Šta je novo?

Kako prepoznati original

vanyadds

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Ovo se odnosi na sve komponente pc i pratecu opremu....
Vase iskustvo u razlikovanju kopije i originalia..i kako znati sta je koje:)
Moj brat je pre par godina (tacnije 2001) pazario Asus MB za PIII Via chip set....koja je bila u kutiji sa svim sto ide uz nju...kad je otisao da skine novi bios..vidi na sajtu sliku tog modela i u pratecem tekstu da on ima integrisanu muzicku..lan...i da je hladnjak na chip setu dugaciji..kod njega nista od toga..(nije ni naznaceno na ploci da je predvidjena za takvo nesto)..ista oznaka ploce nema veze trziste taj model je takav......Normalno da je reklamirao nasem dobavljacu...oni mu rekli da je to revizija 2...ploca je radila ok...ali nije isto kad imate nesto sto nosi oznaku proizvoda koji na sajtu proizvodjaca nije ni priblizno isti...
Pre neki dan u Beogradu sam gledao Lite-On LDW-851S i sva tri modela kod prodavaca su imala ISTI serijski broj??????
Potaknuto pitanjima na bencu da postoji NEC DVD-RW 2500 koji je original i ok i onaj drugi koji pravi probleme u cemu je caka??????

Poslednja izmena:
Generalno: treba ti mnogo iskustva i informisanost.
I sami proizvodjaci unose konfuziju izdavanjem mnogobrojnih revizija, oficijelnih i ne, a na sajtovima nema pomena o tome.
Zanimljivo mi je to za LiteOn, nisam siguran jesi li gledao ono sto treba, serijski brojevi kod njih su deljivi sa tri(mislim na broj cifara), iako je jedna dugacka cifra u pitanju.
Sto se tice NEC-a, nije upitanju kopija nego II-ga klasa uredjaja.

za LiteOn nalepnice su bile indeticne:-devil-:...mada treba da kazem da je tip koji ih valja in haus Buraz me odveo..nasao ga preko novina ili tako nesto....
Posto sada treba da pazarim burazu DVD rezac..malo sam u tripu sta da mu uzmem.
Ja imam Nec 2500 koji mi radi super..ali kad sam ovde (Nezivim u Bgd) nisam bas siguran u poreklo robe (iz iskustva)...gde pazariti..a da te "nezavrnu".....kako prepoznati drugu klasu??????:

Poslednja izmena:
Kupujte samo preko proverenih ljudi.

Pozdrav!

Sta znaci "provereni ljudi"? Mozda su i njih takve proverene zavrnuli? Mislim da to samo smanjuje rizik od budji, ali ga nikako ne eliminise.
Uostalom, mislim da je najbitnije u celoj prici da oni (prodavci) prihvataju garanciju, jer ukoliko te stvari rade godinu dana kako treba, verovatno ce raditi i duze - ko pravi ;).

provereni su boki i uzelac,dodjes lepo,ko chovek popijesh kafu,sok i uzmesh robu :)
i naravno operesh ih u farcry-ju,/cs-u i sl :)

Sto se tice ploca, ne postoji mogucnost da neko napravi kopiju, usled prilicno slozene tehnologije, a cak i da uspe, to bi kostalo vise nego original. Proizvodi se jako cesto razlikuju po izgledu ili pojedinim detaljima u odnosu na slike na site-u proizvodjaca i to je normalno. Pojedine serije ploca dodju sa aktivnim hladjenjem, a vec sledeca serija sa pasivnim, verovatno je u pitanju optimizacija troskova, sto je ok, sve dok ne utice na karakteristike.

ma da, nisu to levis farke, pa da mogu da se siju ovde i lepi etiketa |>

vanyadds je napisao(la):
za LiteOn nalepnice su bile indeticne:-devil-:...mada treba da kazem da je tip koji ih valja in haus Buraz me odveo..nasao ga preko novina ili tako nesto....
Posto sada treba da pazarim burazu DVD rezac..malo sam u tripu sta da mu uzmem.
Ja imam Nec 2500 koji mi radi super..ali kad sam ovde (Nezivim u Bgd) nisam bas siguran u poreklo robe (iz iskustva)...gde pazariti..a da te "nezavrnu".....kako prepoznati drugu klasu??????:

vanja ajde postuj taj serijski broj ili mi ga shibni na PM.

Pozdrav

hahhaha...Kako bre isti serijski brojevi?
Decko moj, pogreshno si gledao...Taj broj koji si gledao je oznaka serije i verovatno je isti na josh oko 10 000 primeraka...

@mitnick
Hvala za Decko..samo sa mojih 38 god...tako se i osecam:)...jako sam dugo u svetu PC tako da znam da razlikujem brojeve na uredjaju...pogotovo brojeve serije..serijske brojeve itd....krivo mije sto sam opet ven zemlje a tada nisam imao foto aparat da to slikam...pa da okacim na benc kao upozorenje....Inace pre nisam imao visoko mislenje o istom "LiteOn" mada u poslednje vreme se to dosta promenilo....

vanyadds je napisao(la):
....Inace pre nisam imao visoko mislenje o istom "LiteOn" mada u poslednje vreme se to dosta promenilo....

A ja sam mnogo ranije imao bolje! Dugo sam pratio inostrane forume, koliko su samo pohvala pokupili njihovi rezaci u to vreme(16x, 24...). Naravno, najzasluznije su bile njihove mogucnosti o/b-a i pravljenje bekap kopija{iliti kopiranja originala :p }. I mnogo mali procenat reklamacija.
Medjutim, danas se uredjaji definitivno NE prave da budu trajni.

Zanimljivo je to za iste serijske, znaci ili da su se kinezi dali u kopiranje profitabilnih uredjaja, ili da to neko radi na svoju ruku(inhouse shop).

1988 Nemci su prezentovali projekat "Proteus"...da negnajavim tu su izneli sve i svja..
Oprilike najinteresentniji deo je da Konzumna elektronika se treba ograniciti na 3 god..(misli se na eksplatacioni period), to podrazumeva..Informaticku, audio-video, itd tehnicku robu...Bela tehnika do 5 god ...automobili i motorcikli do 8 god....
Isto tako su se dogovorili da izmedju dva modela nebude period veci od 2 god... u tom projektu je bilo jos svasta..da negnjavim..interesantno je je bilo da 2010 god engleski jezik mora biti drugi jezik u EU...i obavezan kao sluzbeni...zivi bili pa videli...
.

Poslednja izmena:
Jos jedan dodatak...1998 sam sa jednim svojim drugarom bio na Tajvanu..inace je tip sada vlasnik jedne "velike" uvozne firme u SCG...i tad sam video...IBM..Simens...TI Ram iz kucne radionice uzimao se na kilogram:)...MB koje su bile bez kesa a uredno su ga prijavljivale jer su isti uzimale od RAM-a....minimalnakolicina 1000 jedinica.....
Pre par meseci sam bio u Kini na sajmu nautike.......DVD za kola sa navigacijom 150 UD..na komad ....preko 1000 jedinica 98 USD....sluske za mobilni bluetooth..samo na 1000 jedinica cena 2 USD po komadu....kvalitet drastiks plastiks sundjerus...

to oko namernog ogranichavanja roka trajanja elektronike je izgleda tachna stvar jer mi je nekoliko majstora TVa to potvrdilo....recimo da je to kod samsung jeftinih televizora normalna pojava... mada generalano nisam imao takva iskustva sa racunarima sve shto sam kupio radilo je preko 4-5 godina (kuc kuc u drvo :))

Mislim da je krajnje vreme da obavestimo Moldera i Skali :d

Nazad
Vrh Dno