Šta je novo?

kako reimage windowsa PATA na SATA, i da windows XP bootuje normlano ?

igysa

Čuven
Učlanjen(a)
10.05.2002
Poena
695
mali PATA HDD 40GB, mora da se zameni sa vecim, novim, i naravno nigde vise nema novih PATA.

imam SATA od 500 i reimage celog diska (sa manjeg na veci) odradjen ispravno, kao i d o sada puno puta sa Acronis True IMage.

pretpostavio sam da windows nece moci da se podigne zbog drugog kontorlera, IDE grane(windows XP SP3), sto se i desilo, tako da sam vratio masinu na stari hard (manji)

Zanima me, a ne bi sad da ekperimentisem, iskustva ljudi.. da li uspeva repair windowsa sa XP SP3 diskom, i da onda posle toga sve radi OK ?

ili ako neko zna neko drugo resenje.

hvala unapred ! :)

Sta ce ti repair? Samo namesti da se bootuje sa sata diska i vozi. Ako si koristio opciju clone disk u Acronisu, to je to, on je napravio sve isto na novom samo proporcionalno vece particije, ako ni to nisi menjao. Iskljuci stari disk.

Retko uspeva, meni nikad. Jedino sto uspeva je da prebacis SATA u IDE compatibilty, ili da promenis PRE kloniranja kontroler na Standard Dual Channel,.....

Ako se sistem podiže kad SATA radi u IDE režimu, možeš ovo da probaš (samo Win 7):

1. Regedit
2. HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlset/Services
3. msahci
4. Dupli klik na "start" vrednost
5. Promeniš vrednost na 0 i sačuvaš
6. Ugasiš Regedit
7. Resetuješ računar, udješ u BIOS, promeniš HDD na AHCI režim

EDIT: nisam odmah video da je XP u pitanju. Onda možeš ovo da probaš http://www.bootbeta.com/blog/guide-enable-ahci-in-windows-xp-after-installation.html

Poslednja izmena:
Si radio Universal Restore sa Acronisom?

uradjen CLONE diska sa Acronisom

.. po[to je uradjen CLONE sa Acronisom, sa diska na disk, nikakav restore nisam morao da koristim.
stari DISK je CLONIRAN identicno sa MBR, particijama, na novi... nije greska do toga !
problem je sto XP trazi boot sa PATA (IDE) grane, a ne SATA.

ljudi, ploca je stara, nema AHCI,
IMA u BIOS-u, vezano za SATA ko0ntorler, samo mod rada IDE ili RAID
i naravno stoji na IDE, posto mi RADI i ne treba, ima samo jedan disk.

i tako nece da prodje boot windowsa :wall:

kazem nema sad SP3 CD, niti mogucnost da se igram sa repairom.. pretpostavljam da bi proslo, i zato sam pitao za neka vasa iskustva.

dakle, da li bi repair windowsa u ovom slucaju pomogao, posto mislim da to ne bi tajalo vise od 45 minuta ? i to mi nekako deluje kao najbrze resenje..

hvala !

@ Milanbb "da promenis PRE kloniranja kontroler na Standard Dual Channel"
nije mi problem da ponovo udradim CLONE, ali kazes da bi pre kloniranja, u device manageru trebalo da promenim SATA kontroler na standardni windowsow kontorler, koji ima windows drajvere ?
da li verujes da bi ovo pomoglo

ako je odgovor DA, onda cu to da probam, ali dotla, ako ima neko ko je probao repair windowsa posle zamene diska PATA sa SATA interfejsom, mo0lim neka podeli iskustva ovde da li se windows posle toga niormalno boot-uje

hvala puno !

P35 čipset ima ICH9 kontroler koji ne podržava fizički IDE. Kod mene je to radio poseban JMicron kontroler. AKo je tako i na toj GA ploči, onda probaj repair ili sysprep alatku.

hej RazbojNick, nije rec o mojoj ploci sa P35 cipsetom.. radi se o dosta starijoj ploci sa INtel, ali ne znam kojim trenutno cipsetom, jer ce mi komp biti pri ruci tek od nedelje.

Suština je: ako su različiti kontroleri za PATA i SATA, moraće SysPrep da radi, a možda bude dovoljan samo repair.

Ako je isti kontroler za oba priključka, onda nema prepreka (kad je SATA u IDE režimu).

Troublemaker te je pitao da li si koristio Universal restore opciju u Acronisu. To je u stvari isto sto i sysprep samo radi Acronis umesto Windowsa. Moraces da skines Echo Enterprise verziju Acronisa ona ima u sebi Universal restore opciju. Posle nje neces imati problem sa kontrolerom.

hvala za odgovore svima.. cini mi se ipak najlaksa opcija, da pre cloniranja na novi disk, odradim promenu na standard IDEe controler, to ne bi trebalo da napravi problem pri dizanju windowsa kasnije sa novog (posle kloniranja) jer je to drajver koji je podrzan u windowsu po deafultu ?
da li sam dobro zakljucio ?

ako ne, onda da probam sa Echo Enterprise verzijom Acronisa jer ona ima Universal restore opciju, koja radi automatski nesto kao Sysprep ?

da li je ovo OK ?

hvala

To generalno ja radim svaki put kada kloniram Windowse na novi hardver, nisam imao problema kada to uradim. Ali zato promena sa bilo kog ICH na ICH+1 bez stavljanja MS drajvera garantuje BSOD.

Mmm, ne. Ja sam prešao sa P35 (ICH9R) na P45 (ICH10R) bez ikakvog doterivanja sistema.

Eto izuzetka koji potvrdjuje pravilo.

STANDARD IDE CONTROLLER - radi kao sat !

evo konačno da se i ja javim..

dakle , kada se pre kloniranja diska sa Acronisom (običan sa HIrrens diska) specifični SATA kontroler u Device manageru promeni na standard IDE, kao što su pametni ljudi gore i savetovali, nakon clona diska na SATA disk (sa IDE), sve radi kao podmazano !

bravo majstori !

dakle samo treba zameniti SATA kontroler drajver na standard IDE, uraditi Clone sa IDE diska na novi veći SATA, i posle dizanja Windowsa ponovo vratiti prethodne drajvere za kontroler (mada nije obavezezno, odnosno radiće)
i sve radi kao sat !

nema zezanja sa Acronis Echom (hoću da kažem nema potrebe tražiti pravu verziju, instalirati ga, kreirati boot USB, dodavati specifične drajvere za kontroler bla bla..)

hvala još jednom :wave:

Nazad
Vrh Dno