Šta je novo?

Kako razmagnetisati monitor?

Lukija

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 9 9950X + Arctic Cooling Liquid Freezer ii 360 A-RGB
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-E Gaming WiFi
RAM
G.SKILL F5-6000J3038F16GX2-TZ5N 2x16GB, 6000MHz@30-38-38-96, 1.35V
GPU
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER
Storage
Kingston FURY Renegade SFYRS/1000G, Kingston FURY Renegade SFYRD/2000G, 2 x WD4003FZEX (RAID1)
Zvuk
Realtek ALC4080, Altec Lansing 621
PSU
FSP Hydro Ti PRO 1000W
Kućište
be quiet! Silent Base 802, 4 x SILENT WINGS 4 140mm high speed
Monitor
Acer Predator XB273U NV
Miš & tastatura
HyperX Alloy Origins PBT - Aqua Tactile, Logitech G903 Hero
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
Realme GT2 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mislim na monitore koji nemaji degauss opciju. Primetio sam na svom monitoru u donjem levom uglu da vuce na plavo ali ne mnogo ali ipak se primeti.

Ja sam razmagnetiosao TV tako sto sam okrenuo ekran TV-a prema ekranu monitora (priljubio ih jedan uz drugi) i opalio degauss na monitoru...

delimir je napisao(la):
Ja sam razmagnetiosao TV tako sto sam okrenuo ekran TV-a prema ekranu monitora (priljubio ih jedan uz drugi) i opalio degauss na monitoru...

A sta on da radi da okrene monitor prema TV-u, pa da opali degaus na televizoru. :D :p

Aca je napisao(la):
A sta on da radi da okrene monitor prema TV-u, pa da opali degaus na televizoru. :D :p
ne nego da odnese kod komsinice koja ima monitor (sa degaus opcijom) pa da onda opali.... (stvar licnog izbora) :D :)

Ostavish ga par dana nachisto iskljuchenog.

Mislim na monitore koji nemaji degauss opciju.
Postoji 'majstorski' generator promenljivog magnentnog polja, popularno 'volan', tako i izgleda. Ukljuci se u struju i malo 'provoza' ispred monitora (bas bukvalno se malo mota levo-desno), slika se za to vreme izigra, onda se pazljivo povuce unazad i iskljuci.

Bata je napisao(la):
Ostavish ga par dana nachisto iskljuchenog.

Predpostavljam da mislis da ga iskljucim na tasteru a da ne cupam iz stekera (da ostane nekako uzemljen)?

Nebojsa Lukic je napisao(la):
Predpostavljam da mislis da ga iskljucim na tasteru a da ne cupam iz stekera (da ostane nekako uzemljen)?
Ja mislim da treba i iz štekera...

Probao sam iz stekera ali je isto. Probacu da ga ostavim u stekeru.

U stvari probacu da kupim nov monitor, ovaj je vec min 4 god mator :wave;

Isko kako su nekada davno radili časovničari:

Uzme se poveći magnet (recimo od zvučnika) veže koncem dužine pola metra i zavrti. Tim magnetom polako priđeš monitoru na inkrimisano mesto i lagano se udaljiš... par puta..

Za svaki slučaj zaštiti emulziju ekrana i staklo nekom mekom krpom ili sunđerom.

Ako je monitor dobro namagnetisan zna da zvekne magnet o staklo.

zormanic je napisao(la):
Ako je monitor dobro namagnetisan zna da zvekne magnet o staklo.

Zamisli trip, kao sad su ja da Vam demagnestisem monitor, uzmes neki magnet od 3 kila i bang razlupas monitor :D:D:D.

Naravno da treba i iz steker-a, za svaki slucaj da ga ne puni faza, ako je na nuli prekidac.

Lako

Lako zamenis PTC.
Ili ga meni prodas neispravnog.
Koliko trazis.
Nikola

Monitor je daleko od neispravnog s obzirom da mu je namagnetisan jedan deo. Nesto sam razmisljao, moze biti sto sam se preselio jer dok sam bio u Shapcu sve je bilo OK s tim da mi je kuciste stajalo sa te leve strane. Sada je ispod stola pa je mozda to uzrok mada sumnjam. U svakom slucaju nije za prodaju jer cu ga pokloniti ali kada predjem na neki bolji.

Ako bas ne zelis da dajes pare da ti u servisu razmagnetisu ekran
mozes pokusati sam da to uradis na sledeci nacin:

Nadji neki magnet ( npr. od nekog starog zvucnika, 5-10 cm u precniku)
i polako ga priblizavaj delu ekrana ekranu koji je plave boje (nikada blize od 5 cm) sa tim da magnet okrenes tako da se ta plava boja sa njegovim priblizavanjem intenzivira. Kada magnet bude na oko 5cm od ekrana pomeri ga skroz u levo i dalje ga odaljavaj u tu stranu.

Ovo bi, ako se pravilno uradi, trebalo da eliminise namagnetisanje ekrana. Problem je samo sto se u vecini slucajeva namagnetisanje vrati posle nekog vremena.

E bre nemate pojma.
Ako nemas lemilicu od 100w,pozajmi od komsije limara,
prinesi je monitoru i ukljuci.
Tako ces jedino imati promenljivo magnetno polje.
Nikola

Vrh Dno