Šta je novo?

Kako popraviti dual boot menu

kovle

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2008
Poena
350
Imam instaliranu Windows 10 Education verziju na particiji na WD disku, nakon toga oslobodio sam particiju na Samsung disku za instalaciju XP neke opstenarodne verzije. Posle instalacije XPa ne pojavljuje se boot menu vec se pri startovanju racunara podize XP, probao sam sa EasyBCD da dodam jos jedan entry za windows 10, ali sam tu ukakio stvar i sad nece ni jedan ni drugi da se podignu. Poruka je sledeca
4250483bf3f2ddf980c083e539c11e1c.jpg

Kako da popravim trenutno stanje i da napravim dual boot menu?

https://neosmart.net/wiki/easybcd/dual-boot/windows-xp/installing-second/

Procitaj sekcije strane Installing WindowsXP i Setting up The Dual-Boot, ako si OK s engleskim ;)

Ukratko, udji u XP, prethodno instaliraj MS.NET Framework 2.0SP1 i najnoviju verziju EasyBCD-a (framework je uslov za rad EasyBCD-a, mozda vec i imas instalirano) i pokreni ga.
Bez obzira sto si instalirao na fizicki odvojene diskove, XP je instalirao svoj bootloader preko 10-kinog bootloadera na WD-u, i kao stariji bootloader, ne prepoznaje/ne vidi noviju verziju Windowsa

Klikni na jezicak BCD Deployment EasyBCD-a, stisni dugme Instal Vista+ BCD/bootmgr bootloader (instaliraj bootloader Viste i novijih OS-ova, u prevodu), zatim Write to MBR -ovime vracas bootloader 10-ke na MBR i instaliras EasyBCD kao boot manager koji ti se podize odmah nakon paljenja kompa (10-ku podrzava EasyBCD 2.3.x i vise verzije, skini najnoviji ako imas stariju verziju)

Idi na jezicak Add New Entry,u padajucem meniju Type: odaberi "Windows NT/2k/XP/2003" iz padajuce liste, daj ime tom novom unosu (stoji Microsoft Windows u polju Name:, dodaj XP samo iza, npr, ili ga nazovi kako oces) i klikni dugme "Add Entry", obavezno ostavi stikliranu opciju Automatically detect correct drive" i ne obracaj paznju kako je disk sa XP-om "otkrio" EasyBCD i stavio unos, prepusti sve automatici i bice OK, nikako ne menjaj slovne oznake drajvova sam rucno

Rebutuj komp i pojavice ti se EasyBCD kao boot manager, prepoznace Win10 i novi unos koji je automatski nasao za WinXP

Onaj tvoj unos koji ne radi slobodno obrisi iz EasyBCD-a kasnije, sa jezicka Edit Boot Menu

Sa srecom !

Problem je ako si dobro procitao da ne mogu da podignem nijedan sada ni xp ni win10

Možeš da popraviš bootloader Windows instalacionim diskom (ili USB-om). Odradi to sa Win10. Iz Win10 možeš da postaviš dual boot sa XP (iskoristi EasyBCD), preko XP-a je to već komplikovano i loše, uvek prvo instaliraj stariji sistem da ne bi dolazilo do ovakvih problema. Prilikom instalacije Windows-a možeš da odabereš i popravku, imaš ovde ispisano uputstvo za Win10.

Zapamti uvek instaliraš prvo XP pa tek onda win 7,8,10. Jer će xp-eov loader da prebriše osale....

Ne mora da bude tako. Može da se stavi prvo, na primer 7, pa onda XP. Stvar je u tome da se pre instalacije XP, označi particija na kojoj će biti XP, kao aktivna. To se može uraditi u diskmgmt.msc, ponavljam, pre instalacije XP. Ako se kasnije želi vratiti na 7, samo se označi particija na kojoj je 7, kao aktivna. Znači, može se koristiti "oba" diskmgmt.msc alata, u oba OS-a, bez problema.

A može se dodati u boot.ini, da XP pokreće 7. :D

Poslednja izmena:
Pa ne mogu prvo XP da instaliram jer ne gledam u kuglu kada ce mi trebati, desilo se sada da mi je zatrebao XP jer verzija aplikacije ne postoji za Windows 7, 8, ili 10. Morao sam da instaliram XP posle 10, tako da sada imam problem i za takav problem trazim pomoc od vas

Jesi uradio ono što napisah? ( :

BTW, jednostavnije rešenje ti je da instaliraš WinXP u virtuelnoj mašini.

Grafika ne radi, pokusavao sam 5 dana sam izgubio na to i resih da mi je ovako lakse, ali evo i ovo se iskomplikovalo, bicu za kompom za sat vr pa probam i javljam rezultat :)

Nije rešenje za problem, ali može da bude za ubuduće:
Igrao sam se sa raznim linuxima i sredio mbr, pa sam sledeći put to radio tako da sekundarni OS instaliram na drugi disk dok je osnovni isključen, posle ga spojim, a onda kod boot-a iz BIOS-a biram sa kog diska se diže sitem. Možda nije po "pravilima", ali radi... kasnije samo tu drugu particiju preformatiram ako mi se ne sviđa, a nema prčkanja po osnovnom sitemu.

Лако се инсталира када имаш два харда и два ОС па их поделиш али је линух ипак елегантније решење, у старту имаш у понуди све ОС које имаш на свим хардовима па бираш. Важи за оне којима линух није вишак.

Da da nekada davno sam ja mislim isto tako uradio, ali sam zaboravio da je moglo tako i sada :D inace, problem je resen uz pomoc recovery diska za win10 i cmda koriscenjem bootrec i bootsect komandi !

Nazad
Vrh Dno