tebe spanish village :)

http://www.itbusinessedge.com/blogs/njl/?p=147

Znaci, OS X je 100% Unix, cak to tvrdi i sam UNIX :)

Poslednja izmena:
Da, svaki OS X je UNIX, ali je tek Leopard sertifikovan tj. zvanicno je UNIX. Uglavnom, Mac OS X i Linux nemaju previse dodirnih tacaka; kerneli su drugaciji itd...

Imaju :) poticu od Unixa, filozofija je ista, struktura direktorijuma je ista... Cisto da se ne lazemo :) Linux i Mac OS imaju jako mnogo dodirnih tacaka.

UNIX nije operativni sistem, UNIX je FILOZOFIJA!
Solaris nije UNIX, potice od UNIX-a.
Linux nije UNIX, potice od njega.
Mac OS takodje nije UNIX, on potice od njega.

Svi su zasnovani na filozofiji UNIXA.

Poslednja izmena:
Tako je.
Ako sistem podržava sve što traži Single UNIX Specification, onda je Unix i tačka. To što binarni programi i kernel nisu identični apsolutno nema veze, jer je i u zlatno doba Unixa postojalo više "distribucija" koje su se po tome razlikovale.

Pa jel znaš ti uopšte koje su funkcije kernela? Threadovi, CPU scheduling, sinhronizacija procesa, memory menadžment, to je sve isto na raznim Unix varijantama uključujući i Linux. Ti stalno ističeš da je Mac bolji jer ima bolji GUI i Finder i šta ti ja znam, ali Unixoliki kernel totalno ignorišeš. Linux kernelu možeš poveriti upravljanje kompjuterom od koga zavise ljudski životi isto kao Mac/Mach kernelu i BSD kernelu, svi funkcionišu na istom principu i dele jako sličan izvorni kod.

Pa jel znaš ti uopšte koje su funkcije kernela? Threadovi, CPU scheduling, sinhronizacija procesa, memory menadžment, to je sve isto na raznim Unix varijantama uključujući i Linux. Ti stalno ističeš da je Mac bolji jer ima bolji GUI i Finder i šta ti ja znam, ali Unixoliki kernel totalno ignorišeš. Linux kernelu možeš poveriti upravljanje kompjuterom od koga zavise ljudski životi isto kao Mac/Mach kernelu i BSD kernelu, svi funkcionišu na istom principu i dele jako sličan izvorni kod.

Naravno da znam. Poenta je da je Linux kernel nastao prakticno reverzibilnim inzenjeringom dok je kod Mac-a drugacija situacija. Enivej, Linux je UNIX klon i pouzdan je, daleko pouzdaniji nego Windows. To je sustina :)

Nekako mi se čini da to što je Mac OS X sada zvanično UNIX ima više veze sa plaćanjem licenci nekome tko drži UNIX trademark i propisuje osnovne specifikacije, nego sa samom dizajnom OSa (kernela) ;). Dakle, nije ništa više UNIX sada, nego što je bio prije. Ali sada se legalno može zvati UNIX.

Više o tome ovdje:
http://www.unix.org/what_is_unix.html

Apple in court dispute over Unix

Poslednja izmena:
***e, ala ste ga smorili....
UNIX je UNIX, a sve ostalo su OS koji su UNIX sertifikovani, tj. OS X i oni koji nisu UNIX sertifikovani (a defakto dele UNIX arhitekturu), tj. Linux.
Ko je veći UNIX od UNIX-a mislim da je irelevantno.
I OS X je do juče bio bez sertifikata što nije sprečavalo veliki broj ljudi da rade na njemu i da se kunu u njegovu stabilnost i funkcionalnost. Tako je isto i sa Linux distroima, serveri su uglavnom podignuti pod njima.

SUS specifikacija ukratko:

The user and software interfaces to the OS are specified in four main sections:
Base Definitions - a list of definitions and conventions used in the specifications and a list of C header files which must be provided by compliant systems.
Shell and Utilities - a list of utilities and a description of the shell, sh.
System Interfaces - a list of available C system calls which must be provided.
Rationale - the explanation behind the standard.

The standard user command line and scripting interface is the Bourne Shell. Other user-level programs, services and utilities include awk, echo, ed, and hundreds of others. Required program-level services include basic I/O (file, terminal, and network) services.

U principu, kernel mora da bude napisan tako da postuje deo sa sistemskim pozivima; ostatak se manje-vise odnosi na organizaciju sistema u smislu 'gde se koji fajl nalazi' i alata koji sistem mora da ima. SUS standard je tu da bi UNIX aplikacije mogle da se izvrsavaju na svakom OS-u koji postuje SUS standard.

Naravno da znam. Poenta je da je Linux kernel nastao prakticno reverzibilnim inzenjeringom dok je kod Mac-a drugacija situacija. Enivej, Linux je UNIX klon i pouzdan je, daleko pouzdaniji nego Windows. To je sustina

Kakav sad reverzni inzenjering? Linux je potekao od minixa, ali godinama unazad ne postoji nijedna linija koda u linux sorsu koja je dosla iz Tanenbaumovog kernela. Linux postuje POSIX standard (standard kao SUS, s'tim da je SUS 3 nadskup POSIX-a i SUS v2 standarda) i tako je i pisan kod linuxa - da se ispostuje POSIX kernel API.
Posto je POSIX IEEE standard dostupan je svim zainteresovanima pa i nema potrebe za reverznim inzenjeringom. Pa bilo u pitanju pisanje linux ili mach/xnu kernela.

Ruku na srce neki delovi linux kernela zaista jesu nastali reverznim inzenjeringom, ali u pitanju su iskljucivo drajveri.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno