Šta je novo?

Kako se koristi WinUAE?

Ivan_tm

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2004
Poena
319
Ajd da mi neko objasni kako se koristi WinUAE, svuda nahvaljeni emulator za AMIGU, jerbo sam skinuo PANG, pa bi da se malko poigram :p
Šta mi sve treba da bi ovaj program funkcionisao (traži mi neke kickstart romove), i kako?
Ako može neko da mi da što kompletnije objašnjenje...

Treba ti Kickstart ROM. Ako su igre sa A500 najvecu kompatibilnost nudi 1.3 (mada je bilo igara koje izricito zahtevaju 1.1 ili 1.2). Ako su u pitanju AGA igre sa A1200/4000 onda ti treba Kickstart ROM 3.1. Svi ROM-ovi su pod Copyrightom i nalaze se na "onim sajtovima". Nakon sto si nabavio KS ROM image (najbolje nabavi od svih verzija po jedan :) , dakle 1.1/1.2/1.3 (A500), 2.04 (A500+)/2.05(A600), 3.0(A1200), 3.1(A4000), pa konfigurisi program biranjem odgovarajuceg ROM-a, ADF fajla (image flopi diska, to sto si skinuo) i ostalih parametar (graficki cipovi, audio cipovi, kolicina memorije itd...). Vazno je znati da A500 igrice (tzv. OCS igre) cesto zahtevaju 512kb Chip + 512kb FAST memorije (cuveno prosirenje memorije sa prekidacem i satom :) ). A500+ i A600 imale su 1 MB Chip (Graficke) memorije. Najbolje napravi posebne konfiguracije za stare igre, za ECS igre (one koje zahtevaju 1 MB chip RAM-a i ECS graficke cipove) i naravno AGA konfiguraciju (2 MB Chip RAM-a, AGA cipovi). Snimi posebno sve konfiguracije i imas sve Amige na PC-ju. Za igrice koje idu na FDD (ADF) ne treba experimentisati sa vecim kolicinama memorije. Tek su ove najnovije (Napalm, Quake i sl.) zahtevale puno memorije, ali te igre nemas gde da skines, a i pandani na PC-ju su bolji.

Kako da znam da li su u pitanju A500 ili AGA igre?

Ivan™ je napisao(la):
Kako da znam da li su u pitanju A500 ili AGA igre?

Obicno u nazivu imaju ono AGA. Npr. Trolls postoji i u AGA i u OCS/ECS (kompatibilni su najcesce) verziji. Neke igre kao sto je Skidmarks traze ECS konfiguraciju (1 MB Chip, KS 2.04) dok vecina starijih Non-AGA igara radi i na klasicnoj A500 1.3.

Znaci iza naziva igre pise AGA najcesce kada skidas. Sada mi padaju napamet npr. Zool2 AGA, Diggers AGA, Aladdin (samo AGA, nema verzije za A500), Lion King (isto, samo AGA) itd...

AGA igrice su vizuelno atraktivnije, jer su radjene u 256 boja, dok su igre za A500 bile najcesce u 32 boje ili u 64 boje, ako su majstori znali da upotrebe kako treba Half Bright mod - tada bi se dobile 64 boje - uz izvesna ogranicenja (dodatne 32 boje su ustvari zatamnjene prbobitne 32 boje izabrane iz palete od 4096 boja). AGA verzije su takodjei brzhe od OCS verzija, pa tako npr. kada se u Zool2 ativira onaj fast mod na pravoj A1200, to radi nevidjeno brze nego fast mod u Zool2 na A500.

Uvek kada si u dilemi skidaj AGA verzije igrica - bolje su.

Poslednja izmena:
NE znam odakle si skidao emulator ali dobar izbor igara imas na http://amigos.amiga.hu/ancientoys/archive.html
Delimire daj zivota ti preporuci neke dobre igre za amigu.Kad je ona zarila i palila ja sam imao komodor i sa njega sam skocio na pc tako da sam propustio jedan vazan evolucioni korak :)

I dalje mi ne radi iako sam pratio uputstva, čak sam pogledao i neko objašnjenje u slikama... Stalno mi izbacuje onu sliku sa disketom, kao da nisam ubacio flopi...

pritisni END + F1 i tu izaberesh koju tjesh "disketu" da ubacish. mozhesh i END + F2 za "drugu" disketu od igrice. na ovaj nachin ti i menjash "diskete" kada to igrica trazhi

btw, jel ima neko predlog za neke igre za Amigu. trenutno se trujem WINGSom i Lords of the rising Sun...

za nalazhenje igrica najbolji izbor je www.planetemu.net

Jel moze neko od starih vlasnika Amige da opise tipicnu masinu koja se kod nas koristila krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih?

If anybody cares, posle sto godina i nekoliko preview releasea, izašao je WinUAE 1.0.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Jel moze neko od starih vlasnika Amige da opise tipicnu masinu koja se kod nas koristila krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih?

Evo koliko se secam ovakve su bile prosecne konfiguracije Amiga

A500 kick v1.2 i neke kick v1.3 512 kb kesh i 512 ext.
A500 kick 1.3 1mb kesh i 512 ext. ili 1mb
A600 kick v2.0 1mb kesh 1mb ili 2mb ext.
A1200 kick 3.01 2mb kesh i 4mb fast

ovo zadnje nisam siguran nikad nisam imao A1200

pozdrav

Evo sad sam pogledao emulator pa sam se setio
nisam mogao da editijem predhodni post.

Story goes like ths
Once upon time in ...

A500 kick v1.1, v1.2 i v1.3 512kb chip (bez proshirenja memorije) OCS
A500 kick v1.1 ili v1.2 512kb chip i 512 slow OCS
A500 kick v1.2 i neke kick v1.3 512kb kesh i 512kb slow OCS
A500 kick 1.3 1mb chip i 512kb slow ili 1mb ECS
A600 kick v2.0 1mb chip (bez proshirenja memorije) Full ECS
A600 kick v2.05 1mb chip sa 1mb ili 2mb slow Full ECS
A1200 kick v3.0 2mb chip (bez proshirenja memorije) AGA
A1200 kick v3.01 2mb chip i 4mb fast AGA

Primer Settlers je radio sa A500 v1.3 512chip & 512slow OCS
na A500 v1.3 sa 1mb chip ECS je imao vishe zvukova i chini mi se vecu mapu,
tako da je najbitniji chip da bi igrica dobro radila.

pozdrav

Ivan™ je napisao(la):
Ajd da mi neko objasni kako se koristi WinUAE, svuda nahvaljeni emulator za AMIGU, jerbo sam skinuo PANG, pa bi da se malko poigram :p
Šta mi sve treba da bi ovaj program funkcionisao (traži mi neke kickstart romove), i kako?
Ako može neko da mi da što kompletnije objašnjenje...

Ako ranije nisi imao Amigu nema svrhe da se bakćeš sa WINUAE, jer poredeći igre i programe sa Amige sa današnjim, bukvalno izgledaju smešno. Kao što je bilo recimo kada sam prelazio sa Spektruma na Amigu.
Dok recimo nama nostalgičarima te stare igre i programi predstavljaju pravo zadovoljstvo.
BTW moja Amiga sa 400 disketa je i dalje u funkciji, a glavna namena joj je kada dođe mlađa rodbina :)
a evo ga i moj link ka 2 adf fajla
http://solair.eunet.yu/~koma/programi.htm

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno