Šta je novo?

Kako popraviti zvucni zapis sa CD-a

suspirija

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2007
Poena
304
Posle godinu-dve dana pocinju da mi se javljaju cudni prateci tonovi na CD-ima koje sam kupovao snimljene ( CD-R sumnjivog kvaliteta ). I nije neki problem da to ocistim nekim programom, kada bih znao koju funkciju da ukljucim. Isprobao sam Sound Forge 9.0 ; Steinberg Clean 5 i Magix Audio Cleaning Lab 12 i ni jedan izgleda nema takvu alatku koja bi to uklonila ili ja ne znam tacno sta da ukljucim. Evo saljem jedan uzorak pesme gde se to karakteristicno cuje. Disk nije fizicki ostecen, nije bio na visokoj ili niskoj temperaturi ili mozda u nekoj ekstremno vlaznoj sredini. Da li postoji program koji bi mogao ovaj defekt ocisti?

Prilozi

• Alap Jetzer - Cycles Of Life.zip
    742.5 KB · Pregleda: 73
Razlozi za ove smetnje su krš CDovi koji otkazuju iako nemaju fizičkih vidljivih oštećenja - međutim, upisivi sloj ti ubrzano otkazuje (to se golim okom ne vidi)!

Naravno, tome je doprinela i najverovatnija velika brzina rezanja (ko će da se bakće još sa 8x :smoke:, kada treba toliko da se napravi), a ako imaju nalepnicu odozgo recimo, gotovo sigurno je da je ona veliki deo problema, jer je lepak prodro kroz zaštitni gornji lejer do upisivog sloja.

Poslušaj kako se smetnje pojavljuju: potpuno u ritmu okretanja CD-a i to negde pred kraj (na početku se okreće znatno brže) sobzirom da ti je to track 14.

Nema tome leka. Eventualno da se pokuša sa ekstrakcijom sadržaja u nekom čitaču koji superiorno čita audio-CD-ove (to nisu DVD uređaji u kompu, oni su danas za bilo kakvu ekstrakciju potpuno neupotrebljivi tj. jako loši), neki stariji LG, ASUS, Plextor CD čitač/rezač.

Onda se uzme EAC i probaju sve strategije čitanja: od secure mode-a do burst mode. Svaka strategija reaguje na greške, i sa raznim strategijama ćeš dobiti različite rezultate.

Brljotine se mogu ublažiti raznim descratcherima. Samo ublažiti. Najbolji descratcheri koštaju po 5000 EUR, minimum. Od ostalih izdvojio bih proizvode Algorithmix-a, koji su u mnogo čemu superioroni.

Da potpuno ukineš zabrljano, jednostavno NEMA ŠANSE!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno