Šta je novo?

kako? QWERTY ne QWERTZ

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
Prilicno sam dugo koristio Mek, i evo sada, posle 15to godisnje pauze, evo me ponovo na windwosu 🤌🎉🎉🎉

elem, osim 100 stvari koje su bolje na windowsu , sa kojima se izodusevljavam u kontinuitetu , ima i par sitnica koje mi fale. (lazem, ima samo jedna)

ta jedna je da mek na srpskoj tastaturi (i cirilica i latinica) ima default QWERTY layout ne QWERTZ. Navika nije za salu, tako da bih vas zamolio za step baj step uputstvo kako da na windowsu forsujem RS cirilicnu i latinicnu tastaturu da bude QWERTY layout... nadam se da moze?

btw, cudo jedno pretrazih forum ali nisam nasao vec temu o ovome...

Odaberš jezik i za svaki ima nekoliko rasporeda. Ovo su W11 ali i W10 vrlo slično
1730359240976.png
Da bi bilo lakše za kucanje, moraćeš da zameniš mesta kapicama Z i Y na tastaturi.

e pa video sam to, ali nisam nasao da ima QWERTY kao izbor... tj nema, kod mene. nema Serbian QWERTY.

jel to moze da se snimi / skine kao dodatak?
Da bi bilo lakše za kucanje, moraćeš da zameniš mesta kapicama Z i Y na tastaturi.

Ja kucam slepo :)

Dobrodosao nazad na WIndows.
Sad posto koristis windows otvaras sebi mogucnosti kao sto su koriscenje Majkrosoftovog PowerToys programa.
Brzinski tutorijal pa ako zapnes negde javi.

Skini odavde PowerToys x64 Machine wide
Instaliraj
Otvorice ti prozor u kome imas mali milion opcija da sve ali tebi konkretno treba "Keyboard manager"
Kad udjes u taj deo programa, klikni dugme "Open settings"
Enable Keyboard Manager
Remap Key
Add key remapping
Levo select je dugme koje pritiskas na tastaturi a desno akcija ili dugme koje zelis da se izvrsava pritiskom na to dugme
Tu samo za Y stavis Z i obrnuto
Kad zavrsis kliknes gore OK i to bi trebalo da bude to.

Dobrodosao nazad na WIndows.
Sad posto koristis windows otvaras sebi mogucnosti kao sto su koriscenje Majkrosoftovog PowerToys programa.
Brzinski tutorijal pa ako zapnes negde javi.

Skini odavde PowerToys x64 Machine wide
Instaliraj
Otvorice ti prozor u kome imas mali milion opcija da sve ali tebi konkretno treba "Keyboard manager"
Kad udjes u taj deo programa, klikni dugme "Open settings"
Enable Keyboard Manager
Remap Key
Add key remapping
Levo select je dugme koje pritiskas na tastaturi a desno akcija ili dugme koje zelis da se izvrsava pritiskom na to dugme
Tu samo za Y stavis Z i obrnuto
Kad zavrsis kliknes gore OK i to bi trebalo da bude to.
dubok naklon gospodine. 🧐🎩 :smiley_koji_skida_sesir_i_poklanja_se_onako:

pada mi doduse na pamet da ce mozda biti problem sa EN tastaturom, ako ne moze da se nesto pametno mapira, samo kad je upaljena RS a ne i EN... but let's find out

eh dobri stari powertools. we meet again :D

vidim , radilo se, razvijalo se, dodavale su se opcije :)

Microsoft i posle toliko decenija nije ukapirao da Srbi koriste QWERTY tastature, u njihovoj glavi mi koristimo QWERTZ i kraj priče. Nema načina da se ovo reši bez dodatnih tweaker aplikacija. Na Linux-u otkad pamtim najnormalnije si mogao da odabereš Serbian QWERTY.

Vrh Dno