Šta je novo?

Kako se konektovati bez firewall-a?

Roger

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2002
Poena
609
E sad, ako sam lupio, nemojte se ljutiti, nemam pojma:)

Problem je u sledecem: kod druga postoji "dobra" internet veza. Tj, kad se skida uz pomoc Download Acceleratora, sve ide super, skoro 1mb/s. Ali kad skida uz pomoc peer-to-peer programa i na nekim ftp adresama, transfer se vuce, cak 2kb/s. Program javlja da imamo low id, tj. da mu firewall smeta. Da li se to moze nekako isljuciti, tj. da li se moze zaobici? Racunar je u nekoj prostoriji, a on nema pristup "glavnom".

poz

Tebi treba Antifirewall program koji koristi proxyje

Ne radi se o tome. Cak i da ides preko provajderovog proxyja, to je najcesce samo http/ftp proxy, a jako tesko da je SOCKS proxy.

Ne mozes ocekivati da ces imati sa svim udaljenim racunarima isti tj. maksimalni prenos. Do tog udaljenog racunara nekad ima dva, nekad pet, a nekad petnaest medjucvorova - nije isto kada skidas neki fajl okacen kod svog provajdera ili sa nekog shlj ftp servera u Bangladeshu.
Sto se tice p2p programa, to tek neka te ne cudi. Prvo, vazi i tu pravilo da to tog nekog udaljenog korisnika ima xy medjucvorova koji prave lag. Drugo, kod obicnih korisnika (ne servera, provajdera) u p2p komunikaciji je skoro uvek upload manji od downloada. Na primer, 56K modem moze samo da downloaduje brzinom od 56K (u idealnim uslovima), dok mu je upload 33.6K (V92 ima tu neke izmene). Tako je i kod DSL-a situacija - cak i da taj udaljeni ima (za njega) download brzinu od 2.3 Mbps, njegova upload brzina (za tebe download) je najcesce u rangu 192-384 Kbps. I treci faktor je u tome, da vecina p2p programa dozvoljavaju da se ogranici upload brzina. Znaci, taj udaljeni Dzon ima maksimalnu upload brzinu od 192Kbps, i posto ne zeli da mu taj p2p program pojede celu brzinu (nego hoce istovremeno da i normalno surfuje, chatuje, itd), on ogranici upload na xx Kbps. I tako na kraju dodjes do traljave brzine downloada kod sebe.

silverglider je napisao(la):
Ne radi se o tome. Cak i da ides preko provajderovog proxyja, to je najcesce samo http/ftp proxy, a jako tesko da je SOCKS proxy.

U pravu si. U pitanju je HTTP proxy, jer je port 8080.

Ja sam u principu mislio da samo malo povecam download, na recimo, 30 kb/s i ostavim ga upaljenog celu noc. Bas me briga, dodjem ujutro i narezem ga.

Pozdrav

Roger je napisao(la):
E sad, ako sam lupio, nemojte se ljutiti, nemam pojma:)

Program javlja da imamo low id, tj. da mu firewall smeta. Da li se to moze nekako isljuciti, tj. da li se moze zaobici? Racunar je u nekoj prostoriji, a on nema pristup "glavnom".

poz

Low ID? Verovatno koristis eDonkey ili eMule. Ta poruka znaci da server ne moze da se konektuje na neke tvoje portove koji su normalno otvoreni i potrebni da bi program radio. To je i normalno, jer koristis proxy i racunar ti nije dostupan sa interneta. Slicna je situacija ako se i ne koristi proxy, a racunar je sakriven iza NAT uredjaja (sto se lako resava, portovi se mogu redirektovati, probao sam i radi).

U principu nije ni bitno, LowID korisnik moze da se konektuje samo na one p2p hostove koji nisu LowID, dakle sve radi, ali imas manji broj mogucih izvora za skidanje fajlova...

Vrh Dno