Šta je novo?

Kako postupati sa baterijama?

Ribica

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2002
Poena
604
Ne zamerite na ovim pitanjima, ali:

Upravo sam kupila onaj brzi Sanyo punjac sa 4 NiMH baterije AA formata model HR-3U 1.2V za svoj Canon A75 medjutim tamo nigde ne vidim kako se postupa sa tek kupljenim baterijama. Prvo se koriste dok se potpuno ne isprazne pa onda pune predvidjeno vreme 230 min (analogija sa baterijama za mobilni :trust: ) ili se prvo pune tj. stizu prazne? Nigde izricito ne pise.

I takodje ne mogu da na sam punjac namontiram onaj dodatak sto ide valjda u uticinicu? Niti ima slika kako se to radi niti moze dobro da se namesti (smetaju neke plocice unutra - LOL). Pretpostavljam da se spusti ona "viljuska" pa to gurne u utikac i sve skupa stavi u uticnicu i onda iz zida "vise" vertikalno - ali nece. Ili gresim?

Ne mogu da pitam prodavca da mi pokaze, nisam ga kupila u istom mestu u kom zivim, a u uputstvu nema dovoljno detaljno objasnjeno kako sam ocekivala.

Uspela sam uz tesku muku da nataknem utikac na viljusku, grrrrrr.
Cini mi se da sam videla odstampano na onoj plasitici LR (levo desno, levo je onaj krak uz rub, a desno ka sredini)??? Da li samo dobro namestila. Ne smem da skidam, plasim se da necu uspeti ponovo :D. Jel' to uobicajeno da nece odmah da "legne", vec treba primenjivati silu?

Takodje pise ovo:
"Discharge - Batterises self-discharge (lose their charge) when not in use. Be sure to charge them before use. Batteries that have not been used for awhile (about a month) will lose some of their charge. This in not malufunction.
If batteries haven't been used for a long time charge and then discarge the batteries 2 or 3 times before using. This will recgarge the batteries to their fullest capacity."

Dobro, znaci, dolazi do samopraznjenja koje se posebno ocituje narocito nakon mesec dana neupotrebe i da ih treba napuniti? Da li ovo znaci da se baterije smeju "dopunjavati" ili se moraju isprazniti skroz. Kako da ih ispraznim ako ih ne smem koristiti?
"If batteries haven't been used for a long time charge and then discarge the batteries 2 or 3 times befor using"
Neki punjaci, zar ne, imaju opciju kojom baterije isprazne do kraja pa ih pune nanovo, ali mislim da ovaj nema. Ili se varam?

Poslednja izmena:
Uobičajeno je da neće odmah da "legne" pa moraš da primenjuješ "silu" :D Ja sam jedva natakao taj "adapter" na punjač, mada posle par puta, sve ide "glatko" (nemoj neko da je pomislio da pričam o nečemu drugom, teško njemu... :D)

Što se tiče punjenja i pražnjenja baterija, uradi sledeće: stavi sve četiri baterije da se pune i puni ih sve dok se lampica na punjaču ne ugasi (oko 4h). Zatim ih koristi sve dok se potpuno ne isprazne, a onda PONOVO SVE ČETIRI BATERIJE stavi da se pune. I tako tri puta (kao kod mobilnog telefona). Time ćeš pravilno formirati baterije, a posle ćeš moći da ih puniš dve po dve (quick charge oko 2h).

Što se tiče pražnjenja i punjenja baterija, ja nikad ne punim baterije ako su ispražnjene do pola, uvek ih ispraznim do kraja (ubaciš ih u diskmen ili tako nešto). Taj punjač nema, koliko ja znam, opciju brzog pražnjenja baterija.

E, hvala ti. U svakom slucaju u aparat mi i idu 4 baterije pa cu ih uvek puniti u kompletu, sve 4 odjednom.
Mozda, evenutalno, kasnije dokupim jos 4 punjive a za sada cu u rezervi da nosim ove obicne, a punjive koristim dok se ne isprazne u aparatu i tako.

Znaci, treba ih sad napuniti jer su prazne.

Sorry, prevideo sam da imaš A75 :)

Da, sad su prazne, napuniš ih, potrošiš, tako tri puta i nema frke :wave:

Potrosis da ti aparat javi "Change battery pack", to znaci da su potpuno prazne.

Nisu potpuno prazne, nego su nestabillne snage, pa su za aparat potpuno prazne ;)
Takve baterije mogu da rade u satu josh 5 godina :D:D:D

Baterije nikad ne treba prazniti do samog kraja. Znam da mnogi misle suprotno, ali evo objasnjenja: Kada se baterije prazne do kraja, velika je verovatnoca da ce se jdna baterija isprazniti vise nego ostale, pa ce biti izlozena inverznoj struji, sto ce joj skratiti vek. Ukoliko su baterije namenski kupljene za fotoaparat, treba ih staviti na punjenje kad aparat prestane da radi ili kada su pri kraju i znate da nece izdrzati sledece planirao slikanje.

Danasnje punjive baterije na pate od efekta memorije, pa nije neophodno bas svaki put da ih praznite do apsolutnog kraja, jer od toga mozete imati vise stete nego koristi.

Takodje se preporucuje da se potreban broj baterija za aparat kupi na istom mestu - citaj da budu iz iste serije - i da se baterije iz svakog seta obeleze i uvek zajedno prazne i pune - nije preporucljivo mesati baterije iz razlicitih kompleta.

Nazad
Vrh Dno