Šta je novo?

Kako preko AP napraviti PPoE konekciju

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
-Kod tehnicoma sam uplatio wireless i koristio ga preko pci wireless kartice,
kod njih se veza ostvaruje pravljenjem PPoE konekcije ge unosite username i password i onda tu konekciju mozete da serujete sa drugima u mrezi i sve to radi fino.
Medjutim upravo sam nabavio PheeNetov AP i interesuje me kako da napravim preko AP-a takvu konekciju i koje parametre traba da setujem da bih napravio istu konekciju (PPoE) i da je delim sa drugim kompom takodje.

nekoliko puta je vec ova tema bila ovde. za to ce ti trebati wireless ruter ako hoces samo jedan uredjaj... i to ne bilo kakav vec samo Asus 500-g ili Linksys WRT54g (od stvari koje su kod nas dostupne).

kad si vec kupio ovog Pheeneta, najlakse ti je da za 30-tak evra kupis jos jedan najobicniji ruter...

PheeNet je router

Hvala na odgovoru, aliovaj AP pheenetov je isovremeno i ruter pa me zanima kako da napravim ppoe preko njega, stavio sam na kompu da mu je ip adresa pheeneta gateway, znaci da preko njega izlazi spolja, medjutim kad napravim ppoe konekciju kaze da nemoze da kontaktira server.

RTFM, procitaj moj post i iskoristi search na ovom forumu...

jedan mali hint: WAN PORT na ruteru ti je na wireless portu ili na UTP portu?
jos jedan hint: Na kompjuteru ne stavljas pppoe konekciju. To namestas samo na ruteru.

ja licno koristim tehnicom wifi - i cini mi se da bi to kod tebe trebalo malo drugacije da se koncipira (ali nisam siguran).

Dakle, sta se tacno desava - dal` te izbacuje na passwordu. Ako je odgovor ne, mislim da bi trebao drugacije da podesis opcije pheenet-ovog uredjaja (koji je model?).
U nekim od tridova sam opisivao da sam se nazezao par dana sa podesavanjem wirelessa, pheeneta wl118g i tehnicoma - izmedju ostalog sto sam, nemajuci iskustvo, konstantno pokusavao da se vezem za tehnicom dok mi je phenetov uredjaj bio u AP modu, a trebao je da bude u Bridge modu. Takodje, na mom uredjaju postoji opcije koja ima dve alternative "wireles card" i "client", a kod mene funkcionise samo ukoliko se setuje client. Osim toga, ukoliko u uputstvu pisu adrese koje treba upisati u properties mrezne karte, da bi radilo korektno onda to treba ispostovati, jer je jedna adresa za AP mode a druga za Bridge mode. Sto se tice deljenja konekcije sa jos nekim racunarom, cini mi se da su ljudi ovde detalno opisali kako se to cini koriscenjem opcije Internet connection sharing - pogledaj prvi Sticky medju ovim tridovima, npetar je to vrlo detaljno opisao. Ja bih to tako probao.

Model moga ap je AP WAP-011RT ap/bridge/router ima opcije da radi u ap modu i client modu.
Inace kad probam da se konektujem preko ppoe izjavljuje da nemoze da kontaktira remote server

gmlale je napisao(la):
Model moga ap je AP WAP-011RT ap/bridge/router ima opcije da radi u ap modu i client modu.
Inace kad probam da se konektujem preko ppoe izjavljuje da nemoze da kontaktira remote server
a jel taj pinet sigurno propusta PPPoE jer znam da neki model sa realtek chipset-om to NE podrzava???

e ljudi, ljudi... PONOVO SVI LEPO PROCITAJTE MOJ PRVI POST.

To sto si naumio ne moze da radi sa tim uredjajem i tacka. Ne moze ruter da ti kontaktira PPPoE server jer ga trazi na wan portu (utp konektor sa zadnje strane), a ne na wirelessu...

Wireless ruteri uvek ali uvek imaju WAN port kao UTP port, a wireless im sluzi da se taj internet dalje razdeli.

Samo uredjaji koje sam pomenuo u prvom postu mogu da se, uz malo muke i znanja linuxa, nateraju da rade to sto ti hoces... Znaci daj jos 30€ za najobicniji ruter... ili zameni taj wireless ruter koji imas.

Imao sam isti AP, kupio sam ga od tebe :) , i on nije hteo da mi propusta internet pakete!?! Znaci konektovan sam na mrezu na kojoj mi je serovan net, i sve ostalo mi radi (chat, ftp,...) ali net netje. Na AP-u na koji se kacim sa WAP011RT se vidi da ja pokusavam da zatrazim neku stranu, ali mi nista ne stize nazad.
Drugo, koliko me secanje sluzi bas model WAP011RT je samo AP, a ne ruter, jer je WAP akronim od Wireless Access Point. Ispravi me ako gresim.
Pozdrav.

xection je napisao(la):
e ljudi, ljudi... PONOVO SVI LEPO PROCITAJTE MOJ PRVI POST.

To sto si naumio ne moze da radi sa tim uredjajem i tacka. Ne moze ruter da ti kontaktira PPPoE server jer ga trazi na wan portu (utp konektor sa zadnje strane), a ne na wirelessu...

Wireless ruteri uvek ali uvek imaju WAN port kao UTP port, a wireless im sluzi da se taj internet dalje razdeli.

Samo uredjaji koje sam pomenuo u prvom postu mogu da se, uz malo muke i znanja linuxa, nateraju da rade to sto ti hoces... Znaci daj jos 30€ za najobicniji ruter... ili zameni taj wireless ruter koji imas.
PROCITAJ MOJ PRETHODNI POST PRE NEGO STO LUPIS JOS NEKU GLUPOST I NEMOJ DA SE DERES!!! :smoke:

@gmlale:
proverio i taj pinet ne propusta pppoe i mozes u kantu da ga bacis, da si uzeo nekog ovislinka 1120ap ne bi imao ovaj problem.

:wave:

prvo i prvo, ja lupio glupost nisam. mogu lako da ti dokazem da sam veliki ekspert za tu tematiku.

drugo, decko je napisao da ima wireless ruter.

trece, svaki AP u bridge modu mora da propusta PPPoE pakete. Ako ne propusta onda zapravo i ne radi u bridge modu! Procitaj prvo RFC za PPPoE standard pa onda kreni da filozofiras.

cetvrto, malo kulture sa tvoje strane nije na odmet.

xection je napisao(la):
1.prvo i prvo, ja lupio glupost nisam. mogu lako da ti dokazem da sam veliki ekspert za tu tematiku.

drugo, decko je napisao da ima wireless ruter.

2.trece, svaki AP u bridge modu mora da propusta PPPoE pakete. Ako ne propusta onda zapravo i ne radi u bridge modu! Procitaj prvo RFC za PPPoE standard pa onda kreni da filozofiras.

cetvrto, malo kulture sa tvoje strane nije na odmet.
1.i ja sam veliki expert :d

2.jesi video koji model AP on ima? ako jesi onda ti je jasno da PPPoE kroz njega ne prolazi i kraj price ;)

da on poseduje ap koji propusta PPPoE onda bi sa svog racunara napravio konekciju i sve bi radilo kao podmazano, ali posto to nije slucaj ne pomaze mu ni ruter.

cao :wave:

@gmlale:
ako vec ne mozes da zamenis ap mozda neki od neoficijalnih firmware-a moze da resi problem...

1. mozda.

2. tek sad videh da gmlale ni ne zna sta ima... prvo je napisao da ima wireless ruter pa posle da ima Pheenet WAP-011RT. tu je nastala konfuzija, ali ja i dalje ne vidim gde sam ja lupio glupost, pa molim "i-ja-sam-ekspert" decka da mi objasni sta sam pogresio...

3. gmlale, zameni taj uredjaj i uzmi ono sto sam gore naveo.

Poslednja izmena:
xection je napisao(la):
1. mozda.

2. tek sad videh da gmlale ni ne zna sta ima... prvo je napisao da ima wireless ruter pa posle da ima Pheenet WAP-011RT. tu je nastala konfuzija, ali ja i dalje ne vidim gde sam ja lupio glupost, pa molim "i-ja-sam-ekspert" decka da mi objasni sta sam pogresio...

3. gmlale, zameni taj uredjaj i uzmi ono sto sam gore naveo.
1. sigurno ;)
2. prvo je napisao "Medjutim upravo sam nabavio PheeNetov AP" i da imas iskustva sa wireless-om odma bi pitao koji model. glupost je to sto furas ono sto si ti zamislio ne obazirujuci se na ono sto drugi pisu.
PROCITAJ PONOVO MOJ PRVI POST POSLE KOG SI TI NASTAVIO DALJE PO SVOME.
3.ne, ne treba da kupi to sto si mu predlozio nego treba da uzme neki normalan ap tipa ovis 1120ap, a ako ce da deli konekciju onda nek uzme i neki rutercic jer ta kombinacija radi daleko bolje od WRT-a sa kojim ima velike sanse da rodi mecku dok ga ne namesti.

hvala na paznji :wave:

Ser_Zile je napisao(la):
1. sigurno ;)
3.ne, ne treba da kupi to sto si mu predlozio nego treba da uzme neki normalan ap tipa ovis 1120ap, a ako ce da deli konekciju onda nek uzme i neki rutercic jer ta kombinacija radi daleko bolje od WRT-a sa kojim ima velike sanse da rodi mecku dok ga ne namesti.

Pretpostavljam da si na osnovu tvog velikog ekspertskog iskustva zamrzeo wrt54g. Taj AP i Asus wl-500g su najbolji uredjaji koji se mogu kupiti bas zbog svoje neverovatne fleksibilnosti (i komplikovanosti pri namestanju). "Ekspert" bi ipak trebao da veoma lako izadje na kraj sa njima.

Racunica je prosta... 2 uredjaja kostaju vise od ovog jednog, a i trose vise struje (a ukljuceni su 24h...). Tako da niko normalan ne bi isao na varijantu sa 2 uredjaja. Pogotovu sto pored manje cene dobijas vise mogucnosti.

Izjaviti na istoj strani da si sigurno ekspert i da je muka da se namesti wrt54g je smesno. Toliko.

Ser_Zile je napisao(la):
1. sigurno ;)
2. prvo je napisao "Medjutim upravo sam nabavio PheeNetov AP" i da imas iskustva sa wireless-om odma bi pitao koji model. glupost je to sto furas ono sto si ti zamislio ne obazirujuci se na ono sto drugi pisu.
PROCITAJ PONOVO MOJ PRVI POST POSLE KOG SI TI NASTAVIO DALJE PO SVOME.

ici cu po svome sve dok ljudi nauce da ne kupuju pogresne stvari. i uvek cu da napisem "po mome" sta je najbolje (a dajem sve pare da je najbolja "kombinacija").

ekspert jesam, ali iskustva sa tim konkretnim AP-om nisam imao. sto se tice standarda, taj AP ocigledno ne prati standarde u potpunosti i prema tome jeste neupotrebljiv. ali koliko vidim, ima odavno novi firmware za njega...

Ako hoces da nastavis pricu i flame slobodno napisi sta te cini takvim ekspertom, tj. koje su ti reference :-devil-: , a nemoj da mi prosipas klinacke fore "da si ekspert pitao bi...".

xection je napisao(la):
ma pokazao si se :d

iskustvo pre svaga, a na mojoj strani je skoro dve godine sa wireless-om ;)

inace reci da je WRT najbolji uredjaj je smesno i vidi se da si lozana cim se primas na taj spisak opcija koje on ima, a upotrebljivo je svega 10%

Ser_Zile je napisao(la):
ma pokazao si se :d

iskustvo pre svaga, a na mojoj strani je skoro dve godine sa wireless-om ;)

inace reci da je WRT najbolji uredjaj je smesno i vidi se da si lozana cim se primas na taj spisak opcija koje on ima, a upotrebljivo je svega 10%

hm, vidim da si klinja, ali cu ti ipak odgovoriti.

Napravio sam na Asusu WL-500g (radi i na tom WRT-u koji kudis) kompletan sistem za logovanje na internet. Sadrzi u sebi kompletan AAA. Ti bi rekao jaka stvar, kad vec tako nesto postoji. Da, ali, kod mene na mrezi se brzina Interneta automatski deli u zavisnosti od broja korisnika koji su nakaceni na internet.
Kladim se da bi gomila tzv. wireless provajdera i wireless eksperata izgubila posao kad bih objavio kod... Ceo kod moze da radi na bilo kom racunaru sa linuxom, ali stos je u tome sto je Asus mali i ne trosi puno struje...
Ovaj ceo sistem radi stabilno vec 2 meseca. Cak smo u jednom trenutku imali 2 nezavisne internet konekcije i koristili smo load balancing. Ako te interesuje mogu da okacim screenshot-ove.

Inace, na Asusu (a i na Linksys-u) ne radi 100% stvari koje su napisane u specifikacijama. Radi 500% jer imas kompletan linux, cak i maltene sve programe koji ce ti zatrebati vec kompajlirane za oba ta uredjaja.

I da, ako cemo vec da pricamo konkretno i o wireless delu, kod mene na mrezi je protok konstantan i izosi 2.5-3.3MB/s. A sve antene smo rucno pravili.

U poslu nisam 2 godine, vec ravno godinu dana... Ali moram da ti objasnim jos neke stvari, nije bitno koliko nesto radis i koliko si se mucio, vec sta si uradio i ostavio iza sebe.

I ponavljam, decko, Asus i Linksys su daleko najbolji uredjaji u cenovnom rangu. Upisi samo na google-u oznake modela tog Ovislinka koji hvalis i Asusa ili Linksysa... videces vec koji je 10x popularniji u svetu.

I zivo me interesuje, koliko ti imas godina kad se tako ponasas? I sta konkretno radis 2 godine sa wireless-om? Namestas antene odokativno i podesavas AP-ove?

Ljudi samo bez agresije

Ovo je neki licni sukob kome sam ja samo bio povod
Inace u vezi mog A pointa karakteristike su sledece:
WAP-011RT je model u uputstvu pise za operetinh mode sledece
AP
AP client
bridge
repeter
support wds bridgin function

gmlale je napisao(la):
Ovo je neki licni sukob kome sam ja samo bio povod
Inace u vezi mog A pointa karakteristike su sledece:
WAP-011RT je model u uputstvu pise za operetinh mode sledece
AP
AP client
bridge
repeter
support wds bridgin function

Probaj da skines novi firmware sa http://www.pheenet.com.tw/pheenet/driver_upload/firmware
Vidim po datumima da je izasao posle neki postova u kojima su se ljudi zalili na problem sa PPPoE-om. Upgrade-uj AP i pokusaj onda. Ako ne radi, nema ti druge no da menjas uredjaj.

Inace, tvoj uredjaj ne moze da radi kao ruter. Ako uspes da namestis PPPoE konekciju na svom racunaru, onda bi morao da dokupis jedan obican ruter ako bi zeleo da delis jednu PPPoE konekciju na vise racunara

Poslednja izmena:
xection je napisao(la):
hm, vidim da si klinja, ali cu ti ipak odgovoriti.
cisto da se razumemo nisam ja klinja koji je dosao ovde i proglasio sebe ekspertom nego si ti taj balavac.
dve godine se igram sa wireless-om i to mi dodje kao hobi, nista vise od toga.
drago mi je da si ti zadovoljan svojim software-om ali bi ja takve stvari pre drzao na pc masini i nije mi jasno gde ti ti zivis kad je struja tako skupa :trust:

gde imas 2.5-3.3MB/s? sta sve drzis dignuto na tom mocnom ASUS-u?
kolko pristupnih tacaka imas, kolko klijenata i u kom se selu nalazis?

Ser_Zile je napisao(la):
cisto da se razumemo nisam ja klinja koji je dosao ovde i proglasio sebe ekspertom nego si ti taj balavac.
dve godine se igram sa wireless-om i to mi dodje kao hobi, nista vise od toga.
drago mi je da si ti zadovoljan svojim software-om ali bi ja takve stvari pre drzao na pc masini i nije mi jasno gde ti ti zivis kad je struja tako skupa :trust:

gde imas 2.5-3.3MB/s? sta sve drzis dignuto na tom mocnom ASUS-u?
kolko pristupnih tacaka imas, kolko klijenata i u kom se selu nalazis?

Selo je Beograd. Mozda si u Novom Sadu cuo za to selo. Kod nas u selu etar bas nesto zagadjen, mora da je to zbog blizine metropole kakav je Novi Sad. Pristupnih tacaka imam 2, jer nisam komercijalni provajder, vec lokalni za "komsiluk" jer nemam nameru da zaradjujem kao mnogi pilicari u Srbiji. Inace, kod mene ljudi placaju 350 din. mesecno, a imaju od 128 do 650kbps brzinu. I svi su prezadovoljni. Ko ne veruje neka slobodno dodje da se uveri.

Na mocnom Asusu drzim:
-SSH server
-Web Server za PHP-om
-OpenVPN server
-Samba server
-NFS server
-FTP server
-Stunnel itd...
Kad budes naucio sta su ove stvari, mozda ces i shvatiti koliko je Asus mocan... ili ces i dalje kao Ciga svoga konja hvaliti :-devil-:

I pogledaj koliko trosi jedan prosecan PC (250-300W) a koliko Asus (15-20W), i vidi da li je 200MHz na Asusu dovoljno za ove stvari... Pa sracunaj mesecno/godisnje kolika je razlika u ceni, a o buci i velicini da ne pricam.

Inace, hvala ti na "ozbiljnom" odgovoru, ja vise necu odgovarati na tvoje postove, pokazao si kakav si covek. I rest my case :smash:

Wap011RT bi trebalo sa novim firmwareom da propusta PPPoE pakete, ali ne znam tacno sa kojim. Uglavnom bas taj uredjaj nudi klijentima jedan Beogradski ISP koji koristi PPPoE za logovanje. Nazalost nisam uspeo da dobijem informaciju koji firmware ubacuju, ali sigurno sa nekim radi.

WAP-011RT nije ruter... a i ne radi pppoe preko/kroz njega... radi vpn

zadnji fw na sajtu je 3.0, kruzio je i 3.1 (ni kod njega ne radi pppoe), da li ima hackovani fw, ne znam :(

Poslednja izmena:
xection je napisao(la):
Inace, hvala ti na "ozbiljnom" odgovoru, ja vise necu odgovarati na tvoje postove, pokazao si kakav si covek. I rest my case :smash:
evo ga jedan tvoj ozbiljan odgovor: (samo se vracamo na tvoj prvi post :d)
kad si vec kupio ovog Pheeneta, najlakse ti je da za 30-tak evra kupis jos jedan najobicniji ruter...
:p
da te poslusao sad bi covek cupao sebi kosu.

Pristupnih tacaka imam 2, jer nisam komercijalni provajder, vec lokalni za "komsiluk" jer nemam nameru da zaradjujem kao mnogi pilicari u Srbiji.
ti koji radis kao "lokalni provajder po komsiluku" nazivas nekog pilicarem? :trust:
koja komedija od coveka :D :smash:

e decko, decko, samo se prestavi ko si i sta si, koliko godina imas, i sta si radio sa tim wireless hobijem? i ako moze adresa u NS da ti objasnim par stvari... prazne price i provokacije mogu da ti dovedu mene u NS

a da nisam pilicar dokazuje cinjenica da NE ZARADJUJEM NI DINAR od ovoga sto radim.

Ser_Zile je napisao(la):
da te poslusao sad bi covek cupao sebi kosu.

da je mene poslusao sad bi gmlale imao Asusa WL-500g (deluxe) i bio bi prezadovoljan kako mu radi.

a vidim da moram da ti objasnim neke stvari, moj prvi post je napisan pre nego sto ja napisao da ima "ruter" i pre nego sto je napisao da ima WAP-011RT... toliko.

xection je napisao(la):
e decko, decko, samo se prestavi ko si i sta si, koliko godina imas, i sta si radio sa tim wireless hobijem? i ako moze adresa u NS da ti objasnim par stvari... prazne price i provokacije mogu da ti dovedu mene u NS

a da nisam pilicar dokazuje cinjenica da NE ZARADJUJEM NI DINAR od ovoga sto radim.
bulevar oslobodjenja 49, 063/88-80-790 pa se javi da ti objasnim da ne vredjas nikog preko foruma, a pogotovo da ne pretis....

malo smo se igrali drugovi i ja;)

A TI SI TAJ!!!!

Pa o tebi sam vec cuo dosta prica!!!

pozdrav za najveceg pilicara Vojvodine, a mozda i nadalje...

Sto se pretnji tice, cuo sam da nekim ljudima po novosadskim klubovima ne smes ni da se javis, cak ni da pridjes... toliko o tebi.

Da sam ranije shvatio ko si ne bih ni trosio svoje vreme.

A cim budem svratio u NS, svraticu i do tebe da ti polomim glavu, ne zbog toga sto si mene vredjao ovde, vec i zbog mnogo drugih stvari... shvatices vec ti, stari si ti pilicar.

Au koji ste vi divljaci?!?
3 - 4 godine na forumu a tek sad ste saznali jedan za drugoga!
E, ajde da se nadjete negde na neutralnom terenu, pa da se to snimi a i ulaznice da naplacujemo, pa da od ulaznica i prodatih snimaka odradimo humanitarnu akciju :)

P.S. Ne pomazete coveku uopste. Moderatori, brisite ovo divljanje.

Vrh Dno