Šta je novo?

Kako prikaciti 5.1 zvucnike na MacBook?

pavlex

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
319
Eto dosao sam do nekih 5.1 zvucnika igrom slucaja.... pa bih hteo da napravim surround system kuci. Al kako ih prikaciti na macbook kad ima samo jednu rupu a treba mi tri :D Citao sam nesto po netu...vecina su pazarili USB zvucne kartice i tako resili problem... dok su neki kupili onaj spliter za slusalice al sa tri izlaza i tako naterali sve zvucnike da rade, s tim sto onda nije bio surround neg svi zvucnici isto pevaju :/
Ima li neko jos koju ideju? Po moguctstvu (jes' tako pise bese?) da nije skupo :whip:
Cudi me da jos niko nije pitao nista na ovu temu? Uradio sam search u ovoj sobi na 5.1 al nista nije izbacilo pa kontam da niko nije pitao? :d
:wave:

hmm, sad sam ushtekao samo zeleni kabel u zvucnike i u macbook i dobijam zvuk na svim zvucnicima.... al predpostavljam da ovo nije 5.1 sad, jel?

Da da i ja sam imao slicnih problema. Nisi napisao koje zvucnike imas, ali ako mozes spoj ih optickim kablom.

Da da i ja sam imao slicnih problema. Nisi napisao koje zvucnike imas, ali ako mozes spoj ih optickim kablom.

Ma zvucnici su neki codegen, evo ti LINK
Zvuk je bas dobar, nisam nikad imao neke posebno dobre zvucnike pa ne mogu bas da uporedim, al naspram Logitech X230 2.1 sistema su dosta bolji, bar kolko sam ja primetio...
Na kakav opticki kabel mislis? Nisam najbolje upucen u audio opremu :) Jel macbook zna da salje 5.1 zvuk kroz taj svoj line out? kako to uopste da postignem kroz samo jedan kabel? Jel moguce da radi 5.1 ako je samo ukljucen jedan kabel? ili moraju sva tri da se koriste (sto opet dovodi do pitanja kako!? :D )
aj ako se razumes malo bolje pojasni pliz :)
thx!

Da, MacBook Pro ima opticki audio out preko 3,5mm izlaza. Ono sto ti treba jeste opticki kabel koji sa jedne strane ima standardan male a sa druge strane 3,5mm male koji se "bode" u Mac. Sve to tera brilijantno cist 5.1 zvuk. To izgleda ovako

Posto ja nisam nasao takav kabel u Novom Sadu, kupio sam obican opticki kabel pa jos i adapter na 3,5mm bananicu i resi problem.

Nesto o samom TOS-LINK
http://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK

Prilozi

• TOS-LINK.jpeg
    TOS-LINK.jpeg
    20 KB · Pregleda: 68
Hvala! Jel se secas gde si kupio to i koliko te je otprilike izaslo...?

Hvala! Jel se secas gde si kupio to i koliko te je otprilike izaslo...?

Da, kupio sam ga u NS, mala prodavnica kablova (i svega ostalog propratnog) na uglu Bulevara Oslobodjenja i Brace Ribnikar, a kupio sam 5m optickog kabla+adapter=900 dinara. Nije mnogo, ako mene pitas.

jaoo sad sam tek skontao na sta si mislio sa tim optickim kablom... fora je sto na mojim zvucnicima nema opticki izlaz, ima samo ona tri standardna 3.5mm, front,rear,sub. ja sam sad ustekao samo na front i dobijam zvuk na svim zvucnicima al kontam da nije 5.1.
Kako si ti mislio da spojim taj opticki kabel...? nisam najbolje skontao koji ulaz gde ide :D

jaoo sad sam tek skontao na sta si mislio sa tim optickim kablom... fora je sto na mojim zvucnicima nema opticki izlaz, ima samo ona tri standardna 3.5mm, front,rear,sub. ja sam sad ustekao samo na front i dobijam zvuk na svim zvucnicima al kontam da nije 5.1.
Kako si ti mislio da spojim taj opticki kabel...? nisam najbolje skontao koji ulaz gde ide :D

Ako zvucnici nemaju opticki ulaz onda nikako. Mada, u istoj radnji sam video i kabel koji bi ti verovatno odgovarao= 3,5mm bananica/3xcinc. To bi trebalo da ti daje 5.1 zvuk. Javi da li si uspeo da nadjes i da li je uspelo.

Vrh Dno