Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Neka preporuka za masinu, koji brendovi su dobri? Zena me ganja da nabavimo ali se ja za sad ne dam :)
Kupi mašinu i spasicete se. Ja i supruga smo bili u fazonu kao šta će nam to, jer dok malo ispereš ne treba ti mašina. Koliko sam bio u zabludi. Spasli smo se, jer smo veća porodica i po ceo dan prali sudove. Kupi neku Beko, Vox i ćao. Ja sam uzeo Vox neku oko 30k veću od 60cm. Pere extra , jer ne možeš nikada da ručno operes kako mašina opere. Koristimo somat Gold i so. Bolje je od finish preska+sjaj+so.
 
Ono što je jako bitno i o čemu treba da se vodi rafuna je zvučna izolacija. Prva mašina mi je bila jeftina indesit i baš se čula. U zavisnosti od toga kako je napunjena znalo je da bude baš bučno. Trenutno imam neki skuplji Beko... to je nebo i zemlja. Često se uopšte ne čuje, maltene ništa i kad si pored mašine. Indesit se čuo i u susednoj sobi ponekad.

I npr. meni je npr u toj Beko fioka za escajg koja se nalazi na vrhu jedna od boljih stvari koje je neko dodao u mašine. Dobije se i korpa ali je nepotrebna i mnogo se dobije na prostoru.
 
Poslednja izmena:
Ja sam uzeo SMS46NI03E na akciji mislim da je bila 52k i ne cujem je kad radi,vrlo bitna stavka je buka .
Što se tice malo para puno đuzika ova masina je super Beko DFN26422W.
 
Poslednja izmena:
Treba samo odrediti budžet i prema tome tražiti. Što je tiša mašina, to je skuplja; isto važi i za bolje opremljene i fleksibilnije fioke, bolje sušenje, kvalitet izrade, brend i sl. Ko npr. ima odvojenu kuhinju sa svojim vratima, malo bučnija mašina verovatno nije problem.
U kuhinji na poslu smo imali Vox, sada u novoj gorenje. Gorenje je skuplja jer ima treću fioku (koja je zaista korisna stvar, naročito u kući) i malo je tiša i zbog toga je skuplja za oko 15k. Što se tiče sušenja, tu su negde (osrednje). Peremo šolje od kafe i tanjire od doručka, i za takve stvari su obe sasvim dobre.
 
Deluje kao glas komercijaliste :)
Kao i svi ostali brendovi i oni prave skuplje i jeftinije modele; manjeg ili višeg kvaliteta, sa manje ili više opreme, funkcija i sl. Tako da se npr. za recimo i preko 400eur može naći Bosch mašina kod koje je donji deo kade plastičan...
 
Normalno,ista masina za sudove kao moja sa plasticnim dnom je 25k jeftinija.
 
Pa eto, na jednoj strani zvučni brend Bosch za 50-60k nudi mašine sa plastičnim donjim delom kade. Na drugoj strani, za manje novca, sasvim dobri uređaji manje zvučnih brendova sa full inox kadom ali malo više buke. Eventualno i malo slabijim sušenjem kod ponekih modela.
Na drugom kraju, Bosch kvalitetniji uređaji sa full inox kadom od ~75 ili 80k. Ali u toj kategoriji, za malo višu cenu, mogu da se nađu uređaji i mnogo zvučnijeg brenda - Miele.
Smatram da treba napraviti prioritete prema budžetu i tako birati. Nekome je bitnija buka, a nekome nešto drugo, prema tome naći kompromis. Malo manje gledati sam brend, jer praktično svi imaju bolje i lošije uređaje.
 
Slazem se,cekao sam akciju i umesto 75-80 platio sam 52k. Imam malu decu i bitna mi je buka,pogotovo nocu da imaju kontuinirani san. Uvek se za određenu sumu moze izvuci odlican uređaj. Gorenje i slicno nije to. Bosh,beko pa ostalo. Zadnjih 10 god tako kupujem i nemam problema,dok gorenje inslicni malo malo kod majstora. Pre svega je bitno cena a još bitnija je upotreba uređaja. Kad to kazem,mislim na to,da i ako kupis recimo sudomasinu od 100 k onda ima svoj radni vek kao i mašina od 40-50 k,zar ne ? Treba za svoj novac dobiti najvise a to sa nekim brendovima prosto nije moguće.
 
Gorenje i slicno nije to. Bosh,beko pa ostalo.
Opet glas komercijaliste...
Imao sam odlične Gorenje, Ariston, Samsung, Philips modele kućne bele tehnike. Svi, sa svojih 10~25 godina starosti, odlazili su kao ispravni bez ikakavih problema ikada.
U poslednih par godina kupovao sam uglavnom Miele, Liebherr, pa i Bosch, što opet ne menja činjenicu da su se gore navedeni (iako nisu Bosch, Beko) zasita odlično pokazali.
Ovi novi, iako sa zvučnijim imenima, tek treba da se pokažu. Brend, sam po sebi, ne mora ništa da znači.
 
U poslednih par godina kupovao sam uglavnom Miele, Liebherr" to su top uređaji,zasto nisi kupovao gorenje i u tom rangu kad su dobri tj odlicni???? Grčevito branis low uređaje a kupujes top :D hahahha :D pusti ti 10-15 god.. pricamo o uređajima 2015 na ovamo .
 
Poslednja izmena:
Paralela za brendove: imamo identican proizvod sa 2 imena- jedan sa starim lokalno poznatim i drugi koji je sveCki poznat i koji je mnogo skuplji.
SveCki se prodaje kao alva.
Takodje dajemo neki drugi kompletan proizvod u vidu materijala, pakovanje daje brend narucioc.
I tako u eu imas 6 svetski poznata brenda sa sve raspravama koji je bolji a unutra sve identicno.
Zbog nda ne mogu da dajem vise detalja, ali bi se iznenadili koji su brendovi u pitanju.
Teska vremena za kupce, nekada si znao sta kupujes...
 
U poslednih par godina kupovao sam uglavnom Miele, Liebherr" to su top uređaji,zasto nisi kupovao gorenje i u tom rangu kad su dobri tj odlicni???? Grčevito branis low uređaje a kupujes top :D hahahha :D pusti ti 10-15 god.. pricamo o uređajima 2015 na ovamo .
U određenom momentu sam mogao i bilo je, da kažem, relativno povoljno. Da li sam pogrešio, vreme će pokazati. A zaista sam imao odlična iskustva sa tim tzv "low uređajima". Ko zna, možda se i bolje pokažu od ovih koji su tzv. "high" :)
 
Da si kupio ono sto pricas pa da vidimo,ovako nema smisla.
 
Mašine za sudove su specifične u odnosu na neke druge kućne uređaje zato što i najjeftinija mašina može savršeno da odradi ono što joj osnovna namena - pranje sudova. Ja zbog toga nisam hteo da plaćam skuplje fensi modele sa manjom bukom, trećom fiokom, dodatnom ventilacijom, fensi displejem itd.
 
Kupiš ma akciji i budes miran,treca korpa znaci,pre svega polozaj prskalica,ima tu finesa,nije dzabe 10 godina star audi isto para kao nova Dačija. Jeftinija masina lošije pere u odnosu na skuplje modele,trosi vise vode,struje i stvara vise buke. Kome to ne smeta nikakakv problem :) Ali je smesno porediti neke marke a pogotovo modele gde je razlika u ceni preko 30k ;) I telefon od 200 eura radi isto kao i telefon od 700 :)
 
Mašine za sudove su specifične u odnosu na neke druge kućne uređaje zato što i najjeftinija mašina može savršeno da odradi ono što joj osnovna namena - pranje sudova. Ja zbog toga nisam hteo da plaćam skuplje fensi modele sa manjom bukom, trećom fiokom, dodatnom ventilacijom, fensi displejem itd.

Ovo je tačno.

Ali bih ipak dodao...

Dobro je da mašina ima gornju prskalicu, onu na "plafonu" mašine. Jako pomaže da se sudovi u gornjoj fijoci mogu bolje oprati, i da ih se mnogo više može natrpati.
Takvu prskalicu sam video u najjeftinijoj VOX mašini, a npr. nema je u nekim jačim brendovima u nižim i srednjim modelima.

Dobro je da ima gornju treću fijoku za escajg i sitnice. Opet pomaže da više sudova stane u jedno pranje, i da se lepše rasporede.
E sada, za tu treću fijoku, da, za sada je imaju samo skuplji modeli.

Treba malo obratiti pažnju i na oblike fijoka, i kako i da li prskalice pokrivaju ćoškove fijoka.
Kod mene u Bosh srednje klase npr, u donju fijoku se gotovo uopšte ne mogu stvaljati manji sudovi. Rešetka fijoke je retka, a donja prskalica ne pokriva same ćokove fijoke.
Kada par dana ne kuvamo i nemamo većih sudova već se nakupe čaše/šolje/tanjirići/escajg, 2/3 toga ne može dole jer jednostavno, propada kroz fijoku. U gornjoj nema mesta a donja je poluprazna. :(
 
Za tu treću fioku baš ja***e; dodaju i po 100eur na cenu za najosnovniju varijantu.
Patent za tu fioku je davno istekao, svi mogu da je ugrade, ali izgleda sada veštački pumpaju cenu na nešto što postoji skoro pola veka.
 
Poslednja izmena:
Mašine za sudove su specifične u odnosu na neke druge kućne uređaje zato što i najjeftinija mašina može savršeno da odradi ono što joj osnovna namena - pranje sudova. Ja zbog toga nisam hteo da plaćam skuplje fensi modele sa manjom bukom, trećom fiokom, dodatnom ventilacijom, fensi displejem itd.

Imao sam novu Mideu. Majko moja, skoro 3 godine muka i servisa, dok konačno nije crkao motor. Tada sam kupio polovnu Simens analognu za 120€. Čovek mi je dao garanciju 6 meseci. Evo već 5 godina radi bez problema i bolje pere od nove Midee. Ostatak para sam uložio u dobru hemiju. So, sjaj i novi Mađarski Feri (švercovan). Onaj što ima sve u sebi. Savršeno pere, samo čaše postaju krte posle godinu dana. Ja ovu mašinu doživljavam kao potrošni materijal.
 
Prace isto i najjeftinija masina za ves i najjeftinija za sudove i najjeftiniji sporet ce da skuva rucak, stvar je u kvalitetu cele masine.

masina za sudove izgleda prosto ali agresivna hemija i vrela voda doprinose da masina od losijih materijala jednostavno se istrosi pojesce je deterdzent i vrela voda.
kod masine za ves je slicno, losiji lim, slabiji motor, losija elektronika, tanja osovina, a ona se elektromehanicki jako puno trosi.

masina za sudove sa losijim delovima ce bukvalno da isposti sve plasticne delove u unutrasnjosti, metalne, gumene delove itd...i pocece da otkazuju jedan po jedan
I svaki od tih delova u aftermarket opciji nije nesto skup 2,3,4000din motor je najskuplji on je tipa 5000din,
plus ako placate majstora a ne radite sami brzo ce samo par popravki da dostigne vrednost nove masine.

Treba gledati bar neku sredinu.
 
Ako nekome trebaju senzori za Mideu, grejač, pumpa imam for free (y)
 
Ti delovi sa midee odgovaraju za gorenje i verovatno mnoge druge.
 
Poslednja izmena:
Ako je lose staklo dešava se korozija stakla.
U mašini za sudove mora da ide sve kvalitetno pa i sudovi inače se sve brzo raspadne.
 
Ja ne znam gde kupujete te mašine i sudove koji se raspadaju. Eto, ja prvi kupio najjeftiniju mašinu, unutra sve kao novo posle 6 godina. Majka ima neku već 20 godina, isto kung-fu model, pukao neki samo plastični hepek za gornju prskalicu, ali pere i dalje regularno. Sudovi isto, uglavnom Ikea, znači "narodni" kvalitet, ništa posebno, ništa se nije raspalo, a većina se svakodnevno koristi. U principu samo fine čaše za pivo i viski perem na ruke, sve ostalo ide u mašinu.
 
Ikea posudje je daleko kvalititnije od onog koje ljudi koriste kod nas uglavnom.
 
Pitanje:
Imam sudo masinu Favorit MS 7000. Od nedavno je krenulo da po zavrsetku pranja,na dno masine ostaje pena i to bas dosta.
Ne znam zbog cega, da li je zapusen filter od vode ili su lose tablete. Koriste se trenutno DM tablete. So ubacujem na nekih 20 pranja, filter za odvod redovno cistim.
 
Probaj obavezno druge tablete, usput očisti filter i dodaj so.
 
Ja ne znam gde kupujete te mašine i sudove koji se raspadaju. Eto, ja prvi kupio najjeftiniju mašinu, unutra sve kao novo posle 6 godina. Majka ima neku već 20 godina, isto kung-fu model, pukao neki samo plastični hepek za gornju prskalicu, ali pere i dalje regularno. Sudovi isto, uglavnom Ikea, znači "narodni" kvalitet, ništa posebno, ništa se nije raspalo, a većina se svakodnevno koristi. U principu samo fine čaše za pivo i viski perem na ruke, sve ostalo ide u mašinu.
Ikea posudje je svo sertifikovano za pranje u masini, ima zig u obliku case sa donje strane.

dosta escajga, casa, ofarbanih tanjira i solja, drvenih elemenata, nema sanse da prezivi dugorocno pranje u masini.
Recimo narodna rendaljka, i cediljka kakva je valjda u vecini domacinstva ovde ce prvo da satrune od korozije ako se pere u masini.

Pogledajte case na svetlu koje se duzi vremenski period peru u masini da li imaju uzduzne linije od erozije...
Deterdzent za masinsko pranje je vrlo agresivan i korozivan.

Ta plasticna prskalica je takodje primer loseg materijala koji se istrosi, a zamenska je oko 2000 dinara.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno