Šta je novo?

Kako proveriti na kom HDD-u...

markoni_kg

Cenjen
Učlanjen(a)
13.01.2014
Poena
159
Pozdrav,

Imam stari Lenovo ThinkCentre E50 na kome mi je drug natrpao sve sto sam imao ispravno za komp pa tako imam dva HDD-a i da dva DVD rezaca.

Zanima me kako da utvrdim na kom HDD-u mi je sistem (win 7) da bih izvadio ovaj drugi? Zatim, da li smem tek tako da izvadim hard i optiku?

Trece, izvadio bih i 1GB RAM-a (od 2GB RAM DDR2, 4x512MB), to takodje samo iscupam i to je to? Da li bi trabalo nesto na nesto posebno da obratim paznju u celom procesu?

Izvinjavam se ako su pitanja glupa ali ovo sto mene muci bas i nije nuklearna fizika da bi me klepali po servisima za 15 minuta posla, pa racunam da mogu sam uz Vasu pomoc.

Oba harda su potpuno istog kapaciteta, evo sta sam dobio prateci uputstva sa linka gore:

Disc: 0
Basic 74.53 GB
(c:)
100 NTFS 74.43 GB NTFS
Healthy (Sistem, Active, Primary partition) Healthy (Boot, Page File, Chrash Dump, Primary Partition)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disc: 1
Basic 74.53 GB

Sistem Reserved (D) (E:)
100 MB NTFS 74.43 GB
Healthy (Active, Primary Partition) Healthy (Primary Partition)

To je to, opet ne mogu da saznam koji hard je sa win-om. Razliciti su proizvodjaci haedova, ako ta informacija pomaze.

Sta bi bilo da izvadim pogresan hard, tj ovaj sa instalacijom i da li bih mogao bez posledica da ga vratim posle i izvadim pravi?

Postoji li neki program koji moze da mi pomogne u ovoj situaciji?

Tebi je najlakše da izvadis jedan, pa upalis i vidiš da li se diže sistem, nećeš ništa da pokvaris i ako pogrešan izvadis pa ga vratiš.
Najgori slučaj po tebe je da je na jednom disku mbr a na drugom sistem, ali ako je taj disk posebno dodavan nećeš imati problema.

^^ Ovo ti je najprostije. Za tu probu, ne moraš skroz vaditi HDD iz računara. Samo isključi data kabel iz jednog od diskova. Kada isključiš onaj HDD na kojem ti je sistem, računar jednostavno neće krenuti da se butuje. A onda ga gasiš držanjem off/on tastera.

I sve što radiš u unutrašnjosti, radi dok je računar isključen iz struje. Dakle, ne samo da je urađen shut down, već izvuci kabel za napajanje iz struje, te sačekaj 5-6sec (ili ako imaš mehanički 0-1 prekidač na napajanju, stavi na 0).

Poslednja izmena:
trebalo bi i u biosu da mozes videti koji je proizvodjac diska 0 (to je valjda na prvom sata konektoru), a mozda i u control-panelu.

Zar nije lakše pogledati na kom disku je folder Windows i files kao Hiberfill.sys i pagefile, swapfile itd... ? Properties tog diska će ti reći koji je tačno fizički disk na kome su te stvari.

Properties harda na kome je win mi pokazuje oba harda i oba opticka uredjaja, to sam prvo probao i nisam uspeo na taj nacin da saznam na kom je tacno hardu win.
Dakle, ne pokazuje mi samo karakteristike za taj hard, vec za sva cetiri navedena hardvera, pa tu mogu da izaberem koji me zanima posebno ali opet treba odabrati jedan od dva harda, ne mogu znati koji. Win je na jednom hardu posto je drugi potpuno prazan.

Elem, iskopcao sam sa ploce jedan hard i win nije hteo da se digne (uvek je komp bio isklucen iz struje), onda sam iskopcao drugi a prvi vratio, tada je pistalo (dugacak ton), onda sam vratio oba i opet nije hteo da se podigne win, onda sam izvadio bateriju pa je vratio i opet isto, nece da digne win, izadje mi neka opcija iz biosa valjda, da ga repariram ili da nastavim normalno. Kada kliknem na repariranje, krene sa "loading files" i tako pola sata, ako odaberem da nastavim normalno, izadje onaj plavi ekran kao kad treba da se podigne win i tako stoji, dakle - nesto sam zeznuo.

Vadio sam i ram memorije i dvd ali to verovatno nije imalo uticaja, na kraju sam sve vratio osim optike. Sad cu morati da nadjem nekog da mi instalira ponovo win (koji je bio nov i radio odlicno :( ), osim ako ne postoji nesto sto bi trebalo da probam?

Hvala svima na odgovorima...

verovarno si obrnuo slotove samim tim i redosled u biosu,i/ili ti je mbr bio na praznom hardu.posto,bez uvrede,delujes kao laik ne postoji lak nacin da ti se resi problem,bez da jovo nanovo instaliras win,samo sada iskljuci prvo jedan disk potpuno sa ploce.

Ako mislis na slotove gde se konektuju hardovi, njih nisam mogao da obrnem jer sam prvo iskljucio jedan, pa kad nije radilo ja sam taj vratio gde je bio a onda iskljucio drugi... laik jesam, to je jasno po mojim pitanjima ali nisam bas retard da sve izmesam :)

Uglavnom savetima clanova ovog foruma resim problem, nema veze sto je sada bio drugi slucaj pa je nesto poslo naopako, svakako hvala puno svima koji su ucestvovali, ziveli!!!

Crystal Disk Info ti daje sve podatke o diskovima, čak i serijski broj.

Nazad
Vrh Dno