Šta je novo?

kako postati Internet provajder

Aleks

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2006
Poena
304
Zanima me kako neko iz unutrasnjosti moze postati internet provajder

Nisam bas neki strucnjak za ovo, al teoretski znam sledece ....

1. Treba ti veoma brza konekcija sa "svetom" koju ce kasnije deliti tvoji novi korisnici :)

2. Treba ti nekoliko pristupnih brojeva sa vecim brojem linija :) Da ne bi cekali po 2 sata da se konektuju :D

3. Pretpostavljam da ti treba Unix operativni sistem + prateci programi za odrzavanje ISP-a ( u to se bas ne razumem ). Mada, koliko znam, moze i obican windows - ja i ortak smo se malo *****avali ( on ima isdn, a ja obican modem ) i podesili smo da njegov komp prihvata konekcije sa mog broja i da se povezu ( oba kompa ) ... Takodje je podesio da deli svoju internet konekciju samnom, tako da sam i ja bio na netu, a zvao sam njega :D Mada o brzini koju sam dobio.... Necu da pricam :D:D:D:D Sve u svemu, on je bio moj ISP u tom trenutku :D:D

E sad, sve sto sam ti gore naveo jeste ono teoretski sto ti treba .... U praksi ima jos 100 s**nja koja trebaju al o tome neka pise neko koje strucniji :)

Nisam ni ja extra strucan, samo znam da ne mora Unix, moze i Windows, jos ce bolje da radi ako ga podesis, a sto se tice pristupnih brojeva - moze i samo 1, ali ti treba veliki broj ulaznih linija.
Za pocetak mislim da je dovoljno i 60, mozda cak i manje.

Izvinite, nisam bio dovoljno jasan
Mislio sam na bezicni pristup, bez ikakvih telefonskih ili drugih linija.
Sta je prvi korak u tom poslu?
Kome platiti za nesto sto cu kasnije dalje prodavati?

Obrati se Telekomu ili nekom lokalnom provajderu za link. Od opreme ti treba dobra omni antena i AP za pocetak. Kako rastu zahtevi tako ulazes dalje u opremu.

Prvi korak je da procitas zakone i ostale propise i najbolje je da stupis u kontakt sa Republickom Radiodifuznom Agencijom http://www.rra.org.yu jer je prema novim propisima RRA zaduzena za bezicne komunikacije u Srbiji.

Posao zahteva debela ledja sto finansijska sto ostala jer mozda neznas koje su peripetije bile oko dodeljivanja licenci za WIMAX i ostale bezicne komunikacije sto se tice ISP-a. Naravno moras da osnujes preduzece sa sifrom delatnosti telekomunikacije kao primarnom da stvoris osnivacki kapital (licence,novac,oprema) pa onda lepo odes u RRA. Posalji mail RRA i napisi da te zanima da se time i time bavis i prosledice ti svu dokumentaciju ili te uputiti na pravu adresu. Samo isprazni inbox...

Samo mogu da ti pozelim srecu, jer ce ti trebati.

c/p sa dna sajta RRA:
Републичка радиодифузна агенција
Чика Љубина 8/III, 11000 Београд
тел/факс (011) 3033-245, 3284-232
www.rra.org.yu, e-mail: [email protected]

Poslednja izmena:
Da, i dok budes planirao mrezu, izbaci pojacivace iz projekta :d

Mislim da ti je GEOM sve rekao, mada kako mi zvuci sve to :p:p:p

Ja sam mislio na obican dial-up pristup ;)))

Pogledao sam malo Zakon o radiodifuziji i u njemu nisam nasao
nista sto bi se odnosilo na koriscenje radiofrekfencije u vezi
Interneta.
Kolikom sam ja shvatio, zakon se iskljucivo bavi distribucijom
radio (radijskim) i tv programom, kako zemaljskim,kablovskim tako i
satelitskim putem
Ako nisam u pravu ispravite me
Poslao sam i e-mail, sa pitanjem da li bezicni Internet
podleze Zakonu o radiodifuziji pa cu videti sta ce mi odgovoriti

'' Treba ti veoma brza konekcija sa "svetom" koju ce kasnije deliti tvoji novi korisnici :)"

Koliko treba da je brza!

Druze prvo napisi za koji grad ti treba pa ondak da se matematika pravi.
I znaj da je dial up pristup uzimanje para sve ostalo je gubitak(mali protok a skupo). Izracunaj prvo koliko ces moci da prodas interneta i koliko ce da dobijesh za to. Racunaj par stotina hiljada eura da ti treba u startu.Racunaj na politichke veze i da bez njih nema posla.Dakle i njima idu pare.Pa ona razne inspekcije iliti poreznici. Radio sam u veratu i sezamu i video sam kako to ide.Naravuchenije ako imash dovoljno para sve je moguce. Ako gledash da se prikrpish i da se jedva provuchesh nemoj ni da pochinjesh.

Evo jedan primer iz NS. Nazovem Neobee da vidim da li je ortak prikljucen ili ne, DHCP mu dodeli adresu ali vise se nista ne desava. Kaze lik evo vidim 16!!! korisnika konektovano ali vas nema. :crash:

Jednom davno
shtaps
je pitao

''Kakav link je potreban i kome se treba obratiti za to (recimo wireless za jedno 500 korisnika)?''

Nisam video komentar.pa ovom prilikom pitam to isto!

Ako pretpostavimo da ce 500 korisnika koristiti 256kbps/64kbps konekciju...

1. Da bi bio kvalitetan provajder treba ti 42 Mbps link.
2. Da bi bio kokosar provajder, kakvi su ovde, treba ti 6 puta manji link.

Da bi bio kvalitetan provajder, trebaju ti i kvalitetni korisnici, a ne kokosari koji oce da kopiraju pola interneta za 500 din mesecno ;)

Sa si nam odbrusio, svaka ti chast.

milanbb je napisao(la):
Da bi bio kvalitetan provajder, trebaju ti i kvalitetni korisnici, a ne kokosari koji oce da kopiraju pola interneta za 500 din mesecno ;)

:trust:

Korisnici su korisnici. Korisnici se ne definisu kao kvalitetni i nekvalitetni.

Provajderi su kokosari, pa ne mogu da zadovolje zahtevnijeg korisnika.
Jel se osecas prozvanim mozda? :)

Da su provajderi ozbiljni, pretpostavili bi da su svi korisnici zahtevni, a u realnoj situaciji mozda 20% vugli ko mutavo, ostali su maileri i surferi.

Poslednja izmena:
SBB je jedini domaci provajder koji stvarno radi ko svet...
Ostalo je sve boranija.

nIce Cream je napisao(la):
SBB je jedini domaci provajder koji stvarno radi ko svet...
...

Ne vidim smajli pored ove "izjave"?
Obicni indijanci!

Pardon, zaboravio sam da kazem u NS-u.
Znaci, SBB je najkvalitetniji provajder u NSu.

@nIce: Ajde razumem da neko ko se uopste ne razume u situaciju kod nas po pitanju interneta, telefonije, monopola itd, itd, itd,... odvali "provajderi kokosari", ali ti bar treba da imas malo vise dodira sa tom pricom.

I bilo bi lepo, kada vec coveku preporucujes 42Mb/s link, kazes koliko to makar otprilike kosta... ;)

http://www3.ptt.yu/o_nama/cenovnik.php

Mi pitasmo ali niko konkretno ne odgovori
''Kakav link je potreban i kome se treba obratiti za to (recimo wireless za jedno 500 korisnika)?''
Ajmo da pokusamo ponovo
Hvala

ajde ovako... u kom ti gradu na periferiji ces da nadjes 500 korisnika WL... prvo oprema po coveku (korisniku) kvalitetnija bez budzenja kosta oko 200 E. stim da treba da ima opticku vidjivost... tvoj AP kosta oko 2500 E...

e sada treba ti stalana iznajmljena veza... treba ti za oko 100 korisnika 10Mbps... to je realno u ovoj zemlji to kosta... oko 2500e mesecno.. kod telekoma..a mozes da vidis hoce li ti verat dati link za manje pare... ili da za pocetak sa njima napravis neku kombinaciju... oni ti daju link i opremu.. a ti radis... i dajes im procenat.. ili tako nesto

za 500 korisnika treba ti bar 5 AP... sto zbog vidljivosti sto zbog zagusenja...

a onda ti treba i 40Mbps link.. sto moze da ti da jedino telekom.. a onda podlezes njihovom surovom monopolu :)

novakno1 je napisao(la):
...
e sada treba ti stalana iznajmljena veza... treba ti za oko 100 korisnika 10Mbps... to je realno u ovoj zemlji to kosta... oko 2500e mesecno.. kod telekoma..a mozes da vidis hoce li ti verat dati link za manje pare... ili da za pocetak sa njima napravis neku kombinaciju... oni ti daju link i opremu.. a ti radis... i dajes im procenat.. ili tako nesto
...

Jeftinija varijanta (i najmanje boli glava ;) ) - dvosmerni satelitski link...

Ja bih pre svega isplanirao lokalnu infrastrukturu (broj AP, mesta na kojima se mogu postaviti). Bitan je i način na koji će se korisnici konektovati (Hotspot, PPPoE, PPTP...), nisu to baš jednostavne stvari. Krenuo bih sitnim koracima, postavio jedan AP, jer ne verujem da odmah možeš imati tih 500 korisnika. Kasnije, kako se potreba bude ukazivala, razvijao mrežu.

acatheking je napisao(la):
Ja bih pre svega isplanirao lokalnu infrastrukturu (broj AP, mesta na kojima se mogu postaviti).
...
Krenuo bih sitnim koracima, postavio jedan AP, jer ne verujem da odmah možeš imati tih 500 korisnika. Kasnije, kako se potreba bude ukazivala, razvijao mrežu.

Definitivno treba krenuti od "temelja" - ali, ako ne moze da se obezbedi kvalitetan (i relativno povoljan) link - sve pada u vodu...

Definitivno treba krenuti od "temelja".
Mnogo je stvari koje treba razmotriti i pokriti, stvar nije nimalo jednostavna, tako da je mukotrpno o tome raspravljati na forumu.

A od koga kupiti 10 Mbps za dvosmerni satelitski link
i kolika mu je cena kad je kod nekih 2.5Mbps 630E plus PDV

ma ja mislim da se sat link uopste ne isplati.. ali ako hoces.. kupis onda 4 ta paketa
od po 2.5mbps.. i imas 10.. to ti je 2500E... sto ti dodje isto kao i kabel od telekoma.. stim da mislim da na satu uglavnom ogranicavaju Gbajte.. dovucene i poslate.. mada verujem da ima i flat paketa (bez ogranicenja)... ali pogledaj koliko kosta oprema za sat uplink :)

Nazad
Vrh Dno