Šta je novo?

Kako rastaviti kuler

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Imam problem sto nikako ne mogu da pristupim osovini kulera.
U pitanju je kuler sa Toshiba Qosmio x300-130 laptopa, devojkin komp, zalila mi se da je poceo da se cuje. I stvarno je malo bucniji.

E sad usled potrebe za kompom i specificnosti modela laptopa (neko high-end sra**e, kapiram da je nabavka delova skoro pa nemoguca a da se ne ceka dugo), trenutno mogu samo da ga podmazem. Medjutim ne mogu da skinem poklopac da bih pristupio osovini, poklopac je metalni. Prvi put se susrecem sa ovime, pa me zanima da li imate neki savet? Pokusao sam pincetom, tankim srafcigerom da pridjem uz ivicu i iscupam ga, ali nema sanse, kao da je zaliven... Razmisljam se po ivicama da sastruzem plastiku skalperom dok ne iskopam poklopac :D

A pre nego sto to uradim, da li imate neki pametniji savet?
Da li mozda mogu nekako izmedju (2 slika) da improvizujem pa kroz tu supljinu da podmazem(izmedju zelenog tj parceta pcb-a i gornje plastike)? Kapiram da se to ne bi lepo zavrsilo - niti da ima ikakvog smisla - ali reko da pitam :)

Prilozi

• IMG_7026.jpg
    IMG_7026.jpg
    752.1 KB · Pregleda: 195
  • IMG_7024.jpg
    IMG_7024.jpg
    454.2 KB · Pregleda: 149
  • IMG_7025.jpg
    IMG_7025.jpg
    589.8 KB · Pregleda: 162
Poslednja izmena:
Moraš napraviti otvor, koristi skalpel ili ako imaš izbuši odgovarajućom burgijom. Ja sam tako odradio na jednom lap-topu jer nisam našao drugi način da pristupim osovini, realno ga i nema osim kroz taj zaliveni otvor.

edit: prevideo sam da si napisao da je taj mali poklopac od metala, ovaj što sam ja otvarao je bio od plastike. Probaj onda da proširiš tu rupu od plastike možda se taj poklopac može izvući, ako ne, ostaje da ga izbušiš oštrom burgijom za metal a posle i kružnom turpijom napraviš dovoljno veliki pristup toj osovini. Ako ništa ne uspeš uzmi WD40 pa isprskaj unutar ventilatora ispod rotora, trebalo bi da bar malo prodre do osovine i poboljša stvar, makar na neko vreme.

Generalno je to i napravljeno da nema servisiranja već samo zamena.

Poslednja izmena:
Pa da, to i vidim da je napravljeno samo da se zameni, al *** reko ajd da pokusam :)
Zanimljiv savet za burgiju, samo da onda opiljci nece smetati posle u radu kulera? Sem da ih kad napravim rupu pokupim sa necim...

WDa se nisam setio, posto on ima samo kratkorocna svojstva sto se tice podmazivanja, ali ako nista drugo ne uspem, pomoci ce i to, pa za 2-3 meseca opet :)

Nazalost nemam nikog, plus dok stigne preko bare, potrajace... Ali cu definitivno morati da se snadjem za kasnije da narucim nov, sad kako god da ga sredim nece izdrzati dugo (bar mi se tako cini, kad je krenuo da crkava, nema previse spasa, samo ce cesce krenuti da se cuje).
Hvala na predlogu :)

mogu ja da ti narucim ako hoces... pise da je postarina za dz.... verovatno je u pitanju hongkong post... jer stize iz hong konga

Poslednja izmena:
Probusio sam nekako rupicu sa skalperom, medjutim kuler je definitivno otisao u vecna lovista... Osovina je kriva, kad sam malo bolje zagledao pod svetlom.
Bice narucen sa e-baya nov. Posto je kod ovlascenog Toshiba dilera fucking 55e :S:

Hvala svima na pomoci!

de ces lepse stvari kada ima toliko jeftinije. Samo jel ovo original vent ili aftermarket?

Original je navodno, dobija se ista garancija preko e-baya kao ovi u ovlascenom Toshiba servisu sto su mi dali (3 meseca). Tako da sumnjam da je ovaj od 55e drugaciji, sem sto ga dobijaju iz Nemacke :d .
A sa slike deluje identican kao ovaj sto je u laptopu. Nadam se da ce biti ok. Narucen je, valjda ce po pricama ljudi stici za 2 nedelje, navodno je Hong Kong post brz. Inace preko ovlascenog Toshiba servisa ne bi bilo nista brze jer je rok za isporuku 10 radnih dana, tj 2 nedelje.

super onda, usteda ce biti. samo ko ce ga iscekati :D

mogu ja da ti narucim ako hoces... pise da je postarina za dz.... verovatno je u pitanju hongkong post... jer stize iz hong konga
Sad vec jad spominjes hong kong cuo sam da kod njih ima tako neka vrsta tako reci ebay-a i da stvari stizu da se postarina neplaca i sta ti ja znam .. da li ti mozda znas o cemu se radi ??Interesuje me to jel mi trebaju neki motorici na naftu malih dimenzija a cuo sam da tamo ima takvih stvari dosta.. hvala unapred.. nisam hteo da otvaram novu temu samo zbog toga..

Vrh Dno