Šta je novo?

Kako radi externi HDD Rack?

tarzan1321

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2004
Poena
619
Hocu da kupim neki eksterni HDD Rack i nemam pojma kako on radi. Znam da se povezuje preko USB-a. Da li moze preko USB-a 1.1 i koliko brzo bi trajalo kopiranje? Kako se napaja, jel mora da se otvara kuciste ili postoji neki ispravljac pa se direktno ukljuci u struju.

Pazi ovako, eksterni hdd rack je "kutija" u koju obacis hard po zelji (40gb, 80gb...) i uz njega dolazi ispravljac i usb kabl. E sad oni su uglavnom (u 99% slucajeva) USB 2.0, medjutim to ne znaci da ne rade na usb 1.1, samo sto je na usb 1.1 prebacivanje 1mb/s a usb 2.0 je 15 mb/s (licno sam merio). Kratko-jasno.

Preko usb 1.1 bi dosta sporo radio. Ispravljac mora da ima jer usb ne moze da napaja 3.5 hard vec samo 2.5 kakve imaju laptop masine u sebi recimo.

Preko USB1.1 taaako sporo radi da po meni eksterni hard u toj varijanti gubi smisao.
Obavezno uzmi rack sa 'ladjenjem. Ja sam uzeo bez 'ladjenja i sad 'ocu guzicu svoju da pojedem! Svaki put kad planiram da radim duze od pola sata - sve raskupusam i 'ladim disk stonim ventilatom. I, ne bi bilo lose da uzmes rack koji ima i FireWire. Ne znam koliko bi to uticalo na cenu ali na brzinu bi.

E sad ja da postavim jedno pitanje:
Da li ja u eksterni 3.5" rack mogu da ubodem DVD pisac, i da to korektno radi?

To sam i ja pomislio... ali nista dalje od toga.
Da li ce, recimo, Nero taj pisac da prepozna? Da li ce uopste hteti da razgovara sa pisacem koji je iza sve one elektronike?

U 3.5" tesko da moze da udje i jedan DVD pisac ;)

iz mog iskustva ne, ja sam probao dva 5.25" i Nero prepozna i sve je u redu dok ne dodje do snimanja a tad muke tantalove, krene kao da snima i tako stoji (pustao sam ga i po sat vremena samo da bih video sta se desava). e ne znam da li je bitno ali DVD pisac je bio 108-a

Ma koliko bio zadovoljan sa 2.5" kucistem i HDD ovo me je zestoko razocaralo tako da sam odustao od te kombinacije i narucio eksterni pisac.

Mozda neko ima i pozitivnija iskustva ali pre nego se odlucis na tako nesto skupi tacne podatke i o DVD rezacu i kucistu da bi imao stoo manje problema

jedno kuciste je bilo intexovo (PIN) i nakon vracanja i potrebe da i oni to provere dosli su do istog zakljucka a za drugo eks.kuc. se vise ne secam proizvodjaca :(

usb2.0 diskovi treba da rade na priblizno 50meb/sec. ja sam stavio 200gb wd, koji je lagano smimao na oko 60-65meg/sec kada sam na njega kopirao sa raid-a. na usb-u sada postize 26meb/sec ali su za to krivi diskovi sa kojih kopiram, svi su 80gb i ne mogu vise da kopiraju.

usb1.1 preskoci, posto neces izvuci vise od 1mb/sec a to je bago receno mucenje, prvo za tebe.

sto se tice mog izbora, ja sam se odlucio za 3.5'' fioku bez aktivnog hladjenja. Razlog nalazim u tome da mi fioka nije potrebna na vise od pola sata, a za to vreme hard postane topao, vise nego ok za moje potrebe.

Da dodam jos ovo
Kad kupujes externi HDD Box pazi bilo da je 3,5" ili 5,25" koji je cip zaduzen za IDE2USB jer iz licnog iskustva postoje neka kineska sr...a od cipa koja prvo nevide hardove vece od 120 GB a naravno to nigde nepise a kako su kinezi u pitanju nemas ni www. gde da procitas....ja sam to nasao slucajno kad sam po treci put menjao 3,5" box jer su se kvarili ko ludi (kinezi).......tek na poslednjoj kutiji mislim sam procitao malim slovimna da nije namenja za diskove vece od 120 Gb proizvodjac je bio INTEX ili tako nesto....sr..veliko. Naravno ni njihov USB 2 standard je sve drugo samo ne ono sto treba nisam uspeo da postignem brzinu vecu od 12 meg/sek...Najbolje su one "kutije" koje u sebi imaju NEC Chip (ili VIA) a to su sa sigurnoscu DTK i neki modeli od ALPS-a ja sam ih probao i kupio (verovatno ima i drugih..cak i neki "kinezi ugraduju te cipove ili svoje klonove istih) Imam 2 DTK kutije kuci i jednu ALPS sve za 5,25" uredjaje i rade savrseno...ALPS ima pored USB 2 i FW konektor ali je i skuplji i oni sigurno rade sa diskovima vecim od 120 Mb jer se u Alpsu nalazi fioka sa 250 Gb Sigijem.....transver je negde oko 40 meg/sek sto je za usb 2 po meni OK....
Sto se tice DVD-RW uredjaja u usb 2 box-u imao sam LG 4040 rezac u jednom DTK kucistu i on je kao 4x rezac radio dobro...kad sam u isto kuciste stavio LiteON 8x Dvd rezac bila je frka morao je bar dva puta da puni kes dok snima...posle sam malo prckao po netu i video da skoro svi rezaci na USB 2 portu su 4x mozda ima i brzih ali su na FW

Poslednja izmena:
ZAP je napisao(la):
U 3.5" tesko da moze da udje i jedan DVD pisac ;)
Stegnucu ga malo u sraustuk i ucice sigurno. Nego mene brine kako ce posle da radi!
Moracu da isprobam pre nego sto se odlucim na kupovinu.

uNesc0 je napisao(la):
samo sto je na usb 1.1 prebacivanje 1mb/s a usb 2.0 je 15 mb/s (licno sam merio). Kratko-jasno.

Ja merio 35 MB/s bez problema (DTK USB 2.0), samo je bitno sa kojim HDD-om radiš. Ovo o čemu pišem je sa Maxtorom 120 GB.

Poslednja izmena:
Bilo je pre godinu dana, sad ne znam da li ima :)
Kao što neko reče, NEC je čip.

Miroslav je napisao(la):
...sto se tice mog izbora, ja sam se odlucio za 3.5'' fioku bez aktivnog hladjenja. Razlog nalazim u tome da mi fioka nije potrebna na vise od pola sata, a za to vreme hard postane topao, vise nego ok za moje potrebe.
Amen to that. Da kako da se covek treba da vodi svojim potrebama.
Ja sam svoj kupio da mi bude pomocna varijanta: da ne moram da zavisim od toga kad ce neko da mi pozajmi hard ako 'ocu da formatiram svoj, da odem kod druga i pokupim 10GB filmova/muzike a da to ne budu CDs koje treba da mu vracam, i tome slicno. Dok je tako sve je potaman. Ali, nekad prebacujem po 100GB i tad mi je pola sata ogranicenje! Moram da ga otvaram, vadim na astal i ladim sa ventilatorom. A nekad mi u periodu od tri sata treba da sa njega podignem 15 sitnih file-ova i tad ga isto toliko puta palim i gasim. Uskracen sam za konfor koji je veliki adut hard diska. Hard disk je napravljen da radi neprekidno, da je uvek dostupan. Zasto moj eksterni hard ne bi mogao da ostane pomocna varijanta, sto mu je i bila prvobitna namena, ali da, ako zatreba bude i integralni deo sistema? USB interface me u tome ne ogranicava. 'Ladjenje je problem.

Nazad
Vrh Dno