Šta je novo?

Kako se o/c memorija

Torin

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2003
Poena
604
Kako se overclockuje memorija?

Ps. Kazem ja da je glupo pitanje ;)

Torin je napisao(la):
Kako se overclockuje memorija?

Ps. Kazem ja da je glupo pitanje ;)

nadji u BIOS-u DRAM TIMING CONTROLS ili slicno i gde nadjes MEMORY SPEED (CLOCK) i za to stoji HCLK stavi na HCLK+33, ili HCLK+66, sto znaci da je o/c za 33 ili 66 MHz. Tako je kod mene na MSI KT3Ultra2-BR

Sve zavisi od ploce, BIOS-a i same memorije, ali generalno gledano:
dovoljno je kloknuti samu magistralu i vec je i memorija kloknuta, a moze se ici i preko toga gde se memorija tera na vecem taktu od magistrale (takozvani asinhroni rad memorije), ali se cesto desava da se u tom slucaju dobije usporenje umesto ubrzanja, pa to treba uzeti s rezervom (opet u zavisnosti od oloce).
+ na to treba dodati CAS podesavanja (CAStoRAS, RAStoCAS... razlikuju se od ploce do ploce i od memorije) koja se malo spuste u odnosu na default (tj. fabricka)...
Napisi konkretno koja je ploca u pitanju i koja memorija...

Ploca mi je Chaintech 6oja3 a memorija...
neznam, gde se to gleda (ozbiljno:?: )?
Imam 256Mb-ram u jednom modulu,
takodje kad ukljucujem racunar pojavljuje
mi se poruka ,,main memory clock 133Mhz!
Procesor je P3 na 800Mhz( tj 600 Mhz ali
remarkovan) overclockovan na 960 (6x160)!

Nadam se da sam ti pomogao nesto i
da ces ti pomoci meni!

studiovpc je napisao(la):
...
nadji u BIOS-u DRAM TIMING CONTROLS ili slicno i gde nadjes MEMORY SPEED (CLOCK) i za to stoji HCLK stavi na HCLK+33, ili HCLK+66, sto znaci da je o/c za 33 ili 66 MHz. Tako je kod mene na MSI KT3Ultra2-BR
Time sto "pojacavas" samo memoriju, odnosno, teras je asinhrono u odnosu na FSB ne dobijas bukvalno nista... a to ti je i Crni rekao.
Uzmi ti lepo i poteraj magistralu koliko moze na tom MSI-u, a memoriju sinhrono sa njom, naravno, sa sto nizim tajminzima... to je overklok memorije, magistrale, i uopste samog sistema.

Ovo sam rekao bas tebi, jer ti imas AMD kombinaciju (tacnije, AMD+VIA :) ), i tebi treba iskljucivo sinhroni rad memorije i magistrale... dok decko koji je zapoceo thread ima intela, a za njih ipak vazi neka druga prica... :beat:

CAR je napisao(la):
...

Time sto "pojacavas" samo memoriju, odnosno, teras je asinhrono u odnosu na FSB ne dobijas bukvalno nista... a to ti je i Crni rekao.
Uzmi ti lepo i poteraj magistralu koliko moze na tom MSI-u, a memoriju sinhrono sa njom, naravno, sa sto nizim tajminzima... to je overklok memorije, magistrale, i uopste samog sistema.

Ovo sam rekao bas tebi, jer ti imas AMD kombinaciju (tacnije, AMD+VIA :) ), i tebi treba iskljucivo sinhroni rad memorije i magistrale... dok decko koji je zapoceo thread ima intela, a za njih ipak vazi neka druga prica... :beat:

Pa brate ja samo teram u sinhronom radu, tj fsb vazi i za memoriju ali mene zeza to sto je meni memorija na 266 pa samim tim ne mogu da cepnem fsb iznad 166 jer zakuca odmah e a kad budem uzeo 333 memoriju videcemo rezultate a sto se tajminga tice svi su na najnizim vrednostima u mom slucaju 2-2-3-2 nemoze nize od toga. Hvala na savetu u svakom slucaju

Torin je napisao(la):

da ces ti pomoci meni!

Pa gde ces ti da dizes SDRAM na 160MHz, dizi jedino ako imas dobru memoriju tipa Kingstone ili slicne, ali za taj procesor sto je remarkovan nesto mi nije on za overclock a i ploca ti nije neka zverka imao sam je dok sam bio u protivnickom taboru ali sad se ne vracam.

studiovpc je napisao(la):
...
Pa brate ja samo teram u sinhronom radu, tj fsb vazi i za memoriju ali mene zeza to sto je meni memorija na 266 pa samim tim ne mogu da cepnem fsb iznad 166 jer zakuca odmah e a kad budem uzeo 333 memoriju videcemo rezultate a sto se tajminga tice svi su na najnizim vrednostima u mom slucaju 2-2-3-2 nemoze nize od toga. Hvala na savetu u svakom slucaju
OK, nema problema. Samo sam hteo jos jednom da ti napomenem kako nema svrhe bilo sta sinhrono raditi na AMD solucijama.
Inace, nema veze to sto ti je memorija PC2100, odnosno 266 MHz, sa tim sto ne mozes preko 166 MHz... Odnosno, ima, ali ne zbog toga sto je deklarisana kao PC2100, pa ne moze zbog toga, vec iskljucivo sam kvalitet te memorije. Ja sam imao Crucial-ov PC2100 koji je labavo isao do 200 MHz okruglo, tj. na nivo nekog PC3200.

A sto se tice tvog drugog posta, ne znam bas koliko je Kingston rasplozen za O/C i rad na 160 MHz... ali znam da je bilo dosta dobrih NCP-ova, koji su radili na 155, kao i nekih koji su radili na 160, sa Cas2 setovanjem, a naravno, tu su uvek i Crucial i Infineon resenja :)
Infineon-a sam imao, i taj je isao 158 Mhz sa Cas2, a 173 labavo, ako se dobro secam...

Torin je napisao(la):

da ces ti pomoci meni!
Samo da se nadovezem na vec receno...
Da bi saznao koja je memorija u pitanju mozes da potrazis nalepnicu na memoriji (ako postoji) na kojoj pise ko je proizvodjac ili da pogledas na samoj plocici (redji slucaj). Druga varijanta je da koristis neki program koji moze da prepozna odredjene tipove memorija, mada nekad moze da pomogne i informacija ko je proizvodjac memorijskih cipova.
Na stranu to, verovatno su ti podesavanja u BIOS-u bySPD, tj. po defaultu, pa mozes da malo experimentises i eventualno da ostvaris neki mali dobitak pod uslovom da imas neku bolju memoriju. Za pocetak pokusaj da je dignes na takt magistrale, pa ako sve radi stabilno spusti vrednosti za CAS i RAS na minimum (2 u vecini slucajeva), ali ce ti trebati dosta srece da sa takvim podesavanjima sve radi stabilno - u suprotnom olabavi malo. U svakom slucaju igraj se malo s tim podesavanjima dok ne dobijes stabilnu kombinaciju, a u medjuvremenu odradi benchmark da bi znao da li si i koliko dobio time, pa ostavi najbolju kombinaciju...

Nazad
Vrh Dno