Šta je novo?

kako promeniti ip opseg modema iz 1.x u 0.x?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Ovako. Imam modem ciji je default gateway 192.168.1.1. Preko njega mi ide i IPTV. Okacio sam i slike, da bih manje pisao. Iz njega ide u ruter ciji je gateway bio 192.168.0.1, promenio sam u 0.3. WAN ip adresa je 192.168.1.100, default gateway koji ide iz modema je 1.1. Ono sto mene zanima, da li mogu bezbedno, znaci bez gubitka neta, da promenim ip opseg ovog modema sa 1.x na 0.x? konkretno hteo bih da mu ip adresa bude 192.168.0.1 umesto 1.1 i wan ip adresa 192.168.0.100 umesto 1.100. Razlog za to je sto hocu da eliminisem ovaj ruter sa ove lokacije na drugu, a na njegovo mesto da stavim obican neupravljivi gigabitni switch, a sve IP adrese u kuci su mi 0.x, a neke nazalost nisu podlozne promeni opsega. Sta sve treba da promenim u modemu i ruteru da ovo uspesno zavrsim? 99% znam i sam, ali u ovoj situaciji mi je bolje sa nekim da potvrdim pre nego sto negde pogresim.

Prilozi

• Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    62.9 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    107.9 KB · Pregleda: 23
Možeš slobodno, lokalne IP adrese nemaju uticaja na internet.

Delimicno reseno. Tj promenio sam IP opseg, ali posto mi je iz modema ranije islo u WAN port gigabitnog rutera, pa iz rutera je islo u NAS, racunare itd, imao sam gigabitni net u lokalnoj mrezi za NAS. Sada posto ce mi ici direktno iz modema u switch, a modem je 150mbps, necu vise imati gigabitni net za NAS. O tome nisam razmisljao.

Na stranu to sto mi sada brzina neta ne prelazi 3mbit-a. Sinoc sam mislio da je mozda ogromna slucajnost, pa mi se nesto net zeznuo u istom trenutku kada sam ovo radio, ali jutros sam deset puta proveravao, i isto. Da ne bude da mi je do neta nesto, stavio sam telekomov modem i brzina normalna, oko 8-9mbita. Mislim da cu da vratim kao sto je bilo i da se nadam da ce net da se vrati u normalu. :D

Prilozi

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    26.2 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 12
Da ne bi nagađali i pretpostavljali, navedi šta imaš od uređaja i na koji modem/ruter/svič priključeno, kao i koji je protok kroz lan na kojoj liniji bitan.

Napomenuo si da planiraš da kupiš gigabitni svič, da li je to i dalje u planu?

Imam vec gigabitni switch, ali jos ga nisam ubacio, pokusavam ovo da sredim. Modem/ruter je tp-link w8901n, a ruter umesto koga hocu da ubacim switch je TL-WR1043ND.

A šta imaš od uređaja koje priključuješ i gde ih priključuješ?

Pazi, bukvalno je sve ostalo isto, nista menjao nisam. Sta god da imam, imao sam to i pre. :) Imam taj modem i ruter u plakaru, i u drugoj sobi imam gigabitni switch za nekoliko uredjaja koje povezujem kablom. Hteo sam taj switch da prebacim u plakar na mesto ovog rutera, a ruter na mesto switch da bih dobio bolji wifi u toj sobi. I eventualno kada to izvedem da flesujem dd-wrt na taj ruter da bih dobio AP mod, jer ga ovaj nema fabricki. Posto mi je switch neupravljiv, mislio sam da promenim default ip opseg modema koji je 1.1 u 0.1, da ne bi u ruter isle 1.1 IP adrese, jer mi to svakako ne odgovara.
U modem su u srednja 2 prikljucena 2 iptv televizije, koje su ugasene BTW, iz prvog je islo u WAN prikljucak rutera, a u cetvrtom nema nista. Dalje iz rutera je jedan isao u NAS, jedan u switch, jedan u trecu sobu u AP.
Ono sto mene sada buni prvenstveno i sto bih hteo da resim, je zasto naprasno modem nece da pregura 3mbita?!

Promena opsega ip adresa na adsl ruteru ne bi trebalo da ima ikakve veze sa brzinom interneta.

Probaj da vratiš na stari 1.1 opseg, pa ćeš videti da li ima veze.

Vratio, isto. Kapiram da je logicno da nema veze, ali eto, to je nuspojava. :D Pokusavam 18. put da ga resetujem.

EDIT: Nope, ne pomaze reset.

Prilozi

• Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 15
Mislim da je ovo ili koincidencija ili je nešto drugo razdešeno. :unsure:

Bukvalno je juce radio normalno i bukvalno nista drugo pipnuo nisam osim IP adrese. Stavim telekomov modem, radi normalno.

Otkači sve što se priključuje preko lan osim jednog računara i sa njega probaj test brzine interneta.

Privremeno isključi wifi na telekomovom ruteru.

TL-WR1043ND je jači ruter od w8901n. Moja pretpostavka je da w8901n ne može da izdrži protok koji trenutno ide kroz njega (to je veoma slab uređaj) i ne uspeva da održi brzinu neta i da kontroliše lokalni saobraćaj. Ako od telekoma imaš onaj Innbox ruter, to je mnogo bolje rešenje. Izbaci w8901n, Innbox stavi u bridge i iza njega ubaci TL-WR1043ND da kontroliše mrežu i ako treba taj gigabirni ruter iza njega.

Prvo, do sinoć je mogao sve to da radi i zadnjih pet godina, a danas ne može? 😁 Drugo, nemam taj innbox, imam neki prastari zte.

Flesovao novi firmware, vratio sve na fabricka podesavanja, podesio sve ponovo (imam screenshotove svih podesavanja). Isto. Ne razumem.

Vrh Dno