Šta je novo?

KAKO REŠITI PROBLEM ATI RADEONA U ubuntu 11.10?

Xantor

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.10.2008
Poena
154
Na računaru mi je Ati Radeon FireGL 128MB PCI-E kartica.
Kako da rešim pitanje driver-a?
Da li odustati i zameniti za neku Nvidiu?

Koje pitanje drajvera ?

cek pre neki dan sam nesto trazio i na njihovom sajtu ima drajvera za linux?

Evo i ja videh konačno. Probaću da rešim problem.

Disclaimer: Pojma nemam o Ubuntu, koristim Gentoo već ohoho godina....

Probaj otvoreni drajver.

Iskompajliraj svoj kernel:

Pod Drivers->Graphic ti treba izabran "Direct Rendering Manager" a u njemu "ATI Radeon" izabran KAO MODUL ("M"). U sklopu njega izaberi i "Enable modesetting on radeon by default"

Fino je da imaš i pod Drivers->Graphic supp->Support for framebuffer devices IZABRAN ali u njegovom submeniju ne izaereš ništa ( znači nijedan konkretan famebufer driver, osim opcije "Enable Video Mode Handling Helpers" i "Enable Tile Blitting Support". Tada će sistem sam izabrati i kasnije iskompajlati radeon driver. Završna stvar koja ti treba je firmware. Drajver prilikom grafičke inicializacije za većinu kartica treba firmware.
Za neke imaš firmware u kernelu, za većinmu drugih kernel zove helper aplikaciju koja očekuje odgovarajući firmware mislim da u /lib64/firmware ili tako nešto. Na gentooju imam sve tu u paketu linux-firmware.
Sigurno i ubuntu ima nešto slično. Ka diskompajlaš taj kernel i pobrineš se da sistem starta sa njim, inicializuj i modul radeno in pogledaj da li će sistem preći i high-res režim.

AKo to radi, onda ti za grafičku okolinu trebaju i libdrm, xf86-video-ati i mesa za 3D aplikacije.

Što se nVidie na Linux tiče, ne bih bio baš tako siguran. Imao sam problema sa zatvoreni drajverima.

Moja stari laptop radi ko mina ali nVidia ne podržava njegov GPU sa drajverima koji pasuju na novi kernel. Isto tako, kad sam rpe vremena drešio kesu za novi GT240, bio sam šokiran dejstvom, da ga Linux drajver nije podržavao. Na kraju, tri monora na jednom desktopu pod nVidiom me ubiše.

Tad videh da AMD ima na svojim karticama već neko vreme Infiniview i reših da probam. Stvar radi ko u bajci ***. :)

A što je najbolje, radi super i sa otvorenim drajverom. Od tada uopšte više ne koristim catalyst, već samo drajver iz kernela.

Napomena: zezao me nešto login, pa sam napravio novi account

Pa, dobro, pokaži mi svoje znanje i u okviru toga recimo jednu ovakvu konfiguraciju:

https://plus.google.com/u/0/117679102032495357973/posts

I probaj da na njoj demonstriraš recimo skrolovanje teksta u terminalu na jednom monitoru dko na drugom piči neki film u mplayeru ili nešto slično.

Pre HD6850 sam imao ta tri monitora na dve nVidie ( GT8800 ili nešto u tom stilu).
Glavni štos je bio u tome, što je nVidia za dva monitora nudila TwinView. Sa tri si obrao bostanj.

Puno "pametnih" glava je znalo da savetuje Xineramu ali ti očigledno to u životu nisu probali. Ja jesam i umalo poludeh. *** u poređenju s tim je sušenje boje ekstremna reakcija.

Isto tako, šta mi savetuješ u pogledu mog perfektno upotrebljivog Dell Inspirona 1720 sa istina malo starijom nVidia grafikom, kad oficielni drajveri za nju ne budu više podržavali nove kernele ?

Zamenu laptopa samo zbog toga ?

Xinerama je jedino sto dolazi u obzir i OpenGL radi kako treba. Ja trenutno imam dual monitor setup ali
sam sa tri monitora radio na verziji 11.04 poslenji put. Za dalje je pitanje da li imas dve graficke u SLI
ili imas dve odvojene/razlicite ? Sada imam dual monitor setup i 12.04 ali na jednoj grafici.

http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/256.35/README/sli.html

U sustini pozivas nvidia-xconfig sa --sli=mosaic ili --base=mosaic sa definicijama za rezolucije
za svaki monitor. Moze ovo i preko nvidia config utila iz gui-a ali meni je ovako bolje.

Sa druge strane ima dosta ljudi koji za multimonitor setup na linuxu koriste ATI eyefinity graficke
jer one imaju mogucnost da koriste vise od 2 monitora na jednoj kartici sto je ogranicenje <6xx
nvidia grafka.

Ma kakva crna Xinerama. To je relikt prošlosti. Da to radi, ne bi nVidia nudila TvinView.

Probaj OpenGL na Xinerami na SVA TRI monitora pa ćeš videti da ne radi kako treba. Isto tako, skorolovanje na jednom terminalu generiše gomilu nekih X11 eventova, koji ti totalno paralizuju mašinu.

nema to veze sa SLI. Što se konfiguracije tiče, sve to sam radio kako automatski sa nvidia-config/settings/štabeše tako i rućno posle čitanja uputstva u priloženom nvidia-drivers.

Do nedavno si na nVidiji imao samo modućnost TvinView, koja je koristila interni trik drajvera i kartice "spojivši" dva monitora u jedan. Sa tri komada si onda taj jedan "dupli" spojio uz pomoć Xinerame sa trećim.

Što se pokazalo kao teško s*anje. Sad, možda nove nVidie imaju nešto kao ThreeView, N-View ili nešto slično ali ne pada mi na pamet da dajem bogatsvo za neku nabildovanu nVidiu samo za priljučenje tri mala monitora.

Xineramu treba da zameni novi RandR ( Rotate AND Resize) modul u xorg-u ali taj još nije izašao, pošto zahteva previše bitnih promena u skalameriji X11 sistema.

Stalno je na listi "Evo sad će", pa nikad...:mad:

A da iz treće ubodeš odgovarajuću konfiguraciju:d

Inače ovu temu od konkretnog problema ili pokušaja rešenja pretvorili ste u temu čiji je duži

Pa dao sam mu odgovor. AFAIK ne treba ti poseban drajver. Otvoreni radeon drajver bi trebao da radi, uz pravi firmware, kojeg pribavljaš na opisani način.

Šta ti još treba ?

Ja sam jedino skapirao da neko ima para ko blata, kilo monitora i da to mema veze sa ovom temom:crash:

Ja ne znam sta vi citate, ali lik je gomilu korisnih stvari rekao vezano za grafiku. Za pocetak, ni otvarac teme nije rekao koji mu je problem sa driverom.

@Recoba20,

KAKO REŠITI PROBLEM ATI RADEONA U ubuntu 11.10?

Na računaru mi je Ati Radeon FireGL 128MB PCI-E kartica.
Kako da rešim pitanje driver-a?
Da li odustati i zameniti za neku Nvidiu?

Pa dao sam mu odgovor. AFAIK ne treba ti poseban drajver. Otvoreni radeon drajver bi trebao da radi, uz pravi firmware, kojeg pribavljaš na opisani način.

Ovo je odgovor? Trebalo bi da radi? Sto mu ne radi kad se po defaultu instaliraju slobodni drajveri (Galium)? Kad je u linuksu nesto bilo sigurno oko grafickog okruzenja ATI (AMD) a sad je pocelo i Nvidia :mad:

Izvini. Ne shvatih, da to ne dostiže standarde ovog foruma.

Koji bezobrazluk - ne potrudih se da odem do tipa, koji me udostojio pitanjem ( inače krajnje oskudnim s podacima) i sredim mu taj prblem na terenu sam.

I, kad već čeka, platim mu program "kulturne radnice", da se čovek ne dosađuje.

Bolje da stvari prepuistim vama, koji ste očigledno "na tom nivou"...

@lega99
Lik se pojavio sa "kako da resi pitanje drivera" za FireGL karticu kojoj nije naveo tacan model. Dobio je odgovore, izmedju ostalog i moj koji je link ka rucnoj instalaciji proprietary driver-a na ubuntu-u 11.10. (Sve se svodi na copy/paste komandi.) Sta je uradio, da li je pokusao, niko ne zna. Brane takodje odgovorio, dao odgovor (free driver uz odgovarajuci firmware) i neke nove informacije vezane za multimonitor setup. A vi ga zdusno svi napljuvaste. Jeste da njegov odgovor nije u ubuntu stilu (sve u slici i reci uz komande koje je samo potrebno iskopirati u terminal), ali je korisniji nego svi ostali.
I ja koristim Linux sa ATi Radeon kartama i nikakvih problema nisam imao kako sa free, tako i sa proprietary driverima. Istina, free malo bolje rade nego proprietary sto se tice 2D.

@Recoba,

Nemma obicaj da polemisem ali sad cu. Prvo sta znaci free drajveri i firmware? Free drajveri su drajveri koje daje Ubuntu ili neki drugi koji pravi distro i otvorenog koda, firmware? to vec za nesto je slobodno a za nesto nije. Sad kako to uraditi free drajveri i firmware, meni nije jasno, jel to znaci ubodi distribuciju koja ce da prepozna karticu. Sad tvoja recenica:"I ja koristim Linux sa ATi Radeon kartama i nikakvih problema nisam imao kako sa free, tako i sa proprietary driverima."
Nisam ni ja imao ove 2 godine na staroj masini i praistoriskoj AGP ATI 9600 od kad ne postoje vlasnicki drajveri (problem je samo sta ta kartica moze da izvuce). Na novoj masinu ne mogu da se sastavim, tri distroa AMD kartica novije AMD Radeon HD 6700 Series (1024 MB) 3D akceleratorski cip AMD Radeon HD 6790 (Barts), svaki distro nauka za sebe, kakav copy/paste? Uradim sve od A-Z kako pise za vlasnicke drajvere, u jednom proradi iz 10 puta sa malim ispravkama dodavanjem fajlova koji nisu opisani u tim copy/paste uputsvima, u drugom radi samo sa odredjenom verzijom drajveram, u trecem
instalira ladno kroz program dodatni drajveri. Bez vlasnickih drajvera graficka ne moze ni da radi, dobijem samo neku jadnu rezoluciju. Nedaj boze da stavim novi stabilni kernel to je lutrija, probao sam sa zadnjim stabilnim za precise, deinstalirao stare, instalirao nove po proceduri, gnome-shell prestao da radi, ostalo okruzenja stucaju, CPU 6 jezgra AMD ZAMBEZI. Stavili mi u masinu kao primarni win 7, pa to rastura, sem hebenih virusa nema sta da razmisljam a i to nije neka frka dobar AV i ne klikcem na gluposti i miran sam. :)
Ako se covek oseca "popljuvanim" ja mu se izvinjavam i meni je nekad smetalo to sto se ljudi pojave, postave pitanje i nestanu ali ako hoces pisi i pomazi ali ne kako podnaslov ovog dela foruma propagira neki elitizam i kao prave muskarce jer koriste linux, unix.

Poslednja izmena od urednika:
Pitaš za definiciju free drajvera a o "vlasničkim drajverima" govoriš kao da su svima poznata stvar.

A ako ti nije poznato značenje reči "free" na koje se tu misl, onda skoči na http://www.fsf.org pa pogledaj.

Inače, normalna stvar je da sam ja dao odgovor na osnovu svojih iskustava a ne recimo tvojih. Nije mi jasno kako sam trebao da uzmem u obzir to da si ti imao nekih problema sa drajverima.

Jeste, imao sam nekih problemčića sa isntalacijom i ja, ali to je koliko znam otklonjeno ( a znam prilično dobro jer instaliram nove verzije kad stignu) a i ti problemi su bili u "kasnijim poglavljima", do kojih bismo možda došli da se tip vratio sa "urađenim domaćim zadatkom".

Sad što si ti imao probleme sa distroima i što ih porediš sa Win7 to tema neke sasvim druge dileme. Možemo o tome, ne bežim od toga ali to nije bilo osnovno pitanje.

Nazad
Vrh Dno