@Recoba,
Nemma obicaj da polemisem ali sad cu. Prvo sta znaci free drajveri i firmware? Free drajveri su drajveri koje daje Ubuntu ili neki drugi koji pravi distro i otvorenog koda, firmware? to vec za nesto je slobodno a za nesto nije. Sad kako to uraditi free drajveri i firmware, meni nije jasno, jel to znaci ubodi distribuciju koja ce da prepozna karticu. Sad tvoja recenica:"I ja koristim Linux sa ATi Radeon kartama i nikakvih problema nisam imao kako sa free, tako i sa proprietary driverima."
Nisam ni ja imao ove 2 godine na staroj masini i praistoriskoj AGP ATI 9600 od kad ne postoje vlasnicki drajveri (problem je samo sta ta kartica moze da izvuce). Na novoj masinu ne mogu da se sastavim, tri distroa AMD kartica novije AMD Radeon HD 6700 Series (1024 MB) 3D akceleratorski cip AMD Radeon HD 6790 (Barts), svaki distro nauka za sebe, kakav copy/paste? Uradim sve od A-Z kako pise za vlasnicke drajvere, u jednom proradi iz 10 puta sa malim ispravkama dodavanjem fajlova koji nisu opisani u tim copy/paste uputsvima, u drugom radi samo sa odredjenom verzijom drajveram, u trecem
instalira ladno kroz program dodatni drajveri. Bez vlasnickih drajvera graficka ne moze ni da radi, dobijem samo neku jadnu rezoluciju. Nedaj boze da stavim novi stabilni kernel to je lutrija, probao sam sa zadnjim stabilnim za precise, deinstalirao stare, instalirao nove po proceduri, gnome-shell prestao da radi, ostalo okruzenja stucaju, CPU 6 jezgra AMD ZAMBEZI. Stavili mi u masinu kao primarni win 7, pa to rastura, sem hebenih virusa nema sta da razmisljam a i to nije neka frka dobar AV i ne klikcem na gluposti i miran sam.

Ako se covek oseca "popljuvanim" ja mu se izvinjavam i meni je nekad smetalo to sto se ljudi pojave, postave pitanje i nestanu ali ako hoces pisi i pomazi ali ne kako podnaslov ovog dela foruma propagira neki elitizam i kao prave muskarce jer koriste linux, unix.